• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Nikto z poslancov nenavrhol kandidáta na voľbu predsedu NKÚ

  • 16:53 14.06.2013
  • BRATISLAVA
Nikto z poslancov nenavrhol kandidáta na voľbu predsedu NKÚ

Žiadna z parlamentných strán nenavrhla kandidáta na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, termín na podávanie návrhov uplynul v piatok o 16:00.

"Na funkciu podpredsedu NKÚ SR bol doručený do Národnej rady SR jediný návrh kandidáta, ktorým je Ján Vrbacký. Tento návrh podala poslankyňa Mária Ritomská (OĽaNO)," informoval Komunikačný odbor Kancelárie Národnej rady SR.

V odôvodnení návrhu sa uvádza, že kandidát má dlhoročné pracovné skúsenosti s riadením kontrolnej činnosti v štátnych orgánoch, naposledy zastával pozíciu vedúceho vnútorného auditu v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, predtým pôsobil na Okresnom úrade Bratislava III a na Národnom inšpektoráte práce.
Šéfa volili už päťkrát

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) pridelí návrh na prerokovanie Výboru pre financie a rozpočet NR SR. Voľba sa uskutoční na 21. schôdzi dňa 25. júna.

Parlament sa šéfa NKÚ pokúšal voliť už päťkrát. Voľba na poslednej riadnej schôdzi sa 28. mája nakoniec neuskutočnila.

SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd pred hlasovaním stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku, ktorý bol jediným nominantom na funkciu. Strany Ľudovej platformy tak urobili po tom, ako Smer-SD neodsúhlasil verejnú voľbu šéfa NKÚ a presadil tajné hlasovanie. "Ak vás niekto štyrikrát oklame, tak piatykrát hovoríme - urobme verejnú voľbu," komentoval opozičnú požiadavku na verejnú voľbu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ďalšieho kandidáta na post šéfa NKÚ už Ľudová platforma podľa jeho slov hľadať nebude. Slovensko sa nezvolením predsedu NKÚ ani na piaty pokus podľa Freša vracia do čias Mečiarovej éry, keď zahraničie Slovensko označovalo za čiernu dieru.
Post mal patriť opozícii

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách.

Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo.

Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie.

Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS).

Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.