• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Minister Glváč podľa Galka kryje zločin ako kriminálnik

  • 19:49 17.06.2013
  • BRATISLAVA
Minister Glváč podľa Galka kryje zločin ako kriminálnik

Minister obrany Martin Glváč sa podľa poslanca za SaS Ľubomíra Galka skompromitoval a mal by odstúpiť z funkcie.

"To, čo dnes Glváč predviedol, ma utvrdzuje v tom, že kryje zločin. Takto sa správajú kriminálnici, odvádzajú pozornosť," uviedol v pondelok v rozprave na 20. schôdzi NR SR Galko.

Exminister obrany považuje za úsmevné, ak ho dnes Glváč obviňuje z korupcie, keďže on rezort vyčistil od "smeráckej korupcie".

Glváč sa podľa jeho slov od samotného začiatku kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) zaplietal do lží a protichodných vyhlásení.

Riaditeľa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru mal Glváč okamžite postaviť mimo službu, aby sa mohla kauza vyriešiť, myslí si poslanec liberálov. Akýkoľvek šéf, ktorý by bol nevinný, by podľa neho chcel očistiť svoje meno v nezávislom vyšetrovaní.

"Minister Glváč nič nevysvetlil ani na jednom výbore. Nezaujíma ma, kto sa s kým kedy opil, vyspal, bozkával, stretol," poznamenal Galko. "Zaujíma ma, či je pravda, že v rodinnom dome, ktorý je majetkom vojenskej služby a bol kúpený za drahé peniaze a napumpovali sa do neho ďalšie veľké peniaze, býva stále vysoký príslušník služby," dodal exminister obrany.

Galka tiež zaujíma, či VSS kúpila od "kamaráta" dvojnásobne predražený byt v Bratislave na konšpiračné účely. Zaujíma ho aj osud budovy za niekoľko miliónov, na ktorej rekonštrukciu bolo vyfakturovaných niekoľko ďalších miliónov a to aj na ubytovaciu časť, ktorá ale v budove nie je.

"Zaujíma ma, či sa tam pán Glváč bol pozrieť," dodal Galko. Upozornil, že minister obrany nevysvetlil fotky terajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a bývalého riaditeľa VSS Juraja Šeba v Benine s Georgeom Gansém, "s osobou, ktorá bola podozrivá z prania špinavých peňazí."

Kauzu údajného tunelovania VSS označil Galko za megaškandál a Gorilu 2. Prípad nariadil preverovať po tom, ako krátko po jeho nástupe do funkcie ministra za ním prišiel vtedajší šéf VSS Roman Mikulec a pýtal veľa peňazí, keďže nemal autá, budovy ani peniaze na bežnú prevádzku.

VSS vraj previedlo budovy a autá na Vojenské obranné spravodajstvo, ale ukázalo sa, že majetkom nedisponuje ani VOS. Prípad sa vyšetroval celý rok 2011, do konca ho Galko nestihol dotiahnuť, pretože ho odvolali z funkcie pre kauzu odpočúvania.
Do Glváča sa obul aj Daniel Lipšic
Minister obrany Martin Glváč ani po mesiaci neodpovedal na štyri základné otázky, preto nemá čo robiť v ministerskej funkcii.

Glváč mal podľa Lipšica preveriť, či majetok opísaný v tajnej správe patril vojenskému spravodajstvu, ak áno, kedy a za akú cenu bol kúpený, kedy a za akú cenu rekonštruovaný a kedy a za akú cenu predaný. Ak Glváč tieto veci nezistil, podľa Lipšica nemá záujem zistiť pravdu a tak nemá čo robiť vo funkcii ministra obrany.

Lipšic zároveň upozornil na zmluvu, ktorú v roku 2008 so spoločnosťou Pegas podpísal na štyri roky vtedajší minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD). Firma mala za 50 miliónov korún upratovať vojenské priestory. Koncom roka 2012 bola zmluva formou dodatku dvakrát predlžovaná.

Lipšic upozornil, že jedna zo zmlúv bola oproti iným za rovnaké časové obdobie päťnásobne drahšia, namiesto 89 tisíc eur išlo o 421 tisíc eur. Zmluvu podľa Lipšica malo predražiť najmä odstránenie stromov a krovín, z toho 4 055,22 stroma sa malo rúbať na rovine a 623,88 stroma vo svahu. "Ako je možné odstrániť 0,22 kusa pňa v rovine a 0,88 kusa vo svahu," pýtal sa Lipšic Glváča. Rezort obrany podľa jeho slov pravdepodobne nestanovil sumu za výrub jedného stromu, ale objem peňazí, ktoré chcel za službu minúť, jednoducho vydelil počtom pňov.

Lipšic pripomenul, že Glváč nevyhovel jeho žiadosti, aby šéfovi VS Ľubomírovi Skuhrovi vybral otázky výbor a absolvoval ich na polygrafe Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.