• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Adela Banášová krstila v zoo, deti na internete strážia ovce

  • 9:02 21.06.2013
Adela Banášová krstila v zoo, deti na internete strážia ovce

Zľava: Moderátorka Adela Banášová a herec Jozef Vajda počas krstu knihy Deti v sieti a DVD rozprávok Ovce.sk.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) - Ako uchrániť deti pred nástrahami internetu radia hrdinovia rozprávok OVCE.sk, ku ktorým dnes pribudlo aj kompletné DVD s 24 animovanými rozprávkami, nové vydanie knihy Deti v sieti i živé ovečky v košiari bratislavskej Zoologickej záhrady.

Občianske združenie eSlovensko sa totiž snaží touto hravou formou deti, rodičov i učiteľov upozorniť na nástrahy internetu.

Agentúru SITA o tom informovala projektová manažérka občianskeho združenia eSlovensko Gabriela Patkolová.

Hlavných hrdinov rozprávok budú oddnes deťom pripomínať aj dve ovečky a jeden baran v bratislavskej zoologickej záhrade. Tie pokrstili známe tváre Adela Banášová, Jozef Vajda i scenárista rozprávok OVCE.sk a spoluautor knihy Deti v sieti Miroslav Drobný.

Moderátorka Adela Banášová, ktorá prepožičala svoj hlas seriálovým ovečkám do audiokomentárov pre nevidiace deti, dala barančekovi meno Milan.
Obrazom: Adela Banášová krstila Ovce.sk



„Internet je samozrejme nevyčerpateľný zdroj informácii. Je však aj celkom vyčerpávajúci zdroj zmätku, lebo množstvo informácií sa ťažko selektuje a vyhodnocuje. Pre deti je to ešte o to náročnejšie, že majú menej skúseností s niektorými sférami života," povedala Banášová.

Ovečku Kvetku si osvojil slovenský herec Jozef Vajda, ďalšiu ovečku Múdroslavu pomenoval scenárista rozprávok OVCE.sk a spoluautor knihy Deti v sieti Miroslav Drobný.

Projekt OVCE.sk už funguje päť rokov, vznikol ako súčasť projektov Zodpovedne.sk, Pomoc.sk a Stopline.sk. Cieľom iniciatívy je v prvom rade prevencia a šírenie povedomia o rizikách internetu. Projekt je rozdelený na dve časti, na animovaný detský seriál a medzinárodný portál.

Zľava: Režisér kreslených rozprávok Ovce.sk Jaroslav Baran, moderátorka Adela Banášová, herec Jozef Vajda a scenárista projektu Ovce.sk Miroslav Drobný počas krstu knihy Deti v sieti a DVD rozprávok Ovce.sk. Foto: SITA/Jozef JakubčoAnimované rozprávkové postavičky deťom predstavujú hravou formou princípy bezpečného používania internetu. Súčasťou týchto príbehov sú aj príručky pre rodičov či učiteľov, ktoré im radia, ako sa s deťmi o týchto problémoch rozprávať.

Rozprávky o ovečkách a ich skúsenostiach s internetom a mobilmi sú už aj na DVD, ktoré obsahuje rozprávky v cudzích jazykoch a s cudzojazyčnými titulkami, audiokomentár pre nevidiace deti i posunkový jazyk pre nepočujúcich. Pre učiteľov a rodičov združenie eSLovensko prináša rozšírené vydanie knihy Deti v sieti, ktoré im pomôže zorientovať sa medzi rizikami virtuálneho sveta.

„Situácie, s ktorými sa deti na internete stretávajú, sú zároveň rizikom, ale aj príležitosťou. Závisí od osobnosti detí, ale aj ich znalostí o rizikách internetu, či sa v danej situácii niečo nové naučia, dokážu sa ubrániť, a tak zosilnejú, alebo naopak, zažijú niečo nepríjemné, zraňujúce a stanú sa obeťou,“ hovorí spoluautorka knihy Deti v sieti a psychologička Monika Gregussová. Kniha sa bude v rámci osvetovej kampane distribuovať do všetkých škôl na Slovensku a bude bezplatne dostupná i na internete.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.