• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ahmadínedžád končí, Iránci si volia nového prezidenta

  • 14:06 14.06.2013
  • Teherán
Ahmadínedžád končí, Iránci si volia nového prezidenta

V piatok volia obyvatelia Iránu nového prezidenta. Mnohí reformne zmýšľajúci Iránci avizovali, že sa na voľbách nezúčastnia pre zásahy bezpečnostných síl ako aj znemožnenie účasti bývalému prezidentovi Akbarovi Hášemímu Rafsandžánímu.


Rafsandžáního obľúbenosť prudko stúpla po tom, čo kritizoval krvavé zásahy proti demonštrantom protestujúcim v roku 2009 proti spornému znovuzvoleniu Mahmúda Ahmadíndežáda.

Proreformné noviny Etemád vo štvrtok citovali Rafsandžáního výzvu ľuďom, že by hlasovanie "nemali bojkotovať". Viaceré ďalšie noviny doniesli podobné jeho vyjadrenia.

Okrem Rafsandžáního sa na voľbách nesmie zúčastniť ani blízky poradca Ahmadínedžáda Esfandiár Rahím Mašájí.

Rozhodla o tom vplyvná Rada strážcov, ktorá spomedzi stoviek kandidátov nakoniec odobrila iba ôsmich, medzi nimi päticu konzervatívcov blízkych najvyššiemu vodcovi krajiny ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Ministerstvo vnútra o tom informovalo v máji bez akéhokoľvek vysvetlenia rozhodnutia mocného orgánu.

Dvaja kandidáti sa však medzičasom z volebného boja stiahli. Odstúpenie proreformného uchádzača o prezidentské kreslo Mohammada-Rezu Árefa pritom posilnilo šance umierneného klerika Hassana Rauháního, bývalého tajomníka Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť. Ten sa dostal medzi favoritov po tom, čo navyše získal verejnú podporu bývalých populárnych prezidentov Rafsandžáního ako aj Mohammada Chátamího.

Víťaz piatkových volieb nahradí dosluhujúceho prezidenta Mahmúda Ahmadíndežáda, ktorému iránska ústava nedovoľuje uchádzať sa o tretie funkčné obdobie. Šesťdesiatštyriročný Rauhání odmieta Ahmadínedžádov bojový prístup v zahraničných vzťahoch a zdieľa Rafsandžáního názor, že Irán si môže ponechať jadrový program a zároveň uvoľniť napätie so Západom.

Spolu s Rauháním kandidujú ešte štyria konzervatívci a jeden radikálny uchádzač o kreslo hlavy štátu. Z nich sú najvýznamnejší Chameneího poradca Alí Akbar Velájátí, teheránsky starosta Mohammad Báker Kálibáf či tajomník Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Saíd Džalílí, hlavný vyjednávač v medzinárodných rokovaniach o iránskom jadrovom programe.

Hlasovanie v prezidentských voľbách pre veľký záujem predĺžili

Iránske úrady predĺžili v piatok dobu hlasovania v prebiehajúcich prezidentských voľbách.

Hlasovacie miestnosti mali pôvodne uzavrieť o 18:00 miestneho času (15:30 SELČ), zostanú však otvorené dlhšie pre vysoký záujem voličov.

Minister vnútra Mustafa Muammad nepovedal, o koľko dlhšie budú môcť voliči hlasovať. Voľby podľa ministra zatiaľ prebiehajú bez problémov.

Ministerstvo vnútra priebežne nezverejňuje účasť voličov, podľa reportérov AFP sú však volebné miestnosti v Teheráne plné ľudí.

Aj štátna televízia priniesla zábery dlhých radov pred volebnými miestnosťami.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

Voliteľov v Arizone obvinili z podvodu, Trumpa označili za spolusprisahanca

DNES - 6:14Zahraničné

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

Francúzska polícia zadržala tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

DNES - 6:12Zahraničné

Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

Rusko vetovalo rezolúciu BR OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre

DNES - 6:10Zahraničné

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny

DNES - 6:06Zahraničné

Ukrajinská vláda schválila nové pravidlá, podľa ktorých bude možné mužom v mobilizačnom veku vydať pas len na Ukrajine. Nové pravidlá oznámené v stredu tak ešte viac sprísňujú opatrenia pre mužov v odvodovom veku.

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

VČERA - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.