• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Smer-SD navrhol za šéfa prokuratúry Ficovho spolužiaka

  • 17:45 13.06.2013
  • BRATISLAVA
Smer-SD navrhol za šéfa prokuratúry Ficovho spolužiaka

Vládny Smer-SD navrhol za kandidáta na generálneho prokurátora bratislavského krajského prokurátora a bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica Jaromíra Čižnára.


"Pán Čižnár spĺňa morálne a odborné kvality, ktoré si funkcia generálneho prokurátora vyžaduje," uviedol pre agentúru SITA predseda Ústavnoprávneho výboru parlamentu a poslanec Smeru-SD Róbert Madej, ktorý návrh predložil do podateľne národnej rady.

Pripomenul, že Čižnára na post generálneho prokurátora odporučila aj Rada prokurátorov.

Opozícia kandidáta nepredloží, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie.

Termín na predkladanie kandidátov sa skončil vo štvrtok o 16:00. Poslanci budú ďalšieho kandidáta na generálneho prokurátora voliť v tajných voľbách v utorok 18. júna.

Parlament zvolil Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora v tajných voľbách 17. júna 2011, Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie.

Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.

Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Premiér tvrdí, že Jaromíra Čižnára si prokurátori vybrali jednoznačným spôsobom

Kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára si prokurátori spomedzi seba vybrali veľmi jednoznačným spôsobom a to vzhľadom na jeho odborné i ľudské kvality, myslí si premiér Robert Fico. Odporučila ho podľa jeho slov stará i nová Rada prokurátorov, ako aj šiesti zo siedmich opýtaných krajských prokurátorov. Rada prokurátorov zároveň vyzvala na čo najrýchlejšie obsadenie postu generálneho prokurátora.

"Strana Smer-SD sa počas celého procesu správala korektne. Nového generálneho prokurátora mohla voliť už na začiatku volebného obdobia, napriek tomu chcela počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Zablokovaním Ústavného súdu SR ako aj postojom prezidenta však vznikol nový stav, na základe ktorého je evidentné, že generálna prokuratúra by nemala nového šéfa ešte minimálne rok," konštatoval Fico. Preto podľa neho predseda parlamentu Pavol Paška vyhlásil novú voľbu generálneho prokurátora.

Podľa právnických elít neexistuje žiadna ústavná prekážka pre takúto voľbu, konštatuje premiér. "Kritika zo strany opozície je prejavom straty pamäte a nekonečného pokrytectva. O podkopávaní demokracie hovoria práve tí, ktorí jej doslova zlomili krk v minulom volebnom období, keď počas voľby generálneho prokurátora nasadzovali rôzne kontrolné mechanizmy na poslancov, aby zabránili ich slobodnému rozhodnutiu. Absolútnym vrcholom týchto tzv. demokratov bolo schválenie zákona, ktorý umožňuje dokonca verejnú voľbu," dodal Fico. Slovensko podľa jeho slov po dvoch rokoch potrebuje nového generálneho prokurátora, "čo už akceptujú všetci, s výnimkou našej opozície". "Tá bude radšej politizovať, cieľom čoho má byť len predlžovanie neudržateľného stavu na generálnej prokuratúre," uzavrel premiér.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.