• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Počas razie v Česku našli 150 miliónov a desiatky kíl zlata

  • 16:50 14.06.2013
  • PRAHA
Počas razie v Česku našli 150 miliónov a desiatky kíl zlata

Česká polícia pri záťahu na politikov a lobistov zaistila až 150 miliónov korún v hotovosti a niekoľko desiatok kilogramov zlata.


Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta uviedol, že jeho ľudia uskutočnili 31 domových prehliadok. Detektívi zatkli počas mimoriadne rozsiahlej akcie osem ľudí.

"V súčasnosti je sedem z nich obvinených," povedal olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan. "Zatiaľ rozhodujeme, na koho podáme návrh na väzbu," dodal.

Ištvan počas tlačovej konferencie priznal, že medzi obvinenými je aj pravá ruka premiéra Petra Nečas Jana Nagyová.

"Je obvinená z organizátorstva a zneužitia právomocí verejnej osoby, súčasne sú obvinení dvaja pracovníci Vojenského spravodajstva pre zneužitie právomocí verejnej osoby. Za rovnaký čin je stíhaný i bývalý vedúci pracovník útvaru," uviedol Ištvan.

Nagyová podľa polície nechala sledovať troch ľudí, medzi nimi je aj manželka premiéra Radka Nečasová. Dôvod mal byť čisto súkromný. Okrem zneužitia právomocí je Nečasova pravá ruka obvinená aj z podplácania.

Toto obvinenie súvisí s exposlancami a niekdajšími rebelmi ODS, ktorí minulý rok výmenou za lukratívne funkcie podržali vládu. Polícia už preto dvoch z nich- Petra Tluchořa a Ivana Fuksu- obvinila z korupcie.

Vyšetrovatelia chcú začať stíhať pre rovnaký čin aj ďalšieho politika z ODS Mareka Šnajdra. Ten je ale momentálne v zahraničí, mal by sa vrátiť v piatok.

Šlachta odmietol, že by polícii niektorí podozriví unikli do zahraničia. Narážal tým na informácie, že lobisti Ivo Rittig a Roman Janoušek nie sú teraz v Česku. "Koho sme chceli zadržať, toho sme zadržali," vyhlásil Šlachta. Pripustil ale, že polícia spustila zatýkanie skôr, než pôvodne plánovala a dodal, že počet obvinených nie je konečný.

Česká politická scéna sa po razii otriasa, vláda možno padne

Český prezident Miloš Zeman sa z dôvodu štvrtkovej razie zíde na úrade vlády s premiérom Petrom Nečasom (ODS).

Ten by mal policajné zásahy na svojom úrade i ďalších miestach vysvetliť v parlamentnej Snemovni.

O tom, či Nečasov kabinet krízu prežije, budú rokovať politické strany. Hlava štátu k sebe okrem Nečasa pozvala tiež šéfa najväčšej opozičnej strany ČSSD Bohuslava Sobotku a policajného prezidenta Martina Červíčka. Zísť sa chce i s ministrom spravodlivosti Pavlom Blažkom a najvyšším štátnym zástupcom Pavlom Zemanom.

Podrobnejšie informácie o zásahoch, ktoré sa okrem úradu vlády dotkli napríklad tiež ministerstva obrany a pražského magistrátu, má rovnako poskytnúť Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu, ktorý bol vo štvrtok na informácie skúpy, uvádza server iDNES.cz.

Nečas vo štvrtok oznámil, že z dôvodu rozsiahleho policajného zásahu vo vládnych inštitúciách a zadržania jeho spolupracovníkov neplánuje odstúpiť. Premiér podľa vlastných slov nemá žiadne informácie o trestnej činnosti svojich kolegov a sám sa nedopustil ničoho nepoctivého. "Nemám dôvod uvažovať o rezignácii," vyhlásil Nečas na mimoriadnom brífingu.

Polícia vo štvrtok okrem šéfky Nečasovej kancelárie Jany Nagyovej zadržala aj šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, bývalých poslancov strany ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksu a bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočka.

"Zadržanie pracovníkov Úradu vlády má mať súvislosť s údajnou komunikáciou s vojenským spravodajstvom a odstúpením troch poslancov ODS v roku 2012," povedal Nečas. Hovorca Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Pavel Hanták nepotvrdil totožnosť zadržaných.

Premiér Nečas stále nemieni pre škandál odstúpiť

Český premiér Petr Nečas nemieni rezignovať v súvislosti so škandálom v jeho vláde.

"Výzvam na odstúpenie, ktorými ma bude teraz opozícia bohato obšťastňovať, nevyhoviem," povedal Nečas poslancom Poslaneckej snemovne.

Reagoval tak na zadržanie ôsmich ľudí spojených s jeho vládou v rámci rozsiahlej policajnej akcie.

Polícia podľa Nečasa "teatrálnou operáciou" poškodila Českú republiku, pretože nepostupovala s ohľadom na záujmy krajiny.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.