• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Na exekútorov uplietli bič, nepoctiví trestu neujdú

  • 21:39 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Na exekútorov uplietli bič, nepoctiví trestu neujdú

Nároky na výkon exekútorského povolania sa majú výrazne zvýšiť prostredníctvom novely Exekučného poriadku, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.


Návrh sprísňuje požiadavky na výkon funkcie exekútora. Aj pre exekútorov sa zavedú riadne výberové konania po vzore ostatných právnických povolaní.

„Napriek tomu, že väčšina exekútorov vykonáva svoje povinnosti profesionálne a podľa zákona, sú medzi nimi aj takí, ktorí poškodzujú dôveryhodnosť tohto stavu,“ povedal predkladateľ novely, minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Súdneho exekútora podľa návrhu vymenuje minister výlučne na základe výsledkov výberového konania, ktoré bude otvorené pre všetky osoby, spĺňajúce zákonné podmienky pre účasť v ňom.

Konania budú verejné

Novela zavádza do systému ustanovovania exekútorov do funkcie regionálny (územný) princíp.

Výberové konanie bude vyhlasovať minister spravodlivosti pre územný obvod krajského súdu, a to buď na návrh Slovenskej komory exekútorov v prípade zániku výkonu funkcie exekútora, alebo bez návrhu, ak je v územnom obvode dotknutého krajského súdu potrebné zvýšiť počet exekútorov.

Výberové konania, ktoré budú verejné, uskutoční výberová komisia kreovaná z osôb nominovaných komorou, ministrom spravodlivosti a súdnou mocou.

Novela smeruje aj k zvyšovaniu odbornej úrovne uchádzačov o túto profesiu. Prináša predĺženie praxe exekútorského koncipienta z doterajšej trojročnej na päťročnú.

Dĺžka započítateľnej inej právnej praxe do exekučnej praxe sa tiež mení – zarátať bude možné maximálne dva roky takejto praxe.

Prekopú disciplinárnu zodpovednosť

Mení sa aj definícia exekučnej praxe - bude to len prax súdneho exekútora a exekútorského koncipienta, ktorý súčasne spĺňa podmienky pre vymenovanie za exekútora (spôsobilosť na právne úkony, vzdelanie, bezúhonnosť).

Nanovo sa upraví aj systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti.

Minister spravodlivosti považuje za neudržateľný súčasný systém disciplinárnych konaní, ktorý je podľa neho často bezzubý a neefektívny.

Preto sa má sprísniť dohľad nad Slovenskou komorou exekútorov. V disciplinárnom konaní sa tiež má zmeniť pozícia súdu, ktorý sa podľa plánov stane odvolacím orgánom proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu.

Novelou sa navrhuje zavedenie náhodného výberu disciplinárneho senátu zvlášť pre každé disciplinárne konanie, pričom celý priebeh disciplinárneho konania, ktorý doposiaľ upravoval vnútorný predpis komory, bude upravený zákonom.

V záujme posilnenia transparentnosti sa budú databázy predsedov disciplinárnych senátov a členov disciplinárnych senátov zverejňovať na webovom sídle komory, rovnako tak aj zloženie disciplinárneho senátu, termín ústneho pojednávania a uložené disciplinárne opatrenie v konkrétnej disciplinárnej veci.

Spresňuje sa aj právomoc ministerstva pri výkone štátneho dohľadu nad činnosťou exekútorov a činnosťou komory. Ministerstvo sa v novele osobitne sústreďuje aj na pravidlá nakladania s vymoženými peňažnými prostriedkami.

Beztrestne to nepôjde

Zavedú sa napríklad presné lehoty na poukázanie vymožených peňazí oprávnenému, pričom porušenie tejto povinnosti bude disciplinárnym previnením.

Súčasný stav, keď exekútor môže takmer beztrestne zadržiavať vymožené prostriedky, považuje minister Borec za neudržateľný.

Vyššia transparentnosť sa má dosiahnuť aj zverejňovaním dôležitých skutočností týkajúcich sa postavenia a činnosti súdnych exekútorov. Popri zverejňovaní zoznamu súdnych exekútorov (na webovom sídle ministerstva) by malo byť povinné aj zverejňovanie ďalších údajov.

Patria medzi ne informácie o prerušení, pozastavení a zániku výkonu funkcie exekútora, informácie o zástupcovi a náhradníkovi súdneho exekútora, zverejňovanie úradných hodín súdneho exekútora, čísla osobitného bankového účtu exekútora a pod.

Vo vzťahu k výberovým konaniam na funkciu súdneho exekútora sa okrem vyhlásenia výberového konania na webovom sídle ministerstva navrhuje zverejňovať aj zoznam členov výberovej komisie a ich náhradníkov a zápisnicu o priebehu výberového konania.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.