Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Otrava jedlom nie je nič príjemné. Prečítajte si, ktoré jedlá ju najčastejšie spôsobujú, ako spoznáte jej symptómy a ako sa jej dá účinne predchádzať.
Čo je to otrava jedlom?
Je to ochorenie, ktoré spôsobí konzumácia kontaminovaného jedla. Väčšinou nie je potrebné vyhľadať lekára, pokiaľ nejde o nákazu salmonelózou. Otravu ale nespôsobujú iba baktérie ako E-coli a salmonela, ale aj vírusy.
Príznaky otravy jedlom
- Nevoľnosť, zvracanie
- Hnačky
- Kŕče a bolesti brucha, žalúdka
- Teplota, zimnica
- Bolesť svalov a strata chuti do jedla
Z čoho dostávame otravu jedlom najčastejšie?
- Tepelne nedostatočne spracované jedlo (najmä mäso, kvôli baktériám E-coli a salmonele)
- Zmrzlina a vajíčka (sú často zdrojom salmonelózy)
- Nesprávne skladovanie potravín (napríklad mimo chladničky)
- Surové/nepasterizované mlieko
- Potravina prišla do styku s nakazeným človekom, „bacilonosičom“
- Potraviny prišli do styku s baktériou na nečistom povrchu (napríklad na krájacej doske)
Čo robiť, keď máme otravu jedlom
Pite veľa tekutín, najlepšie obyčajnú vodu, nesladené čaje alebo vývar. Vynechajte ale perlivé a sladené nápoje, ktoré môžu trávenie ešte viac podráždiť. Ak máte hnačky a zvraciate, dopĺňajte si stratené minerály iónovými nápojmi.
Keď zvládnete tuhú stravu, pridajte ľahko stráviteľné jedlá. Vyhnite sa ale surovinám s vysokým obsahom vlákniny, tiež ťažkým a mastným jedlám. Jedzte so zvýšenou opatrnosťou ešte aspoň dva dni po tom, ako vám bolo zle.
Čítajte: Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy
Ak je ale zvracanie intenzívne, teplota neklesá ani po pár dňoch a máte problém v sebe udržať hocakú potravu, navštívte lekára!
Prevencia voči otrave jedlom
- Vždy si pred aj po príprave jedla dôkladne umývajte ruky.
- Nikdy nejedzte surové jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny (mlieko, vajcia, ryby, mäso).
- Mäso doma pečte a varte dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie a nezačne sa ľahko oddeľovať.
- Neochutnávajte jedlo pred varením a už vôbec nepite šťavu zo surového mäsa.
- Konzervy pred otvorením umyte.
- Meňte častejšie špongiu na umývanie riadu. Dosku, kde krájate mäso umývajte dôkladne, rovnako nože.
- Mäso sa snažte rozmrazovať v chladničke.
- Ak už máte príznaky otravy, nesnažte sa umelo zastaviť zvracanie alebo hnačku. Kontaminované potraviny a baktérie by sa totiž mali z tela dostať von.
Kedy vás naposledy potrápil podobný problém a čo otravu jedlom spôsobilo?

Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?
Jablčný ocot si mnohí ľudia trpiaci psoriázou nanášajú na telo a pokožku hlavy.

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život
Nadbytok kalórií počas vývoja môže zmeniť mozog dieťaťa a podnietiť prejedanie v dospelosti.

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie
Riasa pomáha aj ľuďom so syndrómom dráždivého čreva.

Nebezpečný emfyzém vám môže prederaviť pľúca. Ako ho rozoznať od menej závažných ochorení?
Sťažené dýchanie je len jeden z varovných príznakov emfyzému pľúc. Naučte sa odlišovať toto nebezpečné ochorenie od iných, menej závažných.

Matcha čaj má prekvapivý vplyv na psychiku
Obľúbený prášok má účinok aj na duševné zdravie.