• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

V Džungli začali budovať kvalitnejšiu protipovodňovú ochranu

  • 10:01 17.06.2013
  • KOŠICE
V Džungli začali budovať kvalitnejšiu protipovodňovú ochranu

V košickej mestskej časti Džungľa Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal s úpravou ľavej strany koryta rieky Hornád, ktorá zabezpečí ochranu pred storočnou vodou.

Zvýši tiež existujúce šachty a vybuduje podzemnú tesniacu stenu. Práce by mali vodohospodári ukončiť v decembri a dielo za 158 000 eur zaplatia z vlastných zdrojov. Stavbu realizuje Správa povodia Hornádu a Bodvy.

Trasa toku ľavostrannej úpravy rieky Hornád je navrhnutá tak, aby v čo najväčšej miere sledovala brehovú čiaru pôvodného koryta. Oporný múrik a hrádzu vybudujú v blízkosti brehovej čiary ľavej strany koryta toku, šírka múru v korune bude približne 50 centimetrov.

Vodovodné a kanalizačné šachty, ktoré sa nachádzajú v trase projektovanej hrádze, upravia navýšením na úroveň koruny, resp. na úroveň upraveného terénu. Na zamedzenie priesakov vody podložím počas povodní SVP vybuduje podzemnú tesniacu stenu na ľavom brehu rieky Hornád v úseku medzi kultúrnym domom mestskej časti Džungľa a mostom ŽSR.

„Táto stavba zlepší ochranu Košíc pred povodňami. Ministerstvo životného prostredia chce ísť cestou účinných protipovodňových opatrení na celom území Slovenska. Je to jedna z našich priorít,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Úsek pri mestskej časti Džungľa patril pri povodniach v roku 2010 v Košiciach ku kritickým. Voda tam presakovala a pod tlakom stále vyššej hladiny museli vodohospodári zvyšovať ľavostrannú ochrannú hrádzu vrecami.

„Košice sú už niekoľko rokov po sebe počas záplav jedným z najviac postihovaných miest na Slovensku. Som rád, že sa nám darí komunikovať s ministerstvom životného prostredia a byť súčinní pri opatreniach, ktoré ochránia životy a majetok Košičanov,“ povedal primátor mesta Košice Richard Raši.

Rieka Hornád preteká intravilánom mesta Košice v dĺžke okolo 12 kilometrov. Koryto Hornádu bolo v minulosti upravené a jeho kapacita je približne 400 – 500 metrov kubických za sekundu, čo zodpovedá približne prietoku 20-ročnej vody. Podľa aktuálnych hydrologických údajov je prietok storočnej vody 757 metrov kubických za sekundu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ÚVZ SR varuje: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

ÚVZ SR varuje: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

DNES - 12:26Domáce

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

DNES - 11:21Domáce

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám.

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

DNES - 10:45Domáce

Beňu zadržali v africkej Konžskej demokratickej republike.

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.