• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zlozvyky, ktorými ničíme naše vlasy

  • 19:06 13.07.2016
  • Bratislava
Zlozvyky, ktorými ničíme naše vlasy

Vlasy sú považované za korunku krásy. Preto mnohým mužom aj ženám na zdraví a výzore vlasov nesmierne záleží. Aj to je dôvod, prečo sa v kozmetickom biznise vlasových prípravkov točia miliardy.

Všetci bez ohľadu na vek chcú zdravé, lesklé a silné vlasy odrážajúce našu osobnosť. Ľudia po stáročia hľadali spôsoby ako udržiavať svoje vlasy v perfektnom stave. Napriek tomu dodnes jednoznačný recept na úspech neexistuje a mnoho ľudí trápi vypadávanie, lámanie vlasov či ich matnosť.

Kým genetiku a zdravotné problémy neobídete, aj tak existuje viacero spôsobov ako pre svoje vlasy urobiť to najlepšie, čo môžete. Napríklad správnou každodennou starostlivosťou predídete zbytočným problémom. V nasledujúcich riadkoch si povieme viac o tom ako ničíme svoje vlasy a ani o tom nevieme.

1. Stres

Stres neovplyvňuje len naše fyzické a psychické zdravie. Spôsobuje dokonca aj vypadávanie vlasov alebo ich matnosť. Z prílišného stresu sú vlasy, konkrétne korienky vlasov napäté, teda sú v takom stave v akom ste vy, ak ste pod veľkým stresom. Napäté vlasy strácajú svoju elasticitu a zdravie, preto sa jednoduchšie uvoľňujú z pokožky a vypadávajú napríklad pri česaní.

Aj keď vyhnúť sa stresu nie je pre každého úplne možné, treba myslieť na seba a svoje zdravie. Proti stresu môžete bojovať meditáciou či cvičeniam hlbokého dýchania. Vyhraďte si čas na oddych a nemyslite neustále na prácu. Pomôže to Vám aj vašim vlasom.

2. Zlá strava

To, čo jete a pijete priamo ovplyvňuje zdravie vašej pleti a vlasov. Vlasy pre svoj zdravý rast potrebujú rôzne minerály, stopové prvky a bielkoviny.
Aby vaše vlasy zostali zdravé zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na bielkoviny, vitamín E a železo. Rovnako dôležité sú stopové prvky ako zinok či meď.

3. Častý styling vlasov

V dnešnej dobe má väčšina z nás tendenciu experimentovať s vlasmi. Niekedy je menej viac. Každodenný styling vlasov totiž môže neskôr spôsobiť dlhodobé poškodenie vlasov.

Dokonca aj každodenné použitie fénu spôsobuje značné škody na vašich vlasoch. Teplo z fénu odstráni sérum z vlasov, takže vyzerajú suché a mdlé.

Ak chcete znížiť poškodenie vašich vlasov, nastavte fén na nízku teplotu. Avšak, vždy je lepšie, aby vaše mokré vlasy uschli prirodzene.

Ostatné úpravy vlasov sú rovnako nepríjemné. Ak používate kulmu alebo iné zariadenia, zvoľte aspoň nižšiu teplotu. Čím nižšia teplota, tým lepšie pre vaše vlasy.

4. Kozmetické prípravky

Pre udržanie si zdravých vlasov mnohí z nás spoliehajú na komerčné šampóny, gély, séra a ďalšie vlasové kozmetické a stylingové prípravky. Ale nie všetky dostupné výrobky na trhu sú zdravé pre vaše vlasy.
Mnohé z nich obsahujú škodlivé chemické látky, ktoré môžu spôsobiť veľké škody na vlasoch.

Chemické látky ako je peroxid vodíka a amoniak nachádzajúce sa v farbách na vlasy môžu spôsobovať rednutie vlasov a ich vypadávanie.
Dihydrotestosterón alebo DHT sú ďalšími škodlivými chemikáliami v šampónoch a prispievajú k vypadávaniu vlasov.

Zabráňte preťaženiu svojich vlasov tvrdými chemickými produktami založenými na škodlivej báze. Namiesto toho si zvoľte rastlinné produkty alebo skúste domáce recepty na ošetrovanie vlasov.

5. Kúpanie v chlórovanej vode

Plávanie je jednou z najlepších aktivít, ktoré vám pomôžu zostať fit a zdravý. Ale kúpanie v chlórovanom bazéne nie je dobré pre vaše vlasy.
Existuje viac ako 100 chemických výrobkov do bazénov, ktoré používajú chlór ako základný dezinfekčný prostriedok.

Nahromadenie chlóru vo vlasoch spôsobuje, že sa stanú viac kučeravými a krehkými. To by nebolo až tak zlé. Dochádza však k ich poškodeniu, chlór totiž odstraňuje olej, ktorý sa na vlasoch prirodzene vyskytuje čo ma za následok stratu lesku, elasticity a vlasy sú viac náchylné k vypadávanie a štiepeniu.

Ak máte radi kúpanie, snažte sa plávať v chlórovaných bazénoch iba príležitostne. Veľkou výhodou je nosiť plávaciu čiapku. Navyše sa môžete poistiť sprchou a šampónom ihneď po kúpaní sa v bazéne. Za žiadnych okolností nedovoľte, aby bazénová voda vyschla vo vašich vlasoch.

Veríme, že aj takéto jednoduché rady vám pomôžu jednoduchšie udržať vlasy v skvelej kondícii a ušetriť pár drobných na kozmetických prípravkoch, ktoré vás aj tak možno neočaria svojimi účinkami.

Zdroj: info.sk, L. Nawratová, womansday.com, top10homeremedies.com, matrix.com, Foto: S
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.