• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

KĽDR je prístupné rokovaniam so Soulom, obnovia horúcu linku

  • 11:43 07.06.2013
KĽDR je prístupné rokovaniam so Soulom, obnovia horúcu linku

Pchjongjang obnoví horúcu linku s Juhom.Archívne foto: SITA/AP Photo/KCNA Južná Kórea súhlasí s prípravným stretnutím, no chce iné miesto

Južná Kórea prijala ponuku svojho severného suseda na uskutočnenie prípravných rokovaní pred budúcotýždňovým ministerským stretnutím v Soule.

KĽDR navrhla, aby sa prípravné, pracovné rozhovory konali v nedeľu v severokórejskom Kchäsongu. Južná Kórea by však dala prednosť ich konaniu v pohraničnej dedine Panmundžon v demilitarizovanej zóne.

"Stretnutie na pracovnej úrovni je nutné pred ministerským stretnutím, ktoré navrhol Juh," povedal hovorca severokórejského Výboru pre pokojné znovuzjednotenie Kórey.SOUL 7. júna (WEBNOVINY) - Severná Kórea v piatok oznámila, že obnoví horúcu linku s Južnou Kóreou.

Stalo sa tak deň po tom, čo sa vo štvrtok obe Kórey nečakane dohodli na začatí dialógu o znovuotvorení spoločného komplexu, pričom Južná Kórea navrhla rokovania na ministerskej úrovni v Soule 12. júna.

Pchjongjang privítal rýchlu odpoveď Juhu a navrhol prvotnú diskusiu na nižšej úrovni už v nedeľu v Kchäsongu. Takzvanú horúcu linku, ktorá bola využívaná pri organizovaní dopravy medzi spoločným priemyselným parkom Kchäsongom a hranicou, Severokórejčania zrušili ešte v marci. Linka Červeného kríža slúžila na komunikáciu medzi vládami a nahrádzala tak neexistujúce diplomatické vzťahy.

Severná Kórea vo štvrtok oznámila, že je otvorená rokovaniam s Južnou Kóreou o znovuotvorení Kchäsongu, ktorý uzavrela v apríli. Išlo pritom o prvú odpoveď na ponuku Soulu, ktorý v máji navrhol rozhovory na vládnej úrovni.

Výbor pre mierové zjednotenie Kórey v Pchjongjangu oznámil ochotu režimu rokovať v stanovisku, ktoré priniesli vo štvrtok štátne médiá. Severokórejský návrh zahŕňal tiež ponuku diskusie o obnovení cezhraničnej turistiky zrušenej v roku 2008 ako aj o pokračovaní zjednocovania rodín rozdelených od Kórejskej vojny.

Severná Kórea z Kchäsongu začiatkom apríla stiahla všetkých 53 000 zamestnancov, odmietla rokovať o pokračovaní jeho prevádzky a Juhokórejčanom zakázala prístup do komplexu. Dôvodom bolo stupňujúce sa napätie medzi oboma susednými krajinami, ktoré súviselo s vyhrážkami Pchjongjangu o použití jadrovej zbrane voči Soulu.

Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá doteraz pokračovala aj napriek napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

Ukrajinský prezident podpísal zákon o mobilizácii

DNES - 17:29Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády.

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

Putin varuje pred ďalšou eskalácia na Blízkom východe: Hrozia katastrofálne následky

DNES - 16:36Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky.

Irán varoval Izrael aj pred

Irán varoval Izrael aj pred "najmenšou" odvetou za nedávny útok

DNES - 16:12Zahraničné

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne "čo i len najmenší krok" ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň "bolestivá".

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

DNES - 15:29Zahraničné

Rozdielne názory na zahraničnú politiku medzi niektorými českými a slovenskými politikmi by podľa českého prezidenta Petra Pavla nemali narúšať vzťahy medzi občanmi oboch krajín.

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

DNES - 15:27Zahraničné

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy.