• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Jánovi Langošovi odhalia v rodnom meste pamätník

  • 14:59 14.06.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Jánovi Langošovi odhalia v rodnom meste pamätník

Banskobystrický rodák, disident, politik, zakladateľ a prvý riaditeľ Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Langoš (1949 – 2006) bude mať v rodnom meste pamätník.

Má názov Odkrývanie a predstavitelia mesta ho spolu s Langošovými rodinnými príslušníkmi, priateľmi aj predstaviteľmi ÚPN slávnostne odhalia v sobotu podvečer v centre nezávislej kultúry Záhrada v záhrade Benického domu na Námestí SNP.

Odhalenie pamätníka bude úvodnou časťou spomienkového podujatia nazvaného (Odkrývanie)2, respektíve Odkrývanie Odkrývania. Nasledovať bude diskusia s hosťami a koncert kapiel Plastic People of the Universe Revival, Regale a folkového speváka Petra Janků.

„Som veľmi rád, že po šiestich rokoch snaženia sa a po rôznych peripetiách sprevádzajúcich tento projekt sa symbolicky 15. júna, v deň siedmeho výročia tragického úmrtia Jána Langoša, odhalí tento abstraktný pomník, ktorý je venovaný jeho odkazu, teda potrebe ochraňovať pamäť a nezabúdať na minulosť, hoci by aj bola nepríjemná,“ povedal pre agentúru SITA mestský poslanec Vladimír Pirošík, ktorý postavenie pamätníka inicioval.

Pirošíkov návrh postaviť Langošovi pamätník schválilo mestské zastupiteľstvo ešte v auguste 2007. Mesto v nasledujúcom roku uskutočnilo súťaž na sochársko-architektonický návrh pamätníka, ktorej víťazom bola dvojica autorov Matej a Karol Rosmányovci s návrhom Odkrývanie. Následne mesto dlho hľadalo vhodné miesto na umiestnenie pamätníka, až v júni 2009 dala väčšina poslancov v mestskom zastupiteľstve pamätníku červenú, keď 8 298 eur, ktoré sa na jeho výstavbu mali vyčleniť z prebytku hospodárenia, presunula na iné investičné projekty.

Projekt ožil až s príchodom súčasného primátora Petra Gogolu, ktorý si ho podľa Pirošíka osobne osvojil a z minuloročného rozpočtu mesta naň vyčlenil osemtisíc eur. Ďalších vyše dvetisíc eur na postavenie pamätníka získala vo verejnej zbierke banskobystrická Komunitná nadácia Zdravé mesto.

Pamätník Odkrývanie, ktorý Rosmányovci vytvorili podľa svojho víťazného návrhu zo súťaže, má tvar stola, na ktorom je umiestnený text: „Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju opakovať.“ Podľa autorov to vychádza z pôsobenia Jána Langoša ako zakladateľa a prvého riaditeľa Ústavu pamäti národa - inštitúcie, ktorá sa zaoberá odkrývaním a definovaním faktov minulosti a faktov z dejín národa. Hoci záhrada, v ktorej bude pomník stáť, je súkromným pozemkom, je verejne prístupná. Milan Slama, riaditeľ centra nezávislej kultúry Záhrada, ktoré ju má prenajatú, pre agentúru SITA uviedol, že kým tam bude centrum sídliť, zostane záhrada verejnosti otvorená. Dodal, že o umiestnenie pamätníka tam požiadali jeho autori.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.