• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Údajný špión CIA Valuch prehovoril o videu a väznení v Iráne

  • 14:33 11.02.2013
  • DUBNICA NAD VÁHOM
Údajný špión CIA Valuch prehovoril o videu a väznení v Iráne

Slovák Matej Valuch, ktorého v Iráne zadržiavali ako údajného špióna americkej CIA, dnes opäť predstúpil pred novinárov.

Hovoril o pomeroch vo väzení aj o videu s názvom Lovec v pasci. Valucha zadržali v Teheráne 23. augusta minulého roka.

„Naša vláda a naša ambasáda boli o mojom zadržaní informované až v januári. Tým, by som im chcel ešte raz poďakovať, keďže to bol naozaj rekordne rýchly čas, za ktorý ma dokázali z toho väzenia dostať, čo poznám aj z príbehov iných väzňov,“ povedal pre médiá. Kontakt so slovenskou ambasádou mu však počas väznenia neumožnili, hoci dostal informáciu, že naša strana o jeho zadržaní vie.

„Očividne informovaná o tom nebola,“ dodal.

Slováka v Iráne zadržali preto, lebo vraj pracoval pre americkú CIA. Iránska štátna televízia o ňom odvysielala dokument s názvom Lovec v pasci. Vo videu, ktoré sa dá pozrieť na youtube, rozpráva o tom, ako prišiel do krajiny pracovať, neskôr ho kontaktoval dôstojník CIA, ktorému posielal osobné údaje o Iráncoch. Na konci príbehu mladého Slováka má byť údajné odhalenie šiestich agentov, ktorí podnikali "neustále a chytré operácie" zamerané na Iráncov.


Vo videu pôvodne hovoril o svojej práci

Valuch však hovorí, že skutočné video nakrútili ešte v polovici septembra minulého roka.

V ňom pôvodne Dubničan rozprával o svojej práci v oblasti personalistiky v Iráne a o svojich podnikateľských projektoch, a to bez akéhokoľvek nátlaku. K detailom projektov, na ktorých pracoval, sa však odmietol vyjadriť.

„Moji vyšetrovatelia mi oznámili informáciu, že ľudia, ktorí, si ma najali, boli zo CIA. To nie je informácia, ktorú môžem potvrdiť. Oni ma informovali, že to bol vlastne aj dôvod, prečo ma zadržali a ja som tú informáciu jednoducho akceptoval,“ hovorí Valuch s tým, že preto namiesto toho, aby týchto ľudí nazýval projektovými manažérmi, použil v dokumente výraz agent. Svojich spolupracovníkov si však zadržaný Slovák nepreveril, či išlo skutočne o agentov CIA, nevedel potvrdiť.

Z pôvodného videa sa v dokumente Lovec v pasci podľa Valucha objavili asi tri minúty, ktoré sa tam hodili. Ako tiež dodal, zábery, v ktorých kráča po ulici s rozpustenými vlasmi, boli účelové. „Všetky zábery, kde som bol natočený, ako sa s niekým stretávam či niekde prechádzam s rozpustenými vlasmi, boli natočené už počas môjho zadržania, keď som bol vytiahnutý z väzenia na priepustku, dali mi oblek a tieto zábery so mnou natočili,“ hovorí. Podobných, približne 20 filmov podľa neho natočili Iránci s inými ľuďmi.
Obdobie na samotke bolo najťažšie

Prvých 40 dní strávil Valuch na samotke. Práve toto obdobie vníma ako najťažšie. „Správali sa ku mne slušne, v žiadnom prípade ma nemučili,“ priblížil. Počas pobytu vo väzení volal rodičom, nemohol im však povedať pravdu, kde sa skutočne nachádza. Priznal, že vo väzení mal strach, ale dôležitý bol pre neho pocit, že je nevinný. Z tohto zážitku plánuje napísať aj knihu.

Napriek tejto negatívnej skúsenosti na Irán nezanevrel. Plánuje sa aj naďalej venovať podnikateľským aktivitám.

„Chcem povedať, aby sa ľudia na základe môjho prípadu vyložene nebáli krajín ako je Irán, pretože sú to veľmi pekné krajiny s bohatou kultúrou, kuchyňou, dobrými ľuďmi. Len by som neodporúčal vyvíjať tam akékoľvek podnikateľské aktivity, z toho dôvodu, že je možné, že sú spojené s niečím nesprávnym, prípadne oni si to tak vysvetlia bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú,“ zdôraznil Valuch.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.