• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Sýria chemickými zbraňami podľa USA prekročila červenú čiaru

  • 14:53 14.06.2013
Sýria chemickými zbraňami podľa USA prekročila červenú čiaru

Sýria sa bráni, Spojené štáty o použití chemických zbraní klamú

Sýrske ministerstvo zahraničia tvrdí, že Spojené štáty klamú o použití chemických zbraní, aby mali zámienku na intervenciu do krajiny.

"Biely dom sa spolieha na vykonštruované informácie s cieľom obviniť sýrsku vládu z použitia takýchto zbraní, a to napriek sérii stanovísk, ktoré potvrdzujú, že chemické zbrane majú teroristické skupiny," uviedlo ministerstvo.

Podľa jeho údajov USA rozhodnutím vyzbrojiť sýrsku opozíciu ukázali "zjavné dvojité meradlo pri posudzovaní terorizmu".WASHINGTON 14. júna (WEBNOVINY) - Spojené štáty v spolupráci s európskymi partnermi dospeli k záveru, že sýrsky vládny režim v boji proti povstalcom používa chemické zbrane.

V štvrtkovom vyhlásení Bieleho domu o tom informoval námestník prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes, podľa ktorého spravodajské služby odhadujú, že pri zistených útokoch takýmito zbraňami v krajine zahynulo asi 100 až 150 ľudí.

Potvrdenie dohadov o chemických útokoch znamená prekročenie pomyselnej "červenej čiary", ktorú vytýčil prezident USA Barack Obama v súvislosti s možným zásahom proti režimu sýrskeho náprotivka Baššára al-Asada.

Ďalší postup chce Obama podľa Rhodesa v najbližších týždňoch prekonzultovať s Kongresom, už teraz však rozhodol o zvýšení objemu pomoci poskytovanej sýrskym protivládnym

"Naše spravodajské spoločenstvo usudzuje, že al-Asadov režim v minulom roku opakovane použil chemické zbrane vrátane nervového plynu sarín v malom rozsahu proti svojim odporcom," uvádza Rhodes vo vyhlásení.

"Prezident dal jasne najavo, že použitie chemických zbraní alebo ich prevod na teroristické skupiny je pre Spojené štáty červenou čiarou," potvrdil námestník poradcu s tým, že chemické útoky menia jeho "kalkul".

Rhodes neprezradil, či Washington plánuje pristúpiť k priamemu vyzbrojovaniu bojovníkov proti al-Asadovi, tvrdí však, že "Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo má po ruke mnoho iných právnych, finančných, diplomatických a vojenských odpovedí".

V rozhovore pre médiá tiež uviedol, že USA svoje informácie o chemických útokoch zdieľajú s Ruskom považovaným za blízkeho spojenca Sýrie.

Chemické útoky si USA vymysleli, tvrdí ruský poslanec

Tvrdenia Bieleho domu o používaní chemických zbraní sýrskym vládnym režimom sú "vykonštruované".

Vo svojom piatkovom príspevku na sieti Twitter to uviedol jeden z popredných predstaviteľov strany ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý štvrtkové vyhlásenie Američanov prirovnal k začiatku vojny v Iraku.

Podľa predsedu zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Alexeja Puškova informácie o chemických útokoch v Sýrii "vykonštruovali rovnako ako klamstvá o zbraniach hromadného ničenia" niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna.

"Prečo by (sýrsky prezident Baššár) al-Asad používal proti bojovníkom sarín 'v malých množstvách'? Aký by to malo zmysel?! Aby dal podnet na intervenciu zvonka? To nedáva žiadny zmysel," napísal vo svojom mikroblogu poslanec vládneho Jednotného Ruska.

Hoci Puškov nevyjadruje oficiálny postoj Moskvy, jeho slová často napovedajú o pohľade Kremľa na dôležité zahraničnopolitické otázky.
Britská vláda súhlasí s USA, že v Sýrii boli použité chemické zbrane

Britský minister zahraničia William Hague v piatok súhlasil so zisteniami Spojených štátov, že sily sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada použili proti svojim oponentom chemické zbrane vrátane sarínu.

"Spojené kráľovstvo prezentovalo dôkazy použitia chemických zbraní v Sýrii vyšetrovateľom OSN a spolupracujeme naďalej so svojimi spojencami, aby sme získali viac a lepších informácií o momentálnej situácii," uviedol Hague v stanovisku.

Zároveň odsúdil "poľutovaniahodné" odmietanie al-Asadovho režimu spolupracovať s vyšetrovateľmi.
Damask musí vpustiť inšpektorov OSN do krajiny

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v piatok privítal "jasné" stanovisko USA obviňujúce sýrsky režim z použitia chemických zbraní a povedal, že Damask musí vpustiť inšpektorov OSN do krajiny, aby tieto obvinenia preverili.

Rasmussen uviedol na Twitteri, že medzinárodné spoločenstvo dalo jasne najavo, že použitie chemických zbraní sýrskym prezidentom je "úplne neprijateľné" a porušuje medzinárodné právo.

"Raketový systém Patriot zabezpečí účinnú ochranu Turecka pred každým útokom zo Sýrie, či už chemickým, alebo nie," povedal Rasmussen narážajúci na obranný raketový systém, ktorý aliancia umiestnila v Turecku.

Rasmussen to povedal deň potom, ako administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu uviedla, že má dôkazy, že jednotky sýrskeho režimu použili proti odporcom chemické zbrane vrátane nervového plynu sarín. Biely dom tiež prisľúbil "vojenskú pomoc" sýrskym povstalcom.

Poslanec ruskej vládnej strany na vyhlásenie USA reagoval v piatok slovami, že dôkazy o použití chemických zbraní vojskami al-Asada sú vykonštruované.

"Informácie o použití chemických zbraní al-Asadom sú rovnako vykonštruované ako klamstvá o tom, že Saddám Husajn použil v Iraku zbrane hromadného ničenia," povedal Alexej Puškov, šéf zahraničného výboru dolnej komory parlamentu.

"Načo by al-Assad použil ´také malé množstvo´ sarínu proti bojovníkom ? Aký by to malo zmysel? Aby urýchlil zahraničnú intervenciu?" napísal Puškov na svojom blogu.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.