• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Najviac samovrážd sa stáva v pondelok, prevládajú muži

  • 11:13 21.06.2013
  • BRATISLAVA
Najviac samovrážd sa stáva v pondelok, prevládajú muži

Počet samovrážd a pokusov o ne vlani mierne stúpol. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NZCI) až 1 589 Slovákov v minulom roku spáchalo alebo sa pokúsilo o samovraždu.

V porovnaní s rokom 2011 toto číslo narástlo o 46 prípadov, informoval Peter Bubla z Kancelárie riaditeľa NCZI. Centrum eviduje za minulý rok 571 samovrážd a 1 018 samovražedných pokusov.

V porovnaní s rokom 2011 počet samovrážd medziročne vzrástol o 34 prípadov. Pokusov o samovraždu bolo o 12 viac ako v roku 2011.

Dlhodobo si dobrovoľný odchod zo sveta volia najmä muži. V minulom roku bol tento pomer v prípade dokonaných samovrážd 499 mužov a 72 žien. Pri pokusoch o samovraždu je podiel mužov (601) a žien (417) vyrovnanejší. „Z celkového počtu samovražedných pokusov bolo 451 pokusov vyhodnotených ako demonštratívnych, so snahou získania výhody, pozornosti a podobne,“ vysvetlil Bubla.

Obesenie je najčastejšie

Najviac samovrážd vlani spáchali ľudia vo veku od 50 až 59 rokov - bolo ich 148, čo je štvrtina (26 percent) zo všetkých samovrážd. Samovražedných pokusov sa najčastejšie dopustili muži vo veku 20 až 29 rokov (200 prípadov) a ženy vo veku 30 až 39 rokov (102 prípadov).

Z regionálneho hľadiska najviac samovrážd nahlásili z Banskobystrického kraja (92) a najmenej z Nitrianskeho kraja (54). Počet samovražedných pokusov bol najvyšší v Bratislavskom kraji (180). Najmenej pokusov o samovraždu bolo evidovaných v Nitrianskom kraji (76).

Najčastejším spôsobom vykonania samovraždy bolo u oboch pohlaví obesenie - u mužov 360 prípadov a žien 35 prípadov. Pri samovražedných pokusoch prevláda u mužov vykonanie činu ostrým predmetom (201 prípadov), ženy sa najčastejšie pokúsili o samovraždu otrávením a priotrávením antiepileptikami, sedatívami, hypnotikami, antiparkinsonikami a psychotropnými liekmi nezatriedenými inde (181).
Čierne dni sú pondelky a utorky

Vlani najviac samovrážd zaznamenali v máji (62) a najviac samovražedných pokusov v júni (105).

„Vďaka podrobne spracovaným údajom možno sledovať aj dni v týždni a dokonca aj hodiny, počas ktorých dochádza najčastejšie k samovraždám a samovražedným pokusom,“ dodal Bubla.

Najviac samovrážd (181) evidujú medzi 22:00 až 7:00. Najviac samovražedných pokusov (221) bolo medzi 13:00 až 18:00. „Čiernymi dňami“ s najväčším počtom samovrážd aj samovražedných pokusov boli pondelky a utorky.

NCZI spracúva údaje o samovraždách a samovražedných pokusoch na základe Hlásení príčin a okolností úmyselného sebapoškodenia, ktoré predkladajú vybrané zdravotnícke zariadenia.

NCZI má k dispozícii údaje o osobách, ktoré sa pokúsili o samovraždu a bola im poskytnutá psychiatrická zdravotná starostlivosť v psychiatrických zariadeniach. Samovraždy sú hlásené z príslušných pracovísk súdneho lekárstva.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.