• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Obce bojujú s topiacim sa snehom, hrozia povodne

  • 16:15 26.02.2013
  • JABLONICA
Obce bojujú s topiacim sa snehom, hrozia povodne

Už druhý deň je v obci Jablonica v okrese Senica vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Obyvatelia Trnavskej ulice majú zaplavené pivnice domov, dvory a záhrady. Vodu odčerpávajú miestni dobrovoľní hasiči.

Problémy v tomto prípade nespôsobila rieka Myjava, ale náhle oteplenie a topenie sa snehu v horách a na poliach.

"Myjava nám tiež stúpala, ale našťastie zostala v koryte. Keby sa k terajším problémom pridala aj Myjava, to by bol koniec,“ povedala starostka Alena Hazuchová.

Oproti pondelku je situácia v obci pokojnejšia, zaplavené už nie sú ani miestne cesty a verejné priestranstvá. Tretí povodňový stupeň podľa Hazuchovej pravdepodobne ešte dnes odvolajú.

Hasiči v utorok ráno postupne odčerpávali vodu z pivníc a kotolní domov na Trnavskej ulici. Náhradu vzniknutej škody si podľa starostky musia majitelia domov uplatňovať v poisťovniach, na obecnom majetku škody nevznikli.

Hazuchová v súvislosti so záplavami vyzdvihla neúnavnú činnosť dobrovoľných hasičov, ktorí už tretí deň pomáhajú všade, kde je to potrebné.

Obrazom: Povodne trápia Zvolenskú Slatinu


Ipeľský Sokolec je bez pitnej vody

Povodňová situácia v Ipeľskom Sokolci v okrese Levice sa od rána výraznejšie nezmenila. Hladiny vodných tokov nestúpli, pretože neprší, ale nenastal ani výraznejší pokles. Obyvatelia sú naďalej bez pitnej vody, pretože spodné vody zaplavili studne.

„Zostane to tak minimálne do piatka, najskôr vo štvrtok budeme mať výsledky rozborov od hygienikov,“ informoval agentúru SITA starosta Arnold Ozsvald. Cez Ipeľský Sokolec tečie potok Jelšovka a vedľa dediny tečie rieka Ipeľ.

„K protipovodňovým opatreniam sme zatiaľ nemuseli pristúpiť. V pondelok celý deň, v noci aj dnes prečerpávame vodu, aby spodné a dažďové vody mali kam odtekať,“ doplnil Ozsvald.

V susednej obci Vyškovce nad Ipľom klesla od rána hladina Ipľa o 10 centimetrov, podľa stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu o 15:00 dosiahla 521 centimetrov, pričom o 10:00 bola 531 centimetrov. Pretrváva tam však naďalej druhý stupeň povodňovej aktivity.

Obyvatelia Plášťoviec si vydýchli

Povodňová situácia v Plášťovciach v okrese Levice sa výrazne zlepšila. Kým v pondelok tam platil tretí stupeň povodňovej aktivity, dnes už hladina Litavy dosahuje výšku prvého stupňa. O 10:00 bola na úrovni 165 centimetrov, pričom v pondelok ráno ešte dosahovala 246 centimetrov.

„O 9:00 sme odvolali mimoriadnu situáciu,“ informovala agentúru SITA starostka Plášťoviec Anikó Helység. Zníženie zaznamenali aj na toku Krupinica v obci, kde voda klesla zhruba o 50 centimetrov. „Opatrenia už pravdepodobne nebudú potrebné, podľa predpovede nemá pršať a teda nepredpokladáme zhoršenie situácie,“ zhodnotila starostka.


Situácia na Žitave sa stabilizovala

Povodňová situácia vo Vieske nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce sa stabilizovala. V pondelok tu vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity, oddnes od 6:00 už platí prvý stupeň. Výška hladiny Žitavy o 9:00 dosiahla 272 centimetrov. „Škody nám vznikli na poľnohospodárskych plodinách na poli a voda presakuje do pivničných priestorov domov. Vrecia s pieskom sme použiť nemuseli, bola to taká miernejšia povodeň,“ povedal pre agentúru SITA starosta Štefan Mladý.

Hasiči v Nitrianskom kraji nemuseli v súvislosti s povodňami zasahovať celú noc ani dnes ráno. „Neboli sme požiadaní o pomoc, starostovia si zatiaľ situáciu riešili vo vlastnej réžii. Ak nebude pršať, tak by to korytá riek mali zvládať,“ zhodnotil krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

DNES - 16:13Domáce

Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.