• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Ochranári varujú pred zákonom o ochrane prírody a krajiny

  • 15:04 21.06.2013
  • BRATISLAVA
Ochranári varujú pred zákonom o ochrane prírody a krajiny

Ochranárske združenia žiadajú stiahnutie novely zákona o ochrane prírody a krajiny a prípravu novej legislatívy, varujú pred jej negatívnym dopadom.

Minulý týždeň doručili na ministerstvo životného prostredia hromadnú pripomienku s niekoľkými tisíckami podpisov, pričom dnes sa počet ľudí, ktorí pripomienku podporili, pomaly blíži k číslu 10-tisíc.

Agentúru SITA o tom informoval Ján Gúgh z organizácie SOS/BirdLife Slovensko. „Ak by navrhovaná novela prešla, bola by to veľmi zlá správa pre ochranu prírody na Slovensku na dlhé roky,“ uviedol Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Problémom však nie sú podľa neho len rozpory s európskou a národnou legislatívou, ale aj mnohé nedomyslené ustanovenia. „Hrozí tak napríklad blokovanie vyhlasovania súkromných chránených území alebo dokonca ich rušenie napriek tomu, že tieto sú dnes najmenej konfliktným bodom ochrany prírody,“ vysvetlil. Súkromným vlastníkom sa tak umožní lesy rúbať vo väčšej miere ako doteraz, ale chrániť lesy v podobe súkromných chránených území už nie. „Vláda sa tak úplne jasne postavila na stranu ťažobných spoločností proti slovenskej prírode,“ dodal Lukáč.
Novela oslabí ochranu prírody

Rezort životného prostredia organizoval pred mesiacom verejné prerokovanie návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny.

Ochranárske združenia na tomto stretnutí upozorňovali na nedopracovanosť návrhu, jeho viaceré rozpory s európskou a národnou legislatívou a žiadali výrazné prepracovanie návrhu.

Ministerstvo však napriek upozorneniam ochranárskych združení tento zákon podľa Jána Gúgha posunulo ďalej do legislatívneho procesu, a to aj s mnohými závažnými nedostatkami, na ktoré združenia upozorňovali.

Navrhnutý zákon tak v mnohých ohľadoch oslabí ochranu prírody alebo ju dokonca môže zmariť. „Dobré znenie zákona je pritom veľmi dôležité pre zachovanie prírodných hodnôt Slovenska, keďže od tohto zákona sa odvíja napríklad režim vo všetkých chránených územiach alebo režim ochrany druhov,“ poznamenal pre agentúru SITA.

Navrhovaná novela nerieši žiadny zo zásadných systémových problémov ochrany prírody. „Neprispeje k lepšej a cielenejšej ochrane, nevytvára predpoklady na jej podstatne väčšiu nezávislosť od politikov a verejných zdrojov, neodbúrava zbytočnú byrokraciu ani neumožňuje podstatnejšie zlepšiť jej vnímanie verejnosťou a samosprávami,“ priblížil Marián Jasík zo združenia Prales. Ochranári, užívatelia pozemkov, vlastníci a ďalší zainteresovaní už dlhodobo podľa neho poukazujú na to, že súčasný systém ochrany je potrebné sprehľadniť a zjednodušiť.
Komplikovanosť a rozpory

Zákon pritom nielenže neprináša také zmeny, ktoré by ochranu prírody sprehľadnili a zefektívnili, ale množstvom navrhnutých úprav ďalej sťaží možnosť ochranu prírody uplatniť. Navrhnutá novela má stodvadsať novelizačných bodov, kým súčasný zákon má stopäť paragrafov.

„Úplne chýbajú vykonávacie predpisy, čo znemožní praktickú vykonateľnosť aj tých pár pozitívnych zmien, ako napríklad sprievodcovskú činnosť v chránených územiach alebo realizáciu revitalizačných opatrení ukladaných tým, čo ničia prírodu,“ doplnil.

Komplikovanosť a rozpory navrhovanej novely však nie sú jediný a najdôležitejší problém pripravovanej legislatívy.

Novela vo viacerých prípadoch podľa Jozefa Ridzoňa z SOS/BirdLife Slovensko oslabuje ochranu prírody. „Takým prípadom je napríklad výrub drevín, u ktorých nebude potrebné povolenie na výrub stromov s dvakrát väčším obvodom ako doteraz. Pritom už dnes sa ľudia sťažujú na rýchly úbytok vetrolamov, stromov na poliach a lúkach a popri vodných tokoch, ktorých úbytok pociťujú nielen ľudia, ale aj zvieratá v týchto horúcich dňoch obzvlášť ťažko, nehovoriac o úbytku hniezdísk vtáctva,“ dodal. Význam zachovania stromov a krovín na poliach je pritom dôležitý nielen ako úkryt pre živočíchy, ale aj ako jedno z opatrení na zadržiavanie vody v krajine.

Už dnes slabá ochrana drevín spôsobuje úbytok viacerých druhov vtáctva. „V prípade ďalšieho uvoľnenia ochrany sa obávame o osud niektorých vzácnych druhov dravcov, z ktorých mnohé využívajú na hniezdenie aj vetrolamy, ako sú napríklad orol kráľovský alebo sokol červenonohý,“ vysvetlila Lucia Deutschová zo združenia Ochrana dravcov na Slovensku. Zároveň dodala, že u niektorých druhov dravcov je veľká časť európskej populácie skoncentrovaná práve na Slovensku. „Sme tak za ich ochranu priamo zodpovední,“ doplnila pre agentúru SITA.

Legislatívny proces v prípade tejto novely sa stále vyvíja, informoval agentúru SITA hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Pripomienkové konanie k novele sa skončilo len nedávno a pokračuje rozporovými konaniami, kde existuje priestor na diskusiu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.