• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Preprava plynu sa z SPP presunie na Eustream

  • 12:22 14.02.2013
  • BRATISLAVA
Preprava plynu sa z SPP presunie na Eustream

Prepravné aktivity sa zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) presunú na spoločnosť Eustream.

Rozhodol o tom vo štvrtok vládny kabinet, ktorý súhlasil s návrhom rezortu hospodárstva na realizáciu nepeňažného vkladu časti podniku SPP do spoločnosti Eustream. Ministri mali pôvodne o tomto bode rokovať už v januári. Vtedy ho však odsunuli, pretože nový minoritný akcionár v tom období ešte nestihol definitívne vstúpiť do SPP.

Schválenie bezodplatného prevodu prepravnej siete a prepravných aktivít z SPP do Eustreamu je ďalším krokom k úplnému odčleneniu slovenského prepravcu zemného plynu od svojej materskej spoločnosti. Prevod prepravnej siete a prepravných aktivít by sa mal ukončiť do konca februára.

Následne bude môcť spoločnosť Eustream požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o potrebnú certifikáciu. “Vlastníctvo aktív potrebných pre prepravu plynu, vrátane prepravnej siete, predstavuje základnú a nevyhnutnú podmienku preukazovania nezávislosti prevádzkovateľa prepravnej siete,“ informoval rezort hospodárstva.

Kabinet návrh na prevod prepravných aktivít SPP na Eustream odsúhlasil až na niekoľký pokus. Ako informoval po štvrtkovom rokovaní vlády minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ministri napokon do uznesenia zapracovali aj procedúru, na základe ktorej má o prípadnom prevode majetku SPP tretím stranám rozhodovať vláda. "Stanovili sme spôsob, akým by vláda takýto prevod schvaľovala,“ vyhlásil minister. Okrem 100-percentného súhlasu predstavenstva si tak bude prevod častí majetku plynární vyžadovať aj rozhodnutie vlády ešte pred hlasovaním valného zhromaždenia.

Podľa návrhu boli prijaté aj opatrenia, ktoré v prípade realizácie nepeňažného vkladu umožnia vyplácanie časti dividend pripadajúcich na podiel Fondu národného majetku SR na základnom imaní SPP v maximálnej možnej miere zo zdrojov, ktoré zodpovedajú prevádzkovému zisku SPP alebo príjmom z dividend vyplácaných dcérskymi spoločnosťami SPP za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie.

Spoločnosť Eustream sa mala od SPP najprv odčleniť predajom. Vládny kabinet to však koncom novembra stopol a rozhodol uskutočniť odčlenenie Eustreamu prostredníctvom modelu ITO. Namiesto odpredaja Eustreamu sa tak jeho právnym a účtovným odčlenením od SPP zriadi nezávislý prevádzkovateľ prepravnej siete. Vláda mohla o spôsobe odčlenenia slovenského prevádzkovateľa prepravnej siete od svojej materskej spoločnosti rozhodnúť do 1. decembra minulého roku. Odčlenenie prevádzky prepravnej siete od výrobných a dodávateľských činností plynu malo Slovensko urobiť na základe tretieho energetického liberalizačného balíčka prijatého Európskou úniou do marca minulého roka.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd metrov kubických za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Zamestnáva takmer 900 ľudí a dosahuje ročný obrat vyše 800 mil. eur. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho 100-percentná dcérska spoločnosť.

Jedným z akcionárov SPP je Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %). Vlastníkom minoritného podielu sa stala česká spoločnosť Energetický a průmyslový holding, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetínský a Petr Kellner a slovenská investičná skupina J&T. Tá podiel odkúpila za 2,6 mld. eur od spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.