• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Podporujeme integračné snahy Čiernej Hory, povedal prezident

  • 18:34 12.06.2013
  • BRATISLAVA
Podporujeme integračné snahy Čiernej Hory, povedal prezident

Slovensko dlhodobo podporuje Čiernu Horu na jej ceste do EÚ a NATO. Slovenský prezident Ivan Gašparovič o tom ubezpečil prezidenta Čiernej Hory Filipa Vujanoviča na stredajších bilaterálnych rokovaniach počas 18. summitu hláv štátov krajín strednej a východnej Európy, informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

"Sme naďalej pripravení poskytovať konkrétnu podporu procesom reforiem a integrácie vašej krajiny. Či už formou bilaterálnej rozvojovej pomoci, odovzdávaním našich skúseností alebo spoločnou realizáciou projektov," povedal Gašparovič.

Čierna Hora čoskoro zavŕši prvý rok od začatia prístupových rokovaní s EÚ. Za ten čas sa podarilo otvoriť a predbežne uzavrieť prvé dve kapitoly - Veda a výskum; Vzdelávanie a kultúra. Nemenej dôležitá bola intenzívna práca na príprave akčných plánov ku kapitolám 23 - Súdnictvo a základné práva, ako aj 24 - Spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť. "Veríme, že Čiernej Hore sa podarí do konca roka 2013 otvoriť aj kapitoly 23 a 24," dodal Gašparovič.

Filip Vujanovič sa poďakoval Slovensku za podporu pri integračných snahách Čiernej Hory. "Pre nás je integrácia strategicky dôležitá a preto si skutočne veľmi ceníme vašu pomoc a podporu," zdôraznil. Čo sa týka ambícií vstúpiť do NATO, Vujanovič konštatoval, že hlavnou úlohou, ktorá stojí pred nimi, je v prvom rade presvedčiť vlastných občanov o výhodách členstva v NATO.

Ivan Gašparovič ocenil výborné bilaterálne vzťahy oboch krajín. "Naše národy spájajú podobné historické osudy a blízkosť jazykov, ale aj spoločná budúcnosť v rámci európskych integračných štruktúr," povedal slovenský prezident. Slovensko má podľa neho záujem o ďalšie zintenzívnenie vzájomných vzťahov v oblasti ekonomickej, obchodnej a investičnej, tiež o prehlbovanie spolupráce vo vzdelávaní a kultúre a pri rozširovaní občianskych kontaktov.

Podľa Gašparoviča úroveň našich ekonomických vzťahov zďaleka nezodpovedá vysokej úrovni politických vzťahov a možnostiam našich ekonomík. Hoci objem obchodnej výmeny v rokoch 2011-2012 vzrástol dvaapolkrát, s jej výškou 23 miliónov eur v roku 2012 len ťažko môžeme byť spokojní. "Som rád, že návšteva predsedu vlády Čiernej Hory Djukanovića na Slovensku v apríli 2013 bola impulzom pre prehĺbenie spolupráce práve v hospodárskej oblasti. Svedčí o tom i očakávané spustenie práce zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu na jeseň tohto roka," poznamenal Gašparovič.

Filip Vujanovič podotkol, že v hospodárskej oblasti má Čierna Hora záujem predovšetkým o energetiku, a to o budovanie malých a stredných elektrární. Ako dodal, "myslím si, že dobrá komunikácia medzi našimi vládami v ekonomickej oblasti je dobrým signálom na posilnenie vzájomných hospodárskych vzťahov." Ocenil aj spoluprácu v oblasti turizmu a cestovného ruchu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.