• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Česká polícia zatkla politikov, premiér odstúpiť nemieni

  • 18:29 13.06.2013
  • PRAHA
Česká polícia zatkla politikov, premiér odstúpiť nemieni

Na českom úrade vlády v noci zasahovali policajti z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu.


Dorazili potom, čo skončilo zasadnutie vlády, ktoré trvalo zhruba do pol jednej v noci. Dôvod zatiaľ nie je známy, zadržali však päť ľudí vrátane politikov.

V putách skončil bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník, politici Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr a vrchná riaditeľka premiérovho kabinetu Jana Nagyová, tvrdí server iDnes.cz.

Podľa Českej televízie polícia zadržala i Romana Bočka (ODS), bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Petra Bendla (ODS), ktorý teraz sedí v predstavenstve Českých dráh. "Nič o tom zásahu neviem. Mám informácie len z webu," uviedol Bendl.

Hovorca ÚOOZ Pavel Hanták tieto správy odmietol potvrdiť a nechcel ani povedať, či sa prípad týka niekoho z vlády. "Všetky úkony sú riadne povolené v súlade so zákonom. Informácie sa budeme snažiť uvoľňovať priebežne," uviedol Hanták pre server Lidovky.cz. Dodal ešte, že zásah prebehol so súhlasom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci.

Hovorca kabinetu Jan Hrubeš nepriamo potvrdil, že sa zásah týkal úradu vlády. "Budeme vydávať tlačové vyhlásenie. Osobne o tom informácie nemám, úrad som opustil o pol jednej, ale hneď ako to bude možné, poskytneme ďalšie informácie," uviedol Hrubeš.

Dôvod zásahu ÚOOZ údajne nepozná ani minister financií Miroslav Kalousek, ktorý na včerajšej vláde nechýbal. "Neviem o čo ide. Jediné, čo môžem povedať, je, že mám radosť z toho, že som zjavne odišiel včas," povedal Kalousek pre Lidovky.cz.

Nečas nemieni odstúpiť, o trestnej činnosti nič nevie

Český premiér Petr Nečas neplánuje odstúpiť z dôvodu rozsiahleho policajného zásahu vo vládnych inštitúciách a zadržania jeho spolupracovníkov.

Ako uvádza server iDNES.cz, premiér nemá žiadne informácie o trestnej činnosti svojich kolegov a sám sa nedopustil ničoho nepoctivého. "Nemám dôvod uvažovať o rezignácii," vyhlásil Nečas na mimoriadnom brífingu.

Príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu zadržali napríklad vrchnú riaditeľku premiérovho kabinetu Janu Nagyovú, Nečas jej však podľa vlastných slov naďalej dôveruje.

Premiér tiež vyvrátil dohady, že má zdravotné problémy a svoje doterajšie mlčanie vysvetlil slovami, že celý deň pracoval na Úrade vlády.

Nečas sa pred novinármi pozastavil nad postupom žalobcov a vyzval k objasneniu všetkých okolností prípadu. "Mlčanie vyvoláva len špekulácie a dohady," zdôraznil. O situácii bude podľa neho rokovať vedenie vládnej ODS ako aj lídri koalície.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

DNES - 7:00Zahraničné

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní "ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily" na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong.

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

DNES - 5:52Zahraničné

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

DNES - 5:46Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.