• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Rusíni chcú za splnomocnenca Michala Kaliňáka

  • 17:06 20.06.2013
  • PREŠOV
Rusíni chcú za splnomocnenca Michala Kaliňáka

Rusínska obroda na Slovensku navrhuje na post splnomocnenca pre národnostné menšiny a etnické skupiny Michala Kaliňáka, súčasného hovorcu rezortu školstva.

Oficiálny návrh zaslali dnes na Úrad vlády Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rusínskej obrody na Slovensku Vladimír Protivňák.

Podľa jeho vyjadrenia majú mandát od siedmich rusínskych organizácií, s ktorými rokovali. Pôvodne boli v hre tri mená, nakoniec sa zhodli na Kaliňákovi, ktorý podľa nich najlepšie pozná rusínske regióny a preto bude vhodným kandidátom.

Protivňák uviedol, že Rusínska národnostná menšina sa pri poslednom sčítaní v roku 2011 zaradila čo do počtu obyvateľov, po Maďaroch a Rómoch, na tretie miesto a predstavuje silnú národnostnú menšinu na Slovensku.
Zhodli sa na Kaliňákovi

Reagujúc na vzniknutú situáciu po odvolaní splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny a etnické skupiny, keď László Nagy 4. júna odovzdal premiérovi Robertovi Ficovi abdikačný list, Rusínska obroda na Slovensku (ROS), po konzultácii so zástupcami najpočetnejších a rozhodujúcich organizácií v rusínskom národnostnom hnutí, prerokovala problematiku splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Po rokovaniach dospeli k zhode na mene Michal Kaliňák.

Protivňák uviedol, že rokovali so zástupcami združení Mladí Rusíni, Združenie inteligencie Rusínov, s ľuďmi združenými pri Divadle Alexandra Duchnoviča a rôznymi občianskymi združeniami, ktoré sa angažujú v oblasti podpory Rusínov.
Občianske združenie ROS

ROS vznikla v marci 1990 ako občianske združenie, ktoré si dalo za cieľ rozvinúť obrodzovací proces Rusínov, národnosti, ktorá bola v predošlom období administratívne a politicky takmer zlikvidovaná (ide o známy proces násilnej ukrajinizácie tohto etnika).

Za uplynulých 22 rokov si vybudovala silné postavenie, stala sa najmasovejšou organizáciou a v podstate dominantným zástupcom tohto etnika, uvádza sa v písomnej správe, ktorú dnes zaslala ROS médiám. Združila okolo seba aj celý rad ďalších vplyvných rusínskych organizácií, ktoré vznikali na báze profesionálnych skupín, ako sú inteligencia, mládež, spisovatelia, kultúra, cirkev a ďalšie.

Michal Kaliňák v minulosti pôsobil v rusínskom hnutí ako aktívny funkcionár ROS, má prehľad o národnostnom hnutí v Slovenskej republike, pôsobí v samospráve a má dlhoročné skúsenosti v činnosti mimovládneho sektora, čo predstavitelia ROS považujú za výrazné predpoklady jeho úspešného pôsobenia na poste vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny.

V súčasnom období vykonáva funkciu riaditeľa Tlačového a informačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Je tiež poslancom mestského zastupiteľstva v Prešove.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.