• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Trenčianski poslanci neprelomili Rybníčkove veto na sobáše

  • 18:57 13.06.2013
  • TRENČÍN
Trenčianski poslanci neprelomili Rybníčkove veto na sobáše

Trenčianski mestskí poslanci neprelomili na svojom štvrtkovom zasadnutí veto primátora Richarda Rybníčka v súvislosti so sobášením. Chýbal im na to jediný hlas.

Snúbencov v krajskom meste tak budú opäť sobášiť poslanci na základe poverenia zastupiteľstva, ochotný sobášiť je už aj samotný primátor. „Len ste spôsobili v tomto meste nervozitu snúbencov, ktorí boli zneistení tým, kto má v meste Trenčín sobášiť a kto nie,“ povedal Rybníček.

Poslanci sa na poslednom májovom zastupiteľstve stotožnili s návrhom poslanca Róberta Lifku (Paliho kapurková – veselá politická strana) a prijali uznesenie, podľa ktorého môže snúbencov v Trenčíne sobášiť len primátor. Uznesenie primátor nepodpísal s tým, že je ochotný sobášiť, pokiaľ sa o túto povinnosť podelí s poslancami.

Problém so sobášením v Trenčíne nastal po tom, ako mimoriadna kontrola mesta odhalila, že traja poslanci mestského zastupiteľstva mali v tomto funkčnom období podpísané dohody s mestom na vítanie detí do života, čo je však v rozpore so zákonom. Problematika otázneho zániku mandátov týchto mestských poslancov je už na Krajskom súde v Trenčíne. Preto je tiež otázne, či by boli sobáše, ktoré by robili, boli platné.
Poslanci oklieštili Rybníčkovu právomoc hýbať s rozpočtom

Poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva oklieštili právomoc primátora Richarda Rybníčka hýbať s rozpočtom.

Doteraz mohol štvrťročne narábať s jedným percentom bežných výdavkov v rámci jednotlivých programov rozpočtu, na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva však poslanci rozhodli, že to bude jedna štvrtina percenta.

Výnimkou sú financie na mzdy. Dôvodom je podľa predkladateľa návrhu Pavla Kubečku nedôvera voči primátorovi mesta.

Rybníček hovorí, že takéto oklieštenie ho neobmedzí. „Je to menej peňazí na operatívne veci. Keď sa bude musieť riešiť niečo veľmi rýchlo a operatívne, nad tú hranicu 0,25 percenta, tak zakaždým budem musieť zvolávať mimoriadne zastupiteľstvo,“ reagoval primátor.

Jeho dôvera voči viceprimátorovi Rastislavovi Kudlovi (Smer-SD) klesla na nulu. Skonštatoval to Rybníček po štvrtkovom hlasovaní o oklieštení jeho kompetencií hýbať s rozpočtom.

Za zníženie hlasoval aj Kudla. „Musím si vyhodnotiť, či je normálne, že viceprimátor, zodpovedný za chod mesta, svojím hlasovaním vysloví svojmu nadriadenému z hľadiska organizačnej štruktúry takýto typ nedôvery. Nad tým sa musím poriadne zamyslieť, čo to vlastne malo znamenať a budem sa ja zamýšľať nad tým, že aká je výška mojej dôvery voči pánovi poslancovi. Zdá sa, že v tejto chvíli je na bode nula,“ povedal Rybníček. Na otázku, či plánuje odvolať Kudlu, nedopovedal.

Kudla hovorí, že jeho prípadné odvolanie je v kompetencii primátora. O poklese dôvery v jeho osobu zo strany Rybníčka nevedel, o odstúpení z postu viceprimátora zatiaľ neuvažuje. „Dodnes nebola žiadna takáto komunikácia na tejto úrovni,“ povedal.

Rybníčkovi obmedzili poslanci právomoc ešte v júni minulého roka tak, že nemohol hýbať so žiadnymi finančnými prostriedkami v rámci rozpočtu. Primátor hovoril o tom, že hrozí paralyzovanie úradu, poslanci zase, že s nimi nekomunikuje a že ich o jednotlivých presunoch prostriedkov neinformuje. Uznesenie poslancov však vtedy primátor nevetoval. V septembri 2012 mu poslanci právomoc vrátili, avšak obmedzenú na jedno percento bežných výdavkov. Rybníček o pohyboch v rozpočte následne informoval poslancov na každom zastupiteľstve.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.