• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Dunaj vyčíňa v Maďarsku, evakuovali množstvo obyvateľov

  • 11:23 08.06.2013
  • BUDAPEŠŤ
Dunaj vyčíňa v Maďarsku, evakuovali množstvo obyvateľov

V Maďarsku, ktoré bude podľa premiéra Viktora Orbána čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii, pokračuje v sobotu napätá povodňová situácia.

Úrady v piatok večer preventívne evakuovali obec Győrújfalu ležiacu iba niekoľko kilometrov severne od Győru, ktorú ohrozuje rozvodnený Dunaj. Približne 2000 obyvateľov muselo obec opustiť, keďže okolité hrádze sú vystavené príliš vysokému tlaku vody.

"Hrádza je zatiaľ stabilná, ale tlak vody je veľký, preto sme sa z bezpečnostných dôvodov rozhodli evakuovať ľudí," povedal ešte v piatok Orbán. Vláda vyhlásila stav pohotovosti skoro na celom 191-kilometrovom úseku Dunaja. Minister obrany Csába Hende informoval, že na boj proti povodniam nasadili 4200 vojakov, pričom ďalších 5400 je v pohotovosti.

Maďarský letecký úrad medzitým informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00 nad Ostrihomom, susednou obcou Tát ako aj pozdĺž priľahlého úseku Dunaja. Vzťahuje sa na priestor do nadmorskej výšky 600 metrov, záchranárske, vojenské a policajné lietadlá však majú výnimku.

Dunaj by mal v hlavnom meste Budapešť kulminovať až v pondelok na úrovni 895 centimetrov. To je o 35 centimetrov viac ako doteraz namerané historické maximum v maďarskej metropole. Mesto však disponuje protipovodňovými zábranami, ktoré ho dokážu ochrániť pred hladinou Dunaja dosahujúcou až výšku 930 centimetrov, uviedol primátor Budapešti István Tarlós.

Obrazom: Rozvodnený Dunaj v meste Ostrihom
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Irán varoval Izrael aj pred

Irán varoval Izrael aj pred "najmenšou" odvetou za nedávny útok

DNES - 16:12Zahraničné

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne "čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň "bolestivá".

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

DNES - 15:29Zahraničné

Rozdielne názory na zahraničnú politiku medzi niektorými českými a slovenskými politikmi by podľa českého prezidenta Petra Pavla nemali narúšať vzťahy medzi občanmi oboch krajín.

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

DNES - 15:27Zahraničné

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy.

Nemecko vyzvalo EÚ na uvalenie nových sankcií na iránske drony

Nemecko vyzvalo EÚ na uvalenie nových sankcií na iránske drony

DNES - 14:13Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

Zelenskyj: Ukrajine sa minuli rakety pri obrane dôležitej elektrárne

Zelenskyj: Ukrajine sa minuli rakety pri obrane dôležitej elektrárne

DNES - 14:10Zahraničné

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.