• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zdravé raňajky? Prečo nevynechať vajcia

  • 8:58 09.08.2016
  • Bratislava
Zdravé raňajky? Prečo nevynechať vajcia

Vajíčka v akejkoľvek podobe sú skvelý spôsob ako začať svoj deň. Väčšina z nás vie, že sú výborným zdrojom bielkovín a aminokyselín. To však ani zďaleka nie je všetko.

V skutočnosti sú jednou z mála potravín s kompletnou dávkou proteínov, to znamená, že obsahujú správne proporcie všetkých deviatich esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje. Sú tiež balené s radom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínov A, B12, D a E, kyselinou listovou, selénom, cholínom a ďalšími.

Pozrite si video: Omeleta na raňajky trochu inak

Vajcia v poslednej dobe získali zlú povesť, vzhľadom na vysoký obsah cholesterolu v žĺtkoch. Avšak, oni nie sú príčinou významného zvýšenia úrovne lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), čiže nestoja za "zlým" cholesterolom.

Pozrite si video: Ako pripraviť skvelé raňajky šampiónov

Vajcia by sa nemali prejaviť ako nezdravé, ak ich budete konzumovať s mierou. Ak máte kardiovaskulárne ochorenie, obmedzte príjem na dva až tri žĺtky týždenne.

Aké zdravotné výhody vajcia poskytujú?

Posilňujú mozog

Omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B12 a D a cholín. To sú latky zabezpečujúce, že vajcia sú vynikajúce pre zdravie mozgu. Cholín je základná živina, ktorá hrá dôležitú úlohu v mnohých metabolických procesoch a pôsobí ako neurotransmiter. To zlepšuje pamäť a kognitívne schopnosti.

Čítajte: Vajíčka a vaše zdravie - sú skutočne strašiakom?

Vitamín B12 je taktiež nevyhnutný pre správnu funkciu mozgu. Výskum ukázal, že nedostatok tohto vitamínu môže viesť k mozgovému zmršteniu, čo je predchodca Alzheimerovej choroby a demencie.

Kontrolujú správnu váhu

Vajíčka na raňajky boli bežnou praxou od nepamäti. Táto tradícia môže prispieť k udržaniu správnej telesnej hmotnosti, pretože okrem poskytovania energie, sa vďaka vajciam budete cítiť plnšie. Proteín vo vajciach poskytuje trvalú energiu.

Chránia zdravie očí

Vajcia sú dobrým zdrojom luteínu a zeaxantínu. Výskum ukázal, že tieto karotenoidy sú veľmi prospešné pri prevencii makulárnej degenerácii zraku a znižujú riziko vzniku šedého zákalu.

Pozrite si video: Ako oddeliť žĺtok od bielka? Účinné tipy

Antioxidačné účinky týchto látok pomáhajú posilňovať sietnice a chrániť oči pred poškodením voľnými radikálmi a slnečným ultrafialovým žiarením. Luteín je tiež nájdený v zelenej listovej zelenine, ale vedci veria, že telo ho vstrebáva lepšie z vajec.

Pomáhajú budovať svalstvo

Vajcia sú považované za vynikajúce jedlo pre budovanie svalov, pretože majú vysoký obsah bielkovín, ktoré sú považované za stavebný kameň svalov. Vaječné bielky obsahujú albumín, ktorý podporuje viac vstrebávanie bielkovín v tele a uľahčuje rast svalov.

Pozrite si video: 3 najrýchlejšie spôsoby prípravy vajec

Prax jesť surové alebo ľahko varené vajcia na vybudovanie lepších svalov sa zvyčajne neodporúča, pretože môžu spôsobiť otravu potravinami v dôsledku salmonely.

Udržujú vlasy a nechty zdravé

Vlasy a nechty sú tvorené proteínmi, takže vysoký obsah bielkovín vo vajciach môže pomôcť udržať ich zdravé. Ak chcete, aby vaše vlasy rástli rýchlejšie, môžete dokonca aplikovať vaječné vlasové masky.

Napríklad, môžete zmiešať lyžicu olivového oleja v surovom vajci, aplikovať ju na vlasy a prikryť ho kúpaciou čiapkou. Po 30 minútach opláchnite z vlasov vlasovú masku a umyte šampónom. Vlasy by sa mali stať mäkké, hodvábne a zdravé. Použite ho dvakrát až trikrát za mesiac.

Zdroj: info.sk, L. Nawratová, shape.com, top10homeremedies.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.