• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Bratislava je na pokraji bankrotu, topí sa v dlhoch

  • 14:20 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Bratislava je na pokraji bankrotu, topí sa v dlhoch

Výdavky Bratislavy dlhodobo prevyšujú príjmy a zadlženie mesta rapídne narastá.

Keby sa na mesto vzťahoval zákon o konkurze, Bratislava by bola podľa predsedu finančnej komisie mestského zastupiteľstva Iva Nesrovnala (SDKÚ-DS) na pokraji bankrotu. Uviedol to pre agentúru SITA.

„Celková suma záväzkov za rok 2012 je približne 255 miliónov eur v porovnaní s príjmami, ktorých je približne 200 miliónov,“ doplnil.

Primátor Milan Ftáčnik žiada poslanca Nesrovnala, aby nestrašil bratislavskú verejnosť, pretože Bratislave žiadny bankrot v súčasnosti nehrozí, reagoval vedúci primátorovej kancelárie Ľubomír Andrassy.

Výhrad k záverečnému účtu je 13

O situácii bude dnes o 15:00 rokovať mimoriadna Finančná komisia Mestského zastupiteľstva Bratislavy. Podľa opozičných poslancov sú nevyhnutné systémové riešenia. „Primátor by mal byť lídrom tejto diskusie a nie úradníkom, ktorý vykonáva len zákony na území hlavného mesta,“ informoval Nesrovnal.

Jedným z prvých krokov je podľa neho otvorenie diskusie s vládou o zmene financovania Bratislavy ako hlavného mesta a nie z pozície „radovej obce začlenenej v Združení miest a obcí Slovenska“.
O zlom hospodárení mesta svedčí podľa Nesrovnala aj záverečný účet mesta, ktorý mestská rada ani finančná komisia zastupiteľstva neschválili. Audítor má k účtu 13 výhrad, pričom rok predtým ich bolo 10.

„Svedčí to o zlom riadení magistrátu,“ poznamenal Ivo Nesrovnal. Záverečný účet by mali poslanci prerokovať na zastupiteľstve 27. júna.

Za zlú situáciu môže vraj bývalé vedenie

"Zdá sa, že poslanec nerozumie rozpočtu a účtovníctvu hlavného mesta a je smutné, že tomu nerozumie poslanec, ktorý je už dva a pol roka predsedom finančnej komisie," reagoval Andrassy na Nesrovnalove vyjadrenia o bankrote mesta.

Podľa predsedu kancelárie primátora záväzky na úrovni 255 mil. eur z minulého roku sú dôsledkom nehospodárneho fungovania bývalého vedenia mesta i predchádzajúcich rozhodnutí aj poslancov za SDKÚ-DS.

Toto číslo podľa Andrassyho zahŕňa záväzky mesta z minulého obdobia za nákup nových autobusov, za rekonštrukciu zimného štadióna či opravu Starej radnice.

"Za ostatné dva roky toto mesto urobilo prebytok na bežnom chode na úrovni takmer 6 mil. eur, aby sme mohli splácať záväzky, ku ktorému mesto zaviazali bývalý primátor a bývalí poslanci," dodal Andrassy.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.