• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Súdna rada sa zastala ústavného súdu a Ivetty Macejkovej

  • 15:18 21.06.2013
  • BRATISLAVA/STAKČÍN
Súdna rada sa zastala ústavného súdu a Ivetty Macejkovej

Súdna rada Slovenskej republiky nesúhlasí s útokmi niektorých politikov na Ústavný súd Slovenskej republiky a zvlášť predsedníčku Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivettu Macejkovú.

„V demokratickom a právnom štáte nie je možné bezdôvodne spochybňovať legitimitu Ústavného súdu Slovenskej republiky a odbornosť predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky. Politický nátlak s cieľom zastrašovať, nepravdivo obviňovať, nie je prípustný. Takýmto spôsobom dochádza k podkopávaniu základných princípov právneho štátu a k znižovaniu dôveryhodnosti sudcov,“ napísala súdna rada vo svojom stanovisku, ktoré jej členovia prijali v piatok počas rokovania v Stakčíne v Sninskom okrese.

Súdna rada nekonkretizovala, ktoré útoky na ústavný súd, respektíve jeho predsedníčku má na mysli. Macejkovú niektorí opoziční politici kritizovali za medializované počínanie so spisom o námietke Jozefa Čentéša, ktorého po zvolení za kandidáta na generálneho prokurátora prezident odmietol vymenovať. O tejto sťažnosti nemohol ÚS SR rozhodnúť pre známu námietkovú vojnu účastníkov konania. Vláda preto schválila novelu zákona o organizácii ÚS, ktorým sa mal súd odblokovať.

Macejková nepočkala, kým zákon podpíše prezident a spis dala sudcovi Petrovi Brňákovi. Strana SaS vtedy Macejkovú vyzývala, aby odstúpila z postu predsedníčky ÚS. Brňák bol spolu s Milanom Lalíkom pôvodne z prípadu pre Čentéšovu námietku vylúčený. Ak by však platila novela, prípad by sa vrátil prvému senátu, ktorému ho na ÚS pridelili a do neho aj títo dvaja sudcovia patria. Opoziční poslanci napokon napadli ústavnosť novely a ÚS jej účinnosť aj pozastavil.

Macejkovú kritizoval aj šéf KDH Ján Figeľ za to, že 12. júna zrušila regulárne zasadnutie pléna ústavného súdu v Košiciach bez udania dôvodu. Podľa neho bol dôvod logický a jasný. Podľa Figeľa išlo o to, aby na poslednom rokovaní pléna ÚS pred začiatkom schôdze NR SR, kde mal byť volený ďalší kandidát na post generálneho prokurátora, nebolo možné, aby sedem a viac statočných sudcov prijalo rozhodnutie ku kauze Jozef Čentéš. „Týmto spôsobom Ivetta Macejková spochybňuje nezávislosť ÚS,“ konštatoval Figeľ s tým, že Macejková, Ivan Gašparovič a Robert Fico konajú koordinovane a v zhode.

Macejková sa vtedy ohradila, že je bežnou organizačnou záležitosťou ÚS nezvolať neverejné zasadnutie pléna, ak sudcovia nežiadajú, aby bolo plénum zvolané za účelom rozhodovania o nimi predložených veciach. „Na dnešný deň nebolo zvolané neverejné zasadnutie pléna Ústavného súdu Slovenskej republiky, pretože ani jeden z 13 sudcov ústavného súdu nepredložil plénu na prerokovanie žiadny návrh. Rovnako sa dnes vzhľadom na malý rozsah došlej pošty a na neprítomnosť sudcov pre čerpanie dovolenky a absolvovanie rehabilitácií neprideľovali došlé podania, návrhy, sťažnosti,“ uviedla vtedy predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.