• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Poslanci budú diskutovať o tunelovaní vo VSS

  • 12:22 16.06.2013
  • BRATISLAVA
Poslanci budú diskutovať o tunelovaní vo VSS

Poslanci budú v pondelok na mimoriadnej schôdzi parlamentu diskutovať o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

O zvolanie mimoriadnej schôdze požiadali opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov SDKÚ-DS, KDH, Most- Híd, SaS a OĽaNO.

Predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS) už avizoval, že opozícia nebude žiadať, aby schôdza bola za zatvorenými dverami.

Vládny Smer-SD mimoriadne rokovanie pravdepodobne nezablokuje. "Budeme mať klub. Mali by sme schváliť program a schôdza by sa mala uskutočniť," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Zdôraznila, že Smer-SD bude proti utajeniu rokovania.
Zasadne aj výbor

Pred začiatkom schôdze zasadne v pondelok dopoludnia aj osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Martin Fedor považuje za predčasné a účelové, že vládna väčšina zastavila činnosť parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

„Výbor žiadne právomoci neprekročil. Dosiahol, že kauza sa za dva dni nezamietla pod koberec. Zastavenie činnosti ukázalo, že výbory nemusia byť bezzubé. Vytvorili sme priestor pre svedectvá bývalých príslušníkov VS. Dosiahli sme, že kauze sa venuje pozornosť,“ vyhlásil 5. júna.

Fedor vtedy uviedol, že jeho správa o činnosti výboru na kontrolu činnosti VS problémy z podozrení tunelovania Vojenského spravodajstva nezastiera a nekopíruje ministrove tvrdenia o slohovej práci. „Niekomu sa môže zdať málo ostrá. Niekto bude prekvapený, že sa podarilo prijať správu, ktorá konštatuje vážne problémy, ktorá konštatuje existenciu potvrdených podozrení vo Vojenskom spravodajstve z rokov 2006 – 2010,“ upozornil.
Spis je podľa ministra Glváča kačica

Tajná správa v máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru.

Hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb údajne postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa prestal 30. mája zaoberať kauzou údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke. Podľa Fedora väčšina vládnych poslancov vo výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra.

Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra, ktorá dala pokyn policajnej Národnej kriminálnej agentúre, aby požiadala ministra Glváča o zbavenie mlčanlivosti niektorých aktérov kauzy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.