• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Akciové trhy v USA a Japonsku klesli, v Európe stagnovali

  • 10:21 26.02.2013
  • BRATISLAVA
Akciové trhy v USA a Japonsku klesli, v Európe stagnovali

Európske akciové trhy uzatvorili v pondelok bez výraznejších zmien pre obavy o budúcnosť hospodárskych reforiem v Taliansku, kde hrozí po parlamentných voľbách patová situácia.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil mierne o 0,04 % na 1 166,07 bodu. Trh smeroval výrazne nadol po správe, že strana bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý odmieta úsporný program vlády, by mohla získať väčšinu v Senáte.

Stredo-ľavá koalícia Piera Luigiho Bersaniho by v hornej komore parlamentu nedokázala vytvoriť väčšinu ani so stranou technokratického premiéra Maria Montiho. Spoločné vládnutie s Berlusconim Bersani odmietol. Tretej najväčšej ekonomike eurozóny tak hrozí patová situácia, keďže nová vláda sa musí opierať o väčšinu v oboch komorách

Akciové trhy v USA zaznamenali v pondelok najväčší pokles od novembra, keď silný výsledok odporcov hospodárskych reforiem v talianskych parlamentných voľbách vyvolal obavy, že dlhové problémy v Európe môžu opäť destabilizovať svetovú ekonomiku. Index priemyselných blue chips Dow Jones klesol o 1,55 % na 13 784,17 bodu, širší Standard & Poor's 500 o 1,83 % na 1 487,85 bodu, technologický Nasdaq si odpísal 1,44 % a uzatvoril na úrovni 3 116,25 bodu.

Standard & Poor's zaznamenal najväčší denný prepad od 7. novembra. Akciové trhy v USA čaká ďalší test koncom týždňa. Bez dohody o budúcnosti daňovej a výdavkovej politiky v americkom Kongrese totiž v piatok nadobudnú účinnosť automatické škrty vládnych výdavkov, čo by mohlo ohroziť zotavenie ekonomiky.

Na nejednoznačný výsledok parlamentných volieb v Taliansku v utorok reagoval aj japonský akciový trh. Hlavný tokijský index Nikkei zaznamenal najväčší prepad za vyše mesiaca, keď klesol o 2,3 % na 11 398,81 bodu. Širší Topix si odpísal 1,4 % a uzatvoril na úrovni 966,77 bodu.

Nikkei ustúpil z 53-mesačného maxima, na ktoré sa dostal v predchádzajúci deň po správe, že vláda v Tokiu pravdepodobne nominuje na post šéfa japonskej centrálnej banky zástancu voľnej monetárnej politiky Haruhika Kurodu. "Na trh dnes vplývali talianske voľby a pohyby na devízových trhoch po výsledkoch volieb. Nič iné nezavážilo," povedal pre agentúru Reuters Jasuo Sakuma zo spoločnosti Bayview Asset Management.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.