• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Medická záhrada láka milovníkov kníh, mladí ocenia wifi

  • 10:38 15.06.2013
  • BRATISLAVA
Medická záhrada láka milovníkov kníh, mladí ocenia wifi

Milovníci literatúry už môžu tráviť slnečné dni nad knihou v Letnej čitárni v Medickej záhrade.

Záhrada sa tento rok vďaka grantu z Nadačnému fondu Západoslovenskej energetiky (ZSE) v Nadácii Pontis rozrástla aj o športový kútik na cvičenie pre seniorov. Agentúru SITA o tom informoval staromestský hovorca Tomáš Halán.

Tohtoročnou novinkou Medickej záhrady v Bratislave je športový kútik pre seniorov, ktorý je prístupný počas otváracích hodín v Medickej záhrade a vstup je bezplatný. Seniori si tak môžu v Medickej záhrade precvičiť ramená, bicyklovať na špeciálnom stroji na zlepšenie pohyblivosti nôh či využiť bradlá, na ktorých si posilnia svaly ramien a brucha.

S výberom tréningových prvkov pomáhali aj seniori, pre ktorých je športový kútik v prvom rade určený. „Do projektu sme zapojili aj členov Rady seniorov, ktorí nám pomohli vybrať to, čo si seniori najviac želajú a čo je pre nich vhodné," povedala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Športový kútik na cvičenie pre seniorov pripravilo Staré Mesto v spolupráci s Nadačným fondom ZSE v Nadácii Pontis, na projekt získala mestská časť 7 000 eur z grantového programu Pozitívna energia pre šport.

„Minuloročný európsky rok aktívneho starnutia sme si chceli pripomenúť čo najaktívnejšie i my. Zvolili sme preto grantový program realizovaný z Nadačného fondu ZSE v Nadácii Pontis, ktorého predchádzajúcich sedem ročníkov bolo venovaných športoviskám pre deti a mládež a nový ročník sme venovali seniorom," povedal Ján Orlovský zo spoločnosti Západoslovenská energetika.

V Medickej záhrade v piatok otvorili aj Letnú čitáreň. Návštevníci ju môžu využívať do 31. augusta, otvorená je denne od 10:00 do 18:00. Milovníkom kníh je k dispozícii 50 študijných miest a v ponuke je viac ako 80 titulov domácich i zahraničných časopisov a denníkov, ale i knihy v Staromestskom knižnom kolotoči. Služby Letnej čitárne i wifi pripojenie na internet majú návštevníci Medickej záhrady zadarmo.

V Medickej záhrade nebude v lete chýbať ani program, návštevníci môžu prísť napríklad na predstavenia Bratislavského bábkového divadla. Tešiť sa tiež môžu na zážitkové rodinné čítanie z cyklu Čítanie nás baví či na stretnutie s osobnosťami i so slovenskými spisovateľmi z cyklu Rozprávanie o Bratislave a Čítanie v tráve. Pripravená je cestovateľská videoprojekcia Lenky Gondovej a Štefana Kardoša či viaceré výstavy. Záštitu nad prevádzkou Letnej čitárne prevzala staromestská starostka Tatiana Rosová, čitáreň i podujatia pre verejnosť finančne podporili Bratislavský samosprávny kraj, Ministerstvo kultúry SR a dobrovoľníckou činnosťou súkromná spoločnosť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

DNES - 10:31Domáce

Alojz Hlina verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie.

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

DNES - 10:20Domáce

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania.