• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Najkurióznejšie a nemožné žiadosti Slovákov v zahraničí

  • 17:57 22.06.2013
  • BRATISLAVA
Najkurióznejšie a nemožné žiadosti Slovákov v zahraničí

Slovenskí turisti sa na naše zastupiteľské úrady v zahraničí obracajú často s nereálnymi až kurióznymi požiadavkami. Rezort diplomacie pred letnou dovolenkovou sezónou upozorňuje, že nie vždy dokáže pomôcť.


"Na naše veľvyslanectvo v Moskve sa obrátila slovenská turistka so žiadosťou o pomoc pri hľadaní mačky, ktorá cestovala so svojou majiteľkou vo vlaku z Prahy do Moskvy a niekde po trase sa zatúlala," uvádza Peter Susko z ministerstva zahraničia jeden z mnohých prípadov, keď naši občania od úradu žiadajú nemožné.

Iný Slovák dovolenkujúci v Taliansku zasa požiadal veľvyslanectvo SR v Ríme, aby mu pomohli zablokovať bankové karty na Slovensku, ktoré mu počas dovolenky ukradli. Slovák argumentoval tým, že si nechce míňať svoj kredit volaním na Slovensko.

"Pri prelete do iného štátu s medzipristátím v Moskve naši turisti si zvyknú spríjemniť čakanie v letiskových bufetoch. Nie raz sa stalo, že kapitán lietadla odmietol našich občanov SR – turistov prijať na palubu lietadla pre nadmerné požitie alkoholu," hovorí ďalej Susko. Turisti sa potom na slovenské zastupiteľstvo obracajú s požiadavkou, aby to nejako vybavili. "To, samozrejme, nie je možné. Turisti si musia vymeniť letenky, vytriezvieť a až potom pokračovať v ceste," dodal Susko

Pomoc od úradov v zahraničí

Ministerstvo zahraničných vecí preto zdôrazňuje, že naše úrady v zahraničí môžu pomôcť len v niektorých prípadoch. Veľvyslanectvo SR môže pri strate či odcudzení cestovného dokladu vydať náhradný dokument. Môže pomôcť pri kontaktovaní príbuzných alebo známych, pri kontakte s políciou či súdom vie odporučiť miestnych advokátov, rovnako vie odporučiť tlmočníkov či miestnych lekárov.

V prípade nehody alebo úmrtia informuje – prostredníctvom polície – najbližších príbuzných a odporúča ako postupovať. Veľvyslanectvo tiež môže skontaktovať občanov nachádzajúcich sa vo väzení, v prípade záujmu podať správu ich príbuzným a poradiť postup v špecifických situáciách. Vedia aj ponúknuť adresy charitatívnych organizácií poskytujúcich stravu a nocľah.

Nemôžu však zasahovať do vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní alebo do súdneho konania ani poskytovať advokátske služby. Rovnako nie je v ich silách dosiahnuť prepustenie z väzenia či zabezpečiť lepšie zaobchádzanie v nemocnici alebo vo väzení v porovnaní s miestnymi občanmi. Slovenské veľvyslanectvá nemôžu zaplatiť účty za liečenie, ubytovanie, cestu, právnu pomoc či čokoľvek iné. Ich úlohou nie je ani zaobstarať ubytovanie, prácu alebo pracovné povolenie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.