• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Štát zakáže stavať na nestabilnej pôde, mestá majú počúvať

  • 17:52 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Štát zakáže stavať na nestabilnej pôde, mestá majú počúvať

Stavať budovy na miestach, kde sa zosúva pôda, by malo byť minulosťou. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Mestá a obce by podľa nej mali rešpektovať stanoviská envirezortu a geológov, ktorí územia podrobne mapujú.

"Tieto kroky môžu nielen ochrániť majetok, zdravie a životy občanov, ale súčasne ušetria štátu množstvo financií na prieskum a sanáciu v havarijných prípadoch," uviedol predkladateľ návrhu, minister životného prostredia Peter Žiga.

Na zosuvy pôdy doplatilo najmä východné Slovensko po veľkých dažďoch na jar a v lete 2010. Zosúvanie poškodilo 136 rodinných domov v obciach Nižná Myšľa, Kapušany a v meste Prešov, pričom 38 domov museli zbúrať a z 11-tich museli ich obyvatelia nedobrovoľne odísť.

Ohrozených však bolo ďalších 400 stavieb. "Ukázalo sa, že tí, ktorí budovy stavali, nebrali ohľad na informácie o nebezpečnom deformovaní svahu," konštatoval hovorca envirorezortu Peter Stano.
Ministerstvo vytipuje problematické oblasti

Podľa novely budú samosprávy pri územnom plánovaní povinné rešpektovať geologické údaje.

Musia najmä zohľadniť údaje o zosuvných územiach, o ložiskách nerastov, o prítomnosti využiteľných zásob podzemných vôd, geotermálnej energii, starých banských dielach a podobne.

Ministerstvo životného prostredia bude vo svojom stanovisku informovať o územiach, kde sa zosúva pôda, ako aj o iných geologických hazardoch.

Bude tak robiť, aby ochránilo stavby, ktoré sa budú stavať, poznamenal hovorca. Takto chce zabezpečiť tzv. systém predbežnej opatrnosti a prevencie nežiaducich stavebných zásahov do rizikových území. "Štát nebude musieť dávať toľko peňazí na prieskum a vyrovnávanie zosuvov, ktoré podporili ľudia svojím správaním," dodal Stano.

Na Slovensku je v súčasnosti 21-tisíc tzv. svahových deformácií. Porušujú územie veľké 257-tisíc hektárov, čo je približne 5,25 percenta rozlohy celého územia krajiny. Takmer 90 percent tvoria práve zosuvy.

"Tie u nás ohrozujú takmer 100 kilometrov diaľnic a ciest prvej triedy, takmer 600 kilometrov ďalších ciest, desiatky kilometrov plynovodov, vodovodov a približne 30-tisíc pozemných stavieb," uzavrel Stano.

Neznalosť problematiky ložiskového geologického prieskumu, a to hlavne pre nedostatočnú odbornú kapacitu zástupcov väčšiny obcí na Slovensku, donútila časť odborníkov podpísať sa pod hromadnú pripomienku k tejto novele o geologických prácach (geologický zákon).
Signatári obciam neveria

Ide o odborníkov z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej akadémie vied, Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity Košice spolu so Slovenskou asociáciou ložiskových geológov a Slovenskou baníckou spoločnosťou.

V priebehu štyroch dní túto pripomienku podpísalo viac ako 2 490 ľudí.

Signatári pripomienky si myslia, že väčšina obcí nedokáže problematiku geologického prieskumu odborne posúdiť a zaujať tak stanovisko k žiadosti na určenie prieskumného územia na rádioaktívne nerasty, ale aj všeobecne geologického prieskumu.

"Aktuálna právna úprava jednoznačne diskriminuje predovšetkým malé obce, ktoré na rozdiel od väčších obcí a miest nemajú odborníkov ani ľudí, ktorí by dokázali posúdiť, či je geologický prieskum opodstatnený a potrebný," informoval člen prezídia Slovenskej baníckej spoločnosti Ladislav Lučivjanský s tým, že rovnaké to je aj v prípade obcí, ktoré majú málo peňazí a nevedeli by zabezpečiť odborný posudok či analýzu od externých odborníkov.

"Zapojenie obcí, naopak, rešpektujeme a podporujeme, veď každý z nás sa zaujíma o životné prostredie. Obce, ktoré nemajú odbory životného prostredia a osoby schopné poskytnúť stanovisko, môžu zastaviť konanie o určení prieskumného územia," uviedol. Zároveň dodal, že tak môžu zablokovať geologické práce, vďaka ktorým sa baníci dozvedajú o nerastnom bohatstve, ktoré je podľa ústavy majetkom štátu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.