• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Dramaticky sa ochladí, teploty klesnú aj o pätnásť stupňov

  • 8:05 24.06.2013
  • BRATISLAVA
Dramaticky sa ochladí, teploty klesnú aj o pätnásť stupňov

Horúce letné počasie minulého týždňa územie Slovenska opustí a dramaticky sa ochladí. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).


V pondelok bude zvlnené frontálne rozhranie smerovať cez strednú Európu na východ.

Počas dňa nás bude sprevádzať oblačné až polooblačné počasie. Na krajnom západe a postupne aj na ostatnom území, oblačné až zamračené. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo dážď.

SHMÚ vydal na tento deň 1. stupeň výstrahy pred dažďom pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj. Výstraha pred vetrom platí pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Nitriansky kraj, kde vietor počas dňa dosiahne rýchlosť 60 až 90 km/h. Meteorológovia varujú pred búrkami v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Predpokladá sa, že v pondelok spadne 30 až 50 mm zrážok.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 22 až 28 stupňov Celzia, na západe 15 až 21 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 13 stupňov Celzia.

Zafúka prevažne severný vietor do 20 kilometrov za hodinu. Na západe bude fúkať rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu, tu môže miestami v nárazoch dosiahnuť až do rýchlosti 55 kilometrov za hodinu.

V utorok sa ochladí, tlaková níž sa presunie cez Maďarsko a Slovensko na sever. Treba počítať s prevažne zamračenou oblohou a na mnohých miestach s dažďom, prehánkami, ojedinele aj búrkami.

Denná teplota dosiahne 15 až 20 stupňov Celzia, okrem východu, kde bude teplejšie, a to 20 až 25 stupňov.

Zaveje prevažne južný vietor do 18 kilometrov za hodinu, na západe severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu. V nárazoch však môže dosiahnť rýchlosť až aj 55 kilometrov za hodinu.

V stredu sa ochladí ešte viac. Do strednej Európy sa od západu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu a súčasne nad naše územie prenikne chladný a vlhký vzduch od západu.

Obloha bude zamračená, na mnohých miestach sa objavia prehánky alebo občasný dážď. Denná teplota klesne na 13 až 18 stupňov, na juhovýchode na okolo 20 stupňov.

Fúkať bude severozápadný až severný vietor 5 až 25 kilometrov za hodinu, miestami v nárazoch až okolo 45 kilometrov za hodinu. Na východe dopoludnia zafúka slabý južný vietor.

Štvrtok zostane chladný. Do strednej Európy bude od západu naďalej zasahovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Slovensko čaká premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo občasný dážď. Denná teplota dosiahne 15 až 21 stupňov Celzia.

V piatok prúdenie chladného vzduchu od severozápadu do našej oblasti zoslabne. Obloha bude jasná až polojasná. Denná teplota vystúpi 18 až 24 stupňov.

V sobotu sa nad našou oblasťou bude udržiavať oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Súčasne sa bude nad severnou Európou prehlbovať brázda nízkeho tlaku vzduchu. Počasie bude jasné až polojasné, postupne začne pribúdať oblačnosť a ojedinele sa vyskytnú prehánky. Denná teplota dosiahne 19 až 25 stupňov.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.