• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Maďari majú výhrady k prevozu ostatkov slovenského vojaka

  • 15:59 24.06.2013
  • BRATISLAVA
Maďari majú výhrady k prevozu ostatkov slovenského vojaka

Aradské krajské vedenie Maďarského demokratického zväzu v Rumunsku (RMDSZ) a Sedomhradskej maďarskej ľudovej strany (EMNP) nesúhlasia s prevozom ostatkov slovenského vojaka Ladislava Škultétyho-Gabriša z Rumunska na Slovensko.

Ladislav Škultéty-Gabriš

Ladislav Škultéty-Gabriš sa narodil 27. júna 1738 v Mojtíne.

Jeho otec Juraj Gabriš, slúžil v husárskom pluku baróna Jána Gilániho. Po matkinej smrti roku 1750 sa k tomuto pluku dostal aj 12-ročný Ladislav.

V sedle si odslúžil 81 rokov, zúčastnil sa na 22 vojnových ťaženiach a posledných 41 rokov bol zástavníkom 8. husárskeho pluku. Zomrel vo veku 93 rokov 19. augusta 1831 v plukovnom lazarete v obci Svätý Mikuláš (Sânnicolau Mic), ktorý je dnes súčasťou mesta Arad v Rumunsku.Slovák bol najdlhšie slúžiacim vojakom na celom svete, keď v husárskom pluku odslúžil viac ako 80 rokov. Na Slovensko ho z Rumunska previezli koncom mája, aby ho presne 275 rokov od jeho narodenia, 27. júna, uložili v jeho rodisku v Mojtíne.

Organizácie maďarského spoločenstva v Rumunsku podľa agentúry MTI považujú za poľutovaniahodné, že boli vo veci exhumácie obídené. "Ladislav Škultéty je aradským dedičstvom" vyhlásil pre MTI zástupca primátora Aradu a predseda krajskej organizácie RMDSZ Levente Bognár.

Priznal, že neoficiálnou cestou bol informovaný o pripravenej exhumácii a aj naznačil, že s ňou nesúhlasí. "Bolo by potrebné vyjasniť, k akej národnosti sa hlásil Ladislav Škultéty," povedal pre MTI predseda krajskej organizácie EMNP v Arade Sándor Burián. Podľa neho by sa mali vytvoriť zmiešané komisie historikov, ktoré by na dvoj- alebo trojstranných rokovaniach vyjasnili sporné otázky.

O prevoz ostatkov husára na Slovensko sa podľa MTI zaujímalo aj maďarské ministerstvo zahraničných vecí. Koncom minulého týždňa štátny tajomník Gergely Pröhle upozornil rumunského veľvyslanca v Budapešti Victora Maculu a dočasného slovenského zástupcu vedúceho diplomatickej misie Metoda Špačeka na to, že maďarské ministerstvo zahraničných vecí by považovalo za vhodné, ak by rumunská strana poskytla informáciu o svojej žiadosti ešte pred exhumáciou.

Pröhle zároveň požiadal slovenské orgány, aby nápis na hrobe Ladislava Škultétyho v Mojtíne bol viacjazyčný, podobne ako pamiatka Jána Kollára v hlavnom meste Maďarska. Také gesto by bolo symbolom porozumenia medzi dvoma susednými štátmi a národmi, ako aj toho, že najstarší vojak v histórii žije v tradíciách na Slovensku a aj v Maďarsku.

"Slovenská strana rešpektuje históriu viacnárodnostnej habsburskej monarchie (od 1867 do 1918 Rakúsko-Uhorsko), ako aj osobností spoločnej vojenskej histórie. Preto od samého zámeru realizácie náhrobného kameňa Ladislava Škultétyho - Gabriša (1738 - 1831) v jeho rodnej obci Mojtín, je plánované vyhotovenie viacjazyčných informácií na jeho náhrobku. Podľa našich vedomostí majú byť nápisy v slovenskom, maďarskom, nemeckom a anglickom jazyku," uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Prevezenie ostatkov Ladislava Škultétyho na Slovensko zariadili slovenské a rumunské úrady spoločne. Ministerstvo obrany cestou ministerstva zahraničných vecí a prostredníctvom nášho zastupiteľského úradu v Rumunsku riešilo túto otázku s príslušnými rumunskými orgánmi. Tie na základe žiadosti nášho zastupiteľského úradu súhlasili s exhumáciou pozostatkov a ich prevozom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.