• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Kultúrne leto spestrí 3500 účinkujúcich z celého sveta

  • 13:39 13.06.2013
  • BRATISLAVA
Kultúrne leto spestrí 3500 účinkujúcich z celého sveta

Pouličné umenie, divadelné či tanečné predstavenia a mnoho ďalších podujatí prinesie do Bratislavy festival Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2013, ktorý štartuje už v piatok 14. júna.

Tento rok sa v hlavnom meste predstaví 3 500 účinkujúcich z 26 krajín sveta, ktorí pre návštevníkov pripravili vyše 240 hudobných, tanečných či divadelných predstavení.

Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii k festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2013 riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo.

Kultúrne leto a Hradné slávnosti počas troch mesiacov ponúknu návštevníkom hudbu, tanec i divadelné predstavenia. „Snažíme sa predstaviť to najlepšie, čo sa v lete predstaviť dá,“ okomentoval bohatý letný program bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Ako dodal, kultúrne leto už nie je len mestskou záležitosťou, zapojili sa do neho aj mestské časti ako Petržalka, Ružinov, Vajnory, Karlova Ves či Devín.
Trojmesačný festival

Trojmesačný letný festival počas prvých dvoch týždňov otvorí vyše sedemdesiat podujatí. Podľa Greža je Kultúrne leto výnimočné aj počtom partnerov, ktoré sa do jeho organizácie zapojili. „Kultúrne leto má najväčšiu diverzitu partnerov, s ktorými pracuje, v tomto roku je to viac ako 80,“ dodal.

Kultúrne leto odštartuje už v piatok 14. júna v bratislavskom Starom Meste 3. ročníkom Bratislava Street Art Festival. Obyvatelia i návštevníci slovenskej metropoly si môžu až do nedele vychutnať okrem divadelných či hudobných vystúpení i ohňovú šou či športové vystúpenia. Pouličné umenie v centre Bratislavy predstaví viac ako 130 umelcov z ôsmich krajín. Letný mestský festival bude pokračovať tanečnou akciou The School Dance, ktorá sa tento rok presunie do novej budovy Slovenského národného divadla (SND). Svoje tanečné umenie divákom predvedú členovia tanečnej akadémie Dansovia a Edulab. Programom bude návštevníkov sprevádzať moderátorská dvojica Adela Banášová a Matej Sajfa Cifra, zaspievať príde aj speváčka Nela Pocisková.
Štefan Kvietik na Chodník slávy

Chodník slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave bude aj tento rok bohatší o meno ďalšej slovenskej osobnosti. K menám ako Ladislav Chudík, Mária Kraľovičová či Jozef Adamovič tento rok pribudne aj meno slovenského herca Štefana Kvietika. Slávnostne ho pred mestským divadlom osadia 20. júna.

Chýbať ani tento rok nebude Viva Musica! Festival. Návštevníci sa môžu tešiť na netradičné koncerty klasickej hudby v podaní venezuelskej klaviristky a improvizátorky Gabriely Montero či kvarteta hudobníkov Mozart Group.

Netradičné podanie klasickej hudby divákom prinesú aj breakdanceri, ktorí budú tancovať na Bachove skladby. Fanúšikovia gitarovej hudby si môžu od 28. júna do 4. júla vychutnať hudbu umelcov z Maďarska, Bulharska, Španielska či z Brazílie, ktorí im svoje umenie predvedú na Medzinárodnom gitarovom festivale.

Počas trojmesačného programu nebude chýbať ani divadlo či literatúra. Najznámejšie divadelné hry dramatika Williama Shakespeara si môžu diváci pozrieť na nádvorí Bratislavského hradu od 3. júla do 3. augusta. Priaznivci divadla sa môžu tešiť na Večer trojkráľový alebo Čo len chcete, na Richarda III. či na Veselé paničky windsorské i na Dvoch pánov z Verony. Literárnym kútikom bude už tradične Letná čitáreň U červeného raka. Návštevníci sa môžu tešiť na autorské čítania, literárne večery či prezentácie kníh. Letná čitáreň U červeného raka otvorí svoje brány v piatok 14. júna. Kompletný program festivalu Kultúrneho leto a Hradné slávnosti Bratislava 2013 je na stránke www.bkis.sk.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Na hory sa vracajú zimné podmienky, rizikom budú nižšie nočné teploty

SHMÚ: Na hory sa vracajú zimné podmienky, rizikom budú nižšie nočné teploty

DNES - 10:18Domáce

V utorok sa začalo avizované obdobie teplotne podnormálneho počasia, s častými, avšak nevýraznými zrážkami, od stredných polôh snehovými.

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

DNES - 10:10Domáce

Najdôveryhodnejším politikom je novozvolený prezident a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Mužovi hrozí za útok s nožom desaťročný trest odňatia slobody

Mužovi hrozí za útok s nožom desaťročný trest odňatia slobody

DNES - 9:37Domáce

Policajný vyšetrovateľ z Považskej Bystrice obvinil 30-ročného muža zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu v súbehu s prečinom výtržníctva.

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

DNES - 8:25Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno odcestovala na rozlúčkovú návštevu do Poľska.

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

DNES - 7:58Domáce

Vo viacerých okresoch platí v utorok výstraha pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.