• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Zlodej káblov odstrihol Slovensko od schengenu

  • 14:47 13.02.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Zlodej káblov odstrihol Slovensko od schengenu

Trest šesť rokov odňatia slobody nepodmienečne za poškodenie telekomunikačného kábla so škodou 50-tisíc eur vymeral dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 47-ročného Štefana Bartoša z Budče pri Zvolene.

Odvolací senát na návrh prokurátora sprísnil verdikt prvostupňového súdu, ktorý Bartošovi uložil štyri roky väzenia. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Začiatkom februára minulého roku zaznamenala spoločnosť Slovak Telekom poruchu na diaľkovom káblovom vedení pri Strážach nad Zvolenom, blízko rýchlostnej cesty. Vedúci údržby Telekomu na súde uviedol, že po príchode na miesto poruchy našli Bartoša vo výkope s krompáčom v ruke. Mal pri sebe aj lopatu, pílku na železo a kliešte. Privolaným policajtom vydal aj dva kusy 50 centimetrov dlhých a päť centimetrov hrubých káblov.

Svojím konaním spôsobil škodu 50-tisíc eur, navyše prerušil spojenie nielen Zvolena so Žiarom nad Hronom, Žilinou a Krupinou, ale aj medzinárodné spojenie s Ukrajinou a schengenským priestorom. Bartoš však tvrdil, že jamu vykopali a káblové spojenie prerušili iní ľudia. On šiel iba náhodou okolo a videl v jame odseknutý 30 centimetrový medený káblik, tak si ho chcel zobrať. Krompáč, lopatu i ostatné náradie vraj našiel vo výkope.

Okresný súd vo Zvolene Bartošovi neuveril. Bartoš bol doteraz 11-krát súdne trestaný, z toho dva razy práve za poškodzovanie a krádež káblov. Uložil mu trest odňatia slobody vo výmere štyri roky, ale Bartoš sa odvolal, že trest je prísny. Naopak, prokurátor vzhľadom na Bartošov kriminálny register požadoval pre neho prísnejší trest.

Odvolací senát žalobcovi vyhovel a zlodejovi káblov vymeral šesť rokov odňatia slobody, ktoré si odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudca vydal príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu. Bartoš vo väzení však pobudne dlhšie, pretože súd mu premení skúšobnú dobu predchádzajúceho podmienečného odsúdenia v rozsahu štyri roky. Súd Bartošovi uložil aj povinnosť zaplatiť spôsobenú škodu 50-tisíc eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.