• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Turecká vláda chce mená ľudí, ktorí ošetrovali demonštrantov

  • 15:52 14.06.2013
  • ANKARA
Turecká vláda chce mená ľudí, ktorí ošetrovali demonštrantov

Zástupcovia tureckého hnutia organizujúceho protesty proti tamojšej konzervatívnej vláde sa v noci zo štvrtka na piatok opäť stretli s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa s nimi snažil vyriešiť čoraz napätejšiu situáciu po tom, ako aktivisti okupujúci park na námestí Taksim v Istanbule odignorovali jeho "poslednú" výzvu, aby odišli.

Turecké televízie odvysielali zábery približne desiatky členov skupiny Taksim Dayanişmasi (Solidarita s Taksimom) vchádzajúcich do Erdoganovej rezidencie v Ankare, kde strávili niekoľko hodín.

Hovorca vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Hüseyin Çelik ubezpečil, že plánovaná prestavba parku, ktorá po zásahu polície proti aktivistom vyústila do protestov po celej krajine, sa nebude realizovať, kým občania nevyjadria svoj názor v referende.

Obrazom: Turecký premiér opäť rokoval s aktivistami


Ľudové hlasovanie vláda svojim odporcom ponúkla ešte v stredu, od čoho si sľubovala návrat situácie do normálu. Okupácia parku ako aj každodenné demonštrácie v Istanbule a Ankare však pokračujú. Hlavným predmetom protestov pritom nie je samotná prestavba parku, ale politický vývoj v krajine.

"Chceme vedieť, čo si myslia obyvatelia Istanbulu. Ich rozhodnutie je pre nás veľmi dôležité," povedal Çelik o referende. Turecké orgány tiež podľa neho čakajú na rozhodnutie súdu, ktorý koná na základe podnetu odporcov projektu.

V parku medzitým opäť nocovali tisíce aktivistov snažiacich sa zabrániť výrubu stromov. Poriadkové sily ešte v utorok získali kontrolu nad priľahlým priestranstvom, čo sa nezaobišlo bez násilných stretov s demonštrantami.

Vláda chce mená ľudí, ktorí ošetrovali demonštrantov

Turecké ministerstvo zdravotníctva chce zozbierať mená dobrovoľníkov, ktorí pomáhali poskytovať prvú pomoc demonštrantom protestujúcim proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

V piatok o tom informoval turecký zväz združujúci lekárov, ktorý vládnym úradom odmieta poskytnúť požadované údaje.

"Informovali nás, že začali vyšetrovať improvizované kliniky, ktoré ošetrovali demonštrantov," uviedol Osman Öztürk z Tureckej lekárskej asociácie (TBB). Ministerstvo podľa neho lekárom nariadilo, aby "okamžite" poskytli mená zdravotníckych dobrovoľníkov.

Öztürk však prisľúbil, že úradom neposkytne "ani jedno" meno. "Na všetkých našich bratov, ktorí pracovali deň a noc a starali sa (o demonštrantov) bez strachu zo slzotvorného plynu a vodných diel, sme hrdí," uviedol na tlačovej konferencii v Istanbule. Podľa TBB počas dvojtýždňových demonštrácií utrpelo zranenia až takmer 7500 ľudí.

Erdogan vo štvrtok "naposledy" vyzval na odchod stovky aktivistov okupujúcich park na istanbulskom námestí Taksim, kde sa už takmer dva týždne konajú každodenné protivládne demonštrácie.

Urobil tak deň po tom, ako ponúkol vypísanie referenda o plánovanej prestavbe námestia, ktorá medzi obyvateľmi vyvolala vlnu odporu.

Erdoganova vláda si od všeľudového hlasovania sľubuje návrat situácie do normálu, hoci hlavným predmetom protestov nie je samotná prestavba parku, ale politický vývoj v krajine. Turecká opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

DNES - 6:14Zahraničné

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

DNES - 6:12Zahraničné

Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

DNES - 6:10Zahraničné

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

DNES - 6:06Zahraničné

Ukrajinská vláda schválila nové pravidlá, podľa ktorých bude možné mužom v mobilizačnom veku vydať pas len na Ukrajine. Nové pravidlá oznámené v stredu tak ešte viac sprísňujú opatrenia pre mužov v odvodovom veku.

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

VČERA - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.