• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Sagan obhájil pred Tour de France titul majstra Slovenska

  • 20:39 23.06.2013
  • DUBNICA NAD VÁHOM
Sagan obhájil pred Tour de France titul majstra Slovenska

Peter Sagan v nedeľu obhájil titul majstra SR v cyklistických pretekoch s hromadným štartom a na štart Tour de France sa v sobotu 29. júna na Korzike opäť postaví v drese slovenského šampióna.

Na 198,6 km dllhej trati so štartom v Novej Dubnici a cieľom na atletickej dráhe štadióna v Dubnici nad Váhom triumfoval v špurte hlavnej skupiny slovenského a českého šampionátu. Sagan vyhral slovenský šampionát v kategórii mužov-elite tretíkrát v rade.
Obrazom: Majstrovský dres patrí Saganovi


Výsledky:

Muži-elite a muži do 23 rokov:

1. (1. v M-SR elite) Peter Sagan (Cannondale) 4:38:22 h

2. Jan Bárta (NetApp-Endura/ČR)

3. Martin Bína (ČEZ CT Tábor/ČR)

4. Petr Lechner (Arbö Gebrüder Weiss/ČR)

5. Jaroslav Kulhavý (Specialized/ČR)

6. (2. v M-SR elite) Maroš Kováč (Dukla Trenčín Trek)

...

10. (3. v M-SR elite) Patrik Tybor (Dukla Trenčín Trek)

17. (4. v M-SR) Marek Čanecký (RSC Amplatz)

20. (5. v M-SR) Roman Broniš (Dukla Trenčín Trek)

21. (1. v M-SR U23) Erik Baška (Dukla Trenčín Trek)

24. (6. v M-SR elite) Peter Velits (Omega Pharma - Quick Step)

* všetci čas ako víťaz

34. (2. v M-SR U23) Michael Kolář (Dukla Trenčín Trek) +6:28 min

37. (3. v M-SR U23) Juraj Lajcha (Epic Dohňany) +10:05"Som veľmi rád, že som vyhral ďalší titul. Organizačne bol šampionát veľmi dobre zabezpečený. Aj špeciálny dojazd na štadióne bol pekný a príťažlivý pre divákov. Bol technický, čo mi sedelo," uviedol Peter Sagan.

Dvadsaťtriročný Žilinčan kontroloval od začiatku do cieľa čelo pretekov. Pred vrcholmi stúpania na Hrabovke jazdil vpredu, aby sa zbytočne nezaplietol do pádu. V záverečných okruhoch medzi Dubnicou a Novou Dubnicou mu pomáhal brat Juraj a držal sa v závetrí jazdcov Dukly Praha.

"Sme spojení s Čechmi, čo robí tieto preteky špecifickými. Dukla Praha držala čelo. Finále v meste prinieslo selekciu pelotónu, keďže fúkal bočný vietor. Navyše, bolo množstvo zákrut. Do špurtu išla menšia skupina. V závere som vošiel na štadión ako prvý a dokázal som vyhrať," povedal jazdec tímu Cannondale.

Sagan zvládol preteky najmä takticky. Cyklistika je už dávno aj tímový šport, najlepší sa musia spoliehať na podporu domestikov. Na spoločnom šampionáte má najväčšia slovenská hviezda hendikep voči súperom, keďže sa môže opierať iba o brata Juraja. Saganovcom sa podarilo preteky zvládnuť, aj keď v závere išiel Juraj na defekte.

"Rád sa vraciam na tieto preteky, hoci idú všetci Slováci proti Saganovcom. Uspel som tretíkrát, dokázal som, že je tu možné vyhrať. Som rád, že budem mať majstrovskú trikolóru na svojom drese, lebo reprezentujem farby našej krajiny vo svete," tvrdil Peter Sagan.

Žilinčana najbližšie čaká Tour de France, ktorá sa začne 29. júna na Korzike. Pre Slováka bude prioritou zisk zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže. Národný šampionát mu poslúžil ako vhodná príprava. "Využil som pauzu medzi Okolo Švajčiarska a Tour de France. Na francúzskych cestách by som chcel obhájiť zelený dres. Tour de France sú špecifické preteky, sú to tri týždne nervozity. Verím, že som sa dostal do kondície," dodal Peter Sagan, ktorý odcestuje do Francúzska v stredu.

Nevídaný divácky záujem

Diváci prišli najmä kvôli Petrovi Saganovi, ale i Petrovi Velitsovi. Foto: SITA/Tomáš SomrNa Považí vládla cyklistická horúčka, trať majstrovstiev Slovenska a Česka lemovali tisíce divákov. Fanúšikovia zaplnili aj dubnický futbalový štadión, kde sa finišovalo. Pamätníci spomínajú, že podobná atmosféra na cyklistike bola azda len na slávnych Pretekoch mieru.

Diváci prišli najmä kvôli Petrovi Saganovi, ale i Petrovi Velitsovi. Bol to ich jediný súťažný štart na Slovensku.
"Bolo to super. Som prekvapený, ako začali ľudia vnímať cyklistiku. Je fakt pekné vidieť, ako ju začali podporovať a ako sa rozrástla. Je to možno aj tým, ako jazdím vo svete. Na Slovensku vznikol boom," povedal Peter Sagan, ktorého na šampionáte podporoval veľký fanklub.

Najväčší divácky záujem okrem cieľového štadióna bol najmä v stúpaní na Hrabovku. Okolo cesty sa objavili stovky nadšencov, mnohí na bicykloch. "Bol to skvelé. Ľudia boli nielen na Hrabovke, ale aj v Novej Dubnici a Dubnici nad Váhom. Ich podpora bola príjemná. Ťažko sa to porovnáva s Tour de France, ale bolo fajn takto jazdiť," tvrdil Peter Velits, ktorý patril v nedeľu v pelotóne k najaktívnejším.
Šesť okruhov s náročným stúpaním

Striebro si vybojoval Maroš Kováč z Dukly Trenčín Trek, ktorý v spoločných pretekoch finišoval šiesty. Bronzová medaila patrí ďalšiemu Trenčanovi Patrikovi Tyborovi.

Slovenský majstrovský dres do 23 rokov získal Erik Baška z Trenčína. Český titul patrí Janovi Bártovi, ktorý šprintoval na štadióne na 2. mieste. V Novej Dubnici pred dvoma dňami vyhral Bárta časovku.

Po slávnostnom štarte v Novej Dubnici sa pelotón 177 cyklistov vydal na šesť okruhov s náročným stúpaním na Hrabovku, ktoré lemovali tisícky fanúšikov. Cyklistom pripravili fantastickú kulisu.

Hneď v prvom okruhu unikla pätica, v ktorej bol zo Slovákov len Filip Tarageľ z Dukly Trenčín Trek. Dopĺňali ho Česi Vojtěch Beran, Tomáš Čer, Jiří Hudeček a Ondřej Rybín. Vypracovali si maximálne dvojminútový náskok. Na čele pelotónu pracovali Petrovia Sagan a Velits, ktorí sa v stúpaniach snažili odskočiť od zvyšku početného štartového poľa, aby v zjazdoch nemali výraznejšie problémy.

Druhú polovicu pretekov absolvovali cyklisti na okruhu medzi Dubnicou nad Váhom a Novou Dubnicou, ktorý tiež prešli šesťkrát. Už pri prvom prejazde na cieľovom štadióne mal pelotón päticu na dosah a v prvom okruhu medzi dvoma centrami šampionátu zlikvidoval únik.

Favoriti sa držali pokope v hlavnej skupine, ktorá sa na technicky ťažkom okruhu s množstvom zákrut postupne zmenšovala. Takticky jazdil predovšetkým Peter Sagan, ktorému pomáhal brat Juraj. V balíku, ktorého čelo kontrolovali cyklisti Dukly Praha, nechýbali ani Peter Velits či Maroš Kováč, Patrik Tybor a Roman Broniš z Dukly Trenčín Trek.

Vedúca skupina sa zmenšila na tri desiatky jazdcov. Rozhodovalo sa až v záverečnom okruhu a v šprinte na tartane atletického štadióna. Najlepšiu pozíciu mal pri nájazde Peter Sagan a mohol oslavovať.

Ďalší elitný jazdec Peter Velits jazdil v nedeľu aktívne, bojoval a na poslednom kilometri sa pokúsil o neúspešný nástup. "Snažil som sa roztrhať pelotón už v okruhoch na Hrabovke, ktorá bola veľmi ťažká. Napokon sa to preriedilo až na záverečných okruhoch v okolí Dubnice. Fúkal bočný vietor, bolo množstvo zákrut, čo delilo pelotón. Nemal som krízu, aj keď v závere som mal toho už dosť,“ povedal Peter Velits.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.