• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Turecký premiér chce nespokojnosť riešiť referendom

  • 16:44 13.06.2013
  • ANKARA
Turecký premiér chce nespokojnosť riešiť referendom

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v stredu vyhlásil, že zváži vypísanie referenda o plánovanej prestavbe parku v Istanbule, ktorá vyvolala vlnu opozičných protestov po celej krajine.

Hovorca Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) ústupok zo strany konzervatívnej vlády oznámil po stretnutí premiéra s vodcami protestného hnutia, ktoré sa uskutočnilo napriek udalostiam z predošlej noci, keď z Istanbulu a Ankary hlásili zatiaľ najhoršie násilie od vypuknutia vzbury na prelome mája a júna.

Vláda si od ústretového kroku sľubuje návrat situácie do normálu, hoci hlavným predmetom protestov nie je samotná prestavba parku, ale politický vývoj v krajine.

"Mohli by sme o tom nechať hlasovať v referende... V demokraciách zaváži len vôľa ľudu," povedal hovorca vládnej strany Hüseyin Çelik po rokovaniach medzi Erdoganom a organizátormi demonštrácií.



"Myslíme si, že po tomto geste dobrej vôle sa ľudia rozhodnú ísť domov," dodal v narážke na kampaň za záchranu parku na istanbulskom námestí Taksim, kde už od mája táboria stovky environmentálnych aktivistov.

Tvrdý zásah polície proti odporcom výrubu stromov bol podnetom pre odporcov Erdoganovho spôsobu vládnutia, ktorí v Istanbule a iných tureckých mestách demonštrujú každý večer už takmer dva týždne.



V stredu sa na námestí Taksim opäť zhromaždili tisíce ľudí, na rozdiel od predošlej noci sa však demonštrácia niesla v pokojnej atmosfére. Polícia však znova zasahovala proti niekoľkotisícovému davu v centre Ankary.

Turecká opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Predošlé násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy štyroch ľudí a okolo 5000 zranených.

Aktivisti v parku dostali od premiéra posledné varovanie

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok "naposledy" vyzval na odchod stovky aktivistov okupujúcich park na istanbulskom námestí Taksim, kde sa už takmer dva týždne konajú každodenné protivládne demonštrácie.

Urobil tak deň po tom, ako ponúkol vypísanie referenda o plánovanej prestavbe námestia, ktorá medzi obyvateľmi vyvolala vlnu odporu.

"Dávam svoje posledné varovanie: Matky, otcovia, prosím, vyzdvihnite odtiaľ svoje deti," povedal Erdogan v televíznom vystúpení vysielanom naživo.

"Nemôžeme už dlhšie čakať, pretože park Gezi nepatrí okupačným silám. Patrí každému," dodal premiér, ktorý nalieha na environmentálnych aktivistov, aby uvoľnili priestor polícii a umožnili tak vyhnať "ilegálne organizácie".

Poriadkové sily ešte v utorok získali kontrolu nad priestranstvom vedľa parku, čo sa nezaobišlo bez násilných stretov s demonštrantami.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.