• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Tajní majú ďalší spis o plytvaní peňazí vo VSS

  • 14:14 12.06.2013
Tajní majú ďalší spis o plytvaní peňazí vo VSS

Odporúčame aj:

Situácia okolo vojenského spravodajstva prekračuje medze

Ficova vláda odmieta politikárčenie s kauzou VSS BRATISLAVA 12. júna (WEBNOVINY) – Denník Sme dostal anonymne dokument s hlavičkou VSS z februára 2010, ktorý tvrdí, že námestník riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský mal ako funkcionár vojenskej rozviedky v rokoch 2004 až 2008 zneužívať svoje postavenie a obohacovať sa zo štátnych peňazí - hlavne prenájmom bytov pre vlastnú potrebu.

Je to ďalší materiál s podozreniami o plytvaní peňazí a obohacovaní sa vo vojenských tajných službách.

Denník Sme opisuje, z čoho Róberta Tibenského v dokumente podozrievali.

Ako šéf jedného z odborov vojenskej tajnej služby mal podľa Sme zariadiť prenájom bytov na spravodajské účely, ktoré sa však v skutočnosti využívali len na osobné potreby. Správa konštatuje, že záznamy o využití na spravodajské účely neexistujú.

Išlo dovedna o štyri zariadené byty. Tri boli v Bratislave a jeden na severnom Slovensku, ďalej kancelárske priestory v Bratislave a garáž v hlavnom meste. Správa píše o „zneužití osobitných finančných prostriedkov v celkovej výške 1 992 335 korún (66 133 eur)", dodalo Sme.

„V uvedenom období mal Róbert Tibenský pomer a potreboval vyriešiť bývanie, pretože rodinný dom odovzdal manželke a deťom. Týmto si elegantne zabezpečil bývanie vo veľmi lukratívnej časti mesta pre seba a milenku,“ píše sa v dokumente podľa Sme o jednom z bytov. Prenájom mal stáť 816 470 korún (27-tisíc eur).
Spis už prešetrovali

Minister Glváč nový spis tajných nevidel

Minister obrany Martin Glváč nevidel najnovší materiál obsahujúci podozrenia voči námestníkovi riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbertovi Tibenskom z toho, že používal spravodajské nehnuteľnosti na súkromné účely.

Glváč predpokladá, že by mohlo ísť o prípad, ktorý sa už preveroval a to s negatívnym výsledkom. „Podľa mojich vedomostí bol takýto spis v archíve, dnes vieme, kto jediný s nim mohol narábať, takže sú to spravodajské hry,“ vyhlásil s tým, že zas ide o vybavovanie si účtov. Minister uistil, že ak by v materiáli čokoľvek nasvedčovalo spáchaniu trestnej činnosti, hneď budú konať a obrátia sa na trestné orgány.

Spomínaný materiál, o ktorom hovorí minister, vyšetroval rezortný bezpečnostný úrad. „Samozrejme, ľudia boli aj na detektore lži,“ dodal Glváč. Vlani tam bol aj Robert Tibenský. Ministrovi v stredu ráno povedal, že takéto vyšetrenie nikdy neodmietol a doklad, že by ho niekedy odmietol, neexistuje.

O celej kauze podozrení z tunelovania vo Vojenskej spravodajskej službe chce Glváč podrobne informovať poslancov na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Odmieta, že by kauzu nebral vážne. „Nikto ju doteraz nebral vážnejšie ako ja, pretože pán Galko mal 15 mesiacov, aby to vyšetril, túto údajnú kauzu, ak to kauza je. Ja som všetko dohľadal, vyšetril,“ povedal.Podľa Sme so ženou, tiež zamestnankyňou služby, materiál spája aj prenajatý byt na Liptove.

Materiál takéto konanie vyhodnocoval ako bezpečnostné riziko a voči Róbertovi Tibenskému sa malo okamžite začať konanie vo veci posúdenia bezpečnostnej previerky a mal byť za uvedené skutočnosti trestnoprávne zodpovedný.

„Týmto konaním došlo s najväčšou mierou pravdepodobnosti k zneužitiu pridelených osobitných finančných prostriedkov služby a k zavádzaniu riaditeľa VSS o činnosti jeho oddelenia a odboru,“ píše sa podľa Sme v šesťstránkovej fotokópii s pečiatkou VSS, ktorá má číslo jeden.

Utajená je najnižším stupňom „vyhradené“, a ak ide o pravý dokument, mal byť adresovaný šéfovi služby Jurajovi Šebovi. Ten viedol službu v rokoch 2007 až 2010 – za prvej vlády Roberta Fica.

Minister obrany Martin Glváč z Róberta Tibenského urobil šéfa rozviedky a neskôr po reorganizácii vojenských tajných služieb zástupcu riaditeľa spojeného Vojenského spravodajstva.

Sme konštatuje, že ide zrejme o rovnaký, alebo podobný dokument, o ktorom pred pol rokom písal Nový Čas. Ten Róberta Tibenského nemenoval. V tom čase riadil Vojenské obranné spravodajstvo (VOS).

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková vtedy povedala, že „vec bola prešetrená bývalou premiérkou Radičovou“ a že „napriek tomu, že podobných anonymných podnetov bolo viac, ich opodstatnenosť sa nepreukázala“.

Ministerstvo na otázky Sme odpísalo, že mu nie je jasné, aký dokument má Sme k dispozícii. „Ministerstvo obrany sa preto nebude zapájať do spravodajských hier“. Denník dokument odovzdal výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva a polícii.
Expremiérka výsledky vyšetrovania nepozná

Iveta Radičová, ktorá Róberta Tibenského v roku 2011 vymenovala za šéfa VOS, však výsledky vyšetrovania nepozná. O vyšetrovaní nič nevie ani šéf inšpekcie ministerstva z čias Ľubomíra Galka a Radičovej Marián Majer a ani Galko. Podozrenia sa tak zrejme overovali len v rámci spravodajstva, poznamenalo Sme.

Šéf výboru na kontrolu vojenských tajných Martin Fedor (SDKÚ-DS) chce zvolať osobitný kontrolný výbor a navštíviť ministra Glváča, ktorého sa chce spýtať, či začne brať situáciu vážne, alebo bude ďalej hovoriť o vymyslených slohových prácach. „Vidíme tu postupnú totálnu devastáciu Vojenského spravodajstva, ktorá sa zrejme tiahne dlho. Situáciu vnútri a okolo Vojenského spravodajstva považujem za vážnu“.

Bývalý zástupca riaditeľa VSS z Galkových čias Vladimír Suchodolinský priznal, že viem o tom vyšetrovaní, no priamo sa na ňom nezúčastnil. Podľa jeho slov v článku to vykonávalo oddelenie vnútornej bezpečnosti.

Suchodolinský vyslovil aj ďalšie pochybnosti o Róbertovi Tibenskom, ktorý bol vojenským pridelencom v Izraeli. „Počas vedenia služby pánom Mikulcom pán Róbert Tibenským oficiálne odmietol absolvovať polygrafické vyšetrenie po svojom návrate zo zahraničia“. Ministerstvo na otázku o odmietnutí detektoru lži nereagovalo, Radičová tvrdí, že Róbert Tibenský bol na polygrafe viackrát.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mužov hrozí za útok s nožom desaťročný trest odňatia slobody

Mužov hrozí za útok s nožom desaťročný trest odňatia slobody

DNES - 9:37Domáce

Policajný vyšetrovateľ z Považskej Bystrice obvinil 30-ročného muža zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu v súbehu s prečinom výtržníctva.

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

DNES - 8:25Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok ráno odcestovala na rozlúčkovú návštevu do Poľska.

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

SHMÚ: Vo viacerých okresoch platí výstraha pred dažďom

DNES - 7:58Domáce

Vo viacerých okresoch platí v utorok výstraha pred dažďom. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

VČERA - 18:40Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre časť krajiny výstrahu pred búrkami.

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

VČERA - 17:56Domáce

Demokrati Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov.