• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Košický terorista nie je duševne chorý, tvrdí znalec

  • 14:21 13.06.2013
Košický terorista nie je duševne chorý, tvrdí znalec

Nástražný výbušný systém naplnený klincami s elektronickým spúšťačom umiestnil Ladislav do plechového odpadkového koša pri vchode do prevádzky rýchleho občerstvenia na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach. Archívne foto: SITA/KRPZ KošiceKOŠICE 13. júna (WEBNOVINY) – Hlavné pojednávanie s 32-ročným Košičanom Ladislavom K. obžalovaným z obzvlášť závažného zločinu terorizmu vo štvrtok pokračovalo výpoveďou znalca.

Ako svedkyňa pred súdom vypovedala aj matka obžalovaného. Obžalovaného, ktorý je vo väzbe, do pojednávacej miestnosti priviedla eskorta.

Súdny znalec z odboru psychiatrie uviedol, že obžalovaného, ktorý sa liečil na psychiatrickom oddelení v nemocnici pre odsúdených, viackrát navštívil. Pri skúmaní jeho duševného stavu a vypracovaní posudku sa opieral aj o pozorovania obžalovaného, ktoré robili odborní pracovníci psychiatrického oddelenia a mal k dispozícii aj jeho zdravotnú dokumentáciu z predchádzajúceho obdobia.

Znalec vo výpovedi uviedol, že obžalovaný síce trpel poruchou osobnosti – psychopatiou, no tým nebola znížená jeho schopnosť rozpoznať nebezpečnosť svojho konania a vedel ho ovládať. Doložil, že pre spoločnosť však nie je nebezpečný, preto nenavrhuje jeho ochrannú liečbu. Uviedol, že obžalovaný konal plánovane, premyslene a cieľavedomo. Jeho ovládacie, rozpoznávacie a rozhodovacie schopnosti neboli znížené. V jeho prípade nejde o motív spôsobený duševnou chorobou.
"Obvinenému sa deti vysmievali"

Obhajkyňa obžalovaného sa pri krížovom výsluchu znalca snažila spochybniť jeho závery. Potom súdu navrhla, aby bolo pred súdom vykonané ďalšie psychiatrické dokazovanie odborníkom z lekárskej fakulty. Prokurátor sa vyslovil, že súd by mal zamietnuť tento návrh. Súd po porade prijal uznesenie, že nevyhovie návrhu obhajkyne.

Na súde vypovedala aj matka obžalovaného. Uviedla, že ostala šokovaná, keď sa dozvedela, z čoho obviňujú jej syna. Podľa jej vyjadrenia Ladislav od malička trpel tikmi, za čo sa mu deti vysmievali, šikanovali ho a bili. Uviedla, že ukončil len základnú školu, potom už nič neštudoval. Vedela, že sa liečil aj na psychiatrii. Už od puberty sa začal strániť ľudí. Mal radšej zvieratá ako ľudí.

Na otázku prokurátora, aké boli vzťahy v rodine povedala, že ako-tak si rozumel s otcom. So sestrou nekomunikoval. „Mne hovoril iba matka, alebo aj horšie. Keď bol doma, do svojej izby ma vôbec nepúšťal,“ uviedla žena. Doložila, že keď nebol doma, tak do izby zašla, no nič mimoriadne nevidela, iba občas neporiadok, pretože Ladislav si sám upratoval. Pojednávanie pokračovalo čítaním listinných dôkazov a prehrávaním obrazových záznamov, medzi nimi aj videozáznamu z miesta činu. Hlavné pojednávanie bude pokračovať v pondelok 17. júna.
Slovensko nemá znalca na terorizmus

Výbuch v Košiciach.Archívne foto: SITA/KRPZ KošiceProkurátor Ladislava K. viní z obzvlášť závažného zločinu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme, zločinu nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov.

Najzávažnejší trestný čin obžalovaný vykonal 28. decembra 2011, keď umiestnil do kovového odpadkového koša pri vchode do McDonaldu na ulici Protifašistických bojovníkov v Košiciach nástražný výbušný systém, pozostávajúci z obojstranne uzatvorenej 18-centimetrovej kovovej rúrky naplnenej výbušným čiernym prachom a klincami s aktívnym časovacím mechanizmom.

Ako uviedol prokurátor, k obetiam na životoch nedošlo len preto, že rúrková bomba bola zle zostrojená. Okrem toho viní Ladislava K. z písania výhražných listov, v ktorých hrozil veterinárovi Martinovi K. usmrtením, lebo vykonáva asanačnú službu a utráca psov. Poštou mu zaslal aj bombu v podobe knižky. Výhražný list zaslal aj na košickú univerzitu veterinárneho lekárstva. Slovensko nemá súdneho znalca na terorizmus, preto pred súdom predniesol znalecký posudok Ivo Svoboda z Univerzity obrany v Brne. V rozsiahlom znaleckom posudku Svoboda skúmal jednotlivé konania a kroky obžalovaného, pričom uviedol, že podľa jeho záverov vykazujú základné znaky extrémizmu a ekologického terorizmu.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.