• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Stratégia nízkych úrokových sadzieb neoživila investície v Európe

  • 18:40 29.05.2016
  • Londýn
Stratégia nízkych úrokových sadzieb neoživila investície v Európe

Náznaky stagnácie investícií predstavuje úder pre centrálne banky, ktoré dúfali, že negatívnymi úrokovými sadzbami a tzv. kvantitatívnym uvoľňovaním oživia európsku ekonomiku.

Predĺžené obdobie negatívnych úrokových sadzieb nedokázalo oživiť investície európskych spoločností. Približne 84 % z 9440 spoločností, ktoré sa zúčastnili na prieskume švédskeho vymáhača dlhov Intrum Justitia, uviedlo, že nízke úrokové sadzby neovplyvnili ich ochotu investovať. Ešte alarmujúcejšie je zistenie, že tento počet sa zvýšil: vlani takto reagovalo 73 % firiem. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Hospodársky rast si vyžaduje stabilitu a optimizmus," hovorí výkonný riaditeľ Intrum Justitia Mikael Ericson v najnovšej správe European Payment Report 2016. "Udržiavanie stratégie rekordne nízkych úrokov počas viac než jedného roka očividne nevytvorila tak žiadanú stabilitu."

Náznaky stagnácie investícií predstavuje úder pre centrálne banky, ktoré dúfali, že negatívnymi úrokovými sadzbami a tzv. kvantitatívnym uvoľňovaním (QE) oživia európsku ekonomiku. Európa potrebuje v prvom rade firemné investície, ak chce vytvárať pracovné miesta potrebné na podporu rastu. Podľa prognóz Európskej komisie hospodársky rast v eurozóne, kde sú úrokové sadzby záporné od polovice roka 2014, sa v tomto roku spomalí na 1,6 %, kým v USA dosiahne 2,3 %.

"Kalkulácie investícií zahŕňajú prognózy do budúcnosti,"
píše sa v správe Intrum Justitia. "Na to, aby sa tieto kalkulácie splnili, predpoklady musia zahrnúť dôveru k stabilite a prosperite v tejto budúcnosti. Nemôže to znamenať, že negatívne úrokové sadzby vôbec nesignalizujú takúto stabilitu, ale skôr to, že sa stále nachádzame v mimoriadnej situácii?"

Prieskum švédskej firmy odhalil ďalšiu hrozbu pre rast, a to omeškanie platieb. Približne 33 % respondentov označilo omeškanie platieb za hrozbu pre ich prežitie. Ďalších 25 % predpokladá rušenie pracovných miest, ak klienti budú aj naďalej platiť neskoro alebo nezaplatia vôbec. Problém je pálčivejší najmä pre 20 miliónov malých a stredných podnikov v Európe, ktoré uvádzajú, že väčšie spoločnosti ich nútia akceptovať omeškané platby.

"Až dva z piatich malých a stredných podnikov uvádzajú, že omeškané platby bránia ich rozvoju. To, že veľké korporácie využívajú svojich menších subdodávateľov na financovanie ich vlastných procesov riadenia hotovostného toku, je nielen nesprávne, ale vytvára aj sociálnu nerovnováhu," varuje Ericson.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.