• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Slováci vyhrali nad Nemeckom 3:1, skórovali Hamšík, Ďuriš a Kucka

  • 6:28 30.05.2016
  • Augsburg
Slováci vyhrali nad Nemeckom 3:1, skórovali Hamšík, Ďuriš a Kucka

Druhý polčas v Augsburgu začal neskôr pre krupobitie.

Slovenskí futbalisti triumfovali v nedeľňajšom prípravnom zápase v Augsburgu na pôde úradujúcich majstrov sveta z Nemecka 3:1. Zverenci trénera Jána Kozáka síce prehrávali po góle Maria Gomeza z penalty (13. minúta), ale ešte do polčasu otočili Marek Hamšík (41.) a Michal Ďuriš (44.) a v druhom polčase, ktorý poznačil veľmi ťažký terén po prudkej búrke cez prestávku, sa presadil aj Juraj Kucka (52.).
Po piatkovej výhre nad Gruzínskom 3:1 v rakúskom Welse tak nováčik na EURO vo Francúzsku dosiahol fantastický výsledok nad štvornásobnými majstrami sveta a trojnásobnými európskymi šampiónmi. Slováci v novodobej histórii odohrali s Nemcami piaty vzájomný duel, v ktorom ukoristili druhú výhru (pozn. - pri troch prehrách).

Na druhý deň po zápase s Nemeckom zverejní tréner Kozák konečnú 23-člennú nomináciu na EURO 2016. Pred odchodom na šampionát absolvuje jeho tím generálku proti Severnému Írsku (4. júna v Trnave).

prípravný zápas:
Nemecko - Slovensko 1:3 (1:2)

Góly: 13. Gomez (z 11 m) - 41. Hamšík, 44. Ďuriš, 52. Kucka, rozhodovali: Gumienny - Cremers, Nijssen (všetci Belg.), 22.110 divákov.

Nemecko: Leno (46. ter Stegen) - Kimmich (75. Schürrle), Boateng (64. Höwedes), Rüdiger, Hector - Khedira (46. Weigl) - Rudy, Götze, Draxler - Gomez (46. Brandt), Sané

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Švento - Hrošovský (78. Škriniar), Kucka (81. Pečovský) - Ďuriš (68. Šesták), Hamšík (86. Greguš), Weiss - Duda (61. Stoch)
Domáci začali náporom a už v 5. minúte po rohu strieľal od zeme Boateng a Kozáčik vytiahol výborný zákrok a končekmi prstov vyrazil nad. O dve minúty po akcii a strele Götzeho sa na zadnej tyči dostal k zakončeniu Draxler, ale v poslednej stotinke Pekarík v sklze zabránil istému gólu. Nápor domácich vygradoval v 12. minúte, Kucka bol v súboji s Götzem neskoro, fauloval v šestnástke a nariadenú penaltu Gomez s prehľadom premenil. Potom sa hralo viac medzi šestnástkami, domáci boli kombinačnejší, Slováci hľadali recept niečo vymyslieť. V 26. minúte Hectorov pokus Kozáčik kryl a o minútu opäť skvele zachránil pred Saném, ktorý na neho išiel úplne sám. Po 40 minútach ale prišlo k nečakanému obratu. Slovenskí diváci na tribúnach začali mohutne povzbudzovať a to akoby vlialo hosťom sily. V 41. minúte nádhernou strelou spoza šestnástky do ľavého horného rohu vyrovnal Hamšík. Slovenskí diváci boli vo vare a do ešte väčšieho ich dostal Michal Ďuriš v 44. minúte, keď po rohu Weissa hlavou dostal outsidera do vedenia.
Už na konci polčasu sa spustil dážď a v polčase sa nad štadiónom strhlo peklo v podobe silnej búrky a krupobitia. Diváci utekali z tribún a zatopilo aj miesta pre médiá. Hlavný rozhodca odložil začiatok druhého polčasu, no po asi 40-minútovom čakaní vrátane prestávky sa začalo hrať. Na ihrisku ale na mnohých miestach stála voda a bránila normálnej kombinácii.

Slováci uštedrili favoritovi ďalší gólový úder v 52. minúte. Po rohu Hrošovského sa lopta dostala až ku Kuckovi, ktorý volejom do stredu brány prepálil pomedzi nohy striedajúceho ter Stegena. Bol to gól z kategórie kurióznych, pri ktorom zohral rolu mokrý terén. V 54. minúte sa vyznamenal opäť Kozáčik po strele Draxlera. V 65. minúte už išiel v dobrej pozícii zakončovať Götze, ale lopta mu v kaluži zastala a situáciou vyriešil odkopom Ďurica. Slováci pokračovali v bojovnom výkone, boli domácim viac ako vyrovnaným súperom a mali aj väčšie držanie lopty. V 82. minúte mohol znížiť aktívny Götze, ale tesne krížnou strelou minul ľavú tyč slovenskej bránky. Skóre sa už nezmenilo a Slováci tak nečakane, ale úplne zaslúžene zaznamenali pred EURO prenikavý výsledok letiaci do sveta, ktorý im zdvihne sebavedomie.

Kozák: Je to o sebavedomí

Trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka po nečakanej, ale zaslúženej výhre na pôde úradujúcich majstrov sveta Nemcov 3:1 v Augsburgu potešil fakt, že jeho výber dokázal svoju konkurencieschopnosť.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák (vpravo) počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok
”Nevstúpili sme do zápasu najlepšie. Najprv sme hrali trochu ustráchane, bolo v nás cítiť rešpekt pred súperom, preto úvodná časť zápasu vyznela jednoznačne v prospech domácich, ktorí dokázali využiť naše problémy v priestore. Dostali sme gól, čo bolo logickým vyústením. Lenže potom sme zlepšili kombináciu, aj pohyb a mali sme tam výborný úsek na konci prvého polčasu. Strelili sme dva krásne góly a tak môžem povedať, že sme ukázali dosť futbalovej kvality. Po prestávke to bol viac boj ako futbal, ale obstáli sme aj v tom," zhodnotil 62-ročný kouč SR duel na zápasovej tlačovke a na zložitú situáciu s prietržou mračien a krúpami cez polčasovú prestávku, ktorá odložila druhé dejstvo o 26 minút dodal: "Škoda, že voda, ktorá sa liala cez prestávku, ovplyvnila dianie v druhom polčase. Keď sa vyskytli úvahy, či sa má hrať, moje stanovisko bolo, že prvoradé je zdravie hráčov, rozhodnutie bolo na rozhodcovi a organizátoroch."

Výhru v Nemecku, ktorého tréner Joachim Löw experimentoval so zostavou, čo však vôbec neznižuje výkon Slovákov, si Kozák váži. Nepovažuje ju ale za najväčšiu v trénerskej kariére: "Takéto víťazstvo poteší, ale predsa len výhra so Španielskom bola kvalifikácia, mala vysokú cenu a naštartovala nás na ME. Ale toto víťazstvo ma samozrejme teší, vážim si ho ja, aj hráči. Mužstvo má kvalitu. Dosiahlo už niekoľko cenných výsledkov. Je to o sebavedomí, keď idete na ihrisko, nemôžete tam ísť bez sebavedomia."

Na otázku, či už má v tejto chvíli jasno v zložení finálnej 23-člennej nominácie do Francúzska, Kozák ešte požiadal o trpezlivosť: "Nechajte ma ešte trošku vydýchnuť. Zajtra (pozn.-v pondelok 30. mája) dopoludnia máme k tomuto tlačovku, tam sa dozviete viac."

Ďurica: Zostaňme pri zemi

Slovenskí reprezentanti ale hodnotili duel mimoriadne triezvo. A to najmä tí, ktorí patria k najväčším hviezdam ako kapitán Martin Škrtel, jeho partner v stopérskej dvojici Ján Ďurica a špílmacher Marek Hamšík. Na otázku či, resp. ako sa cenný triumf podpíše na sebavedomí tímu, Ďurica v mixzóne odvetil: "Samozrejme, sebavedomie narastie. Ale držíme sa na zemi. Niektorí ľudia budú mať určite veľké očakávania. Ale my zostaňme pri zemi, ideme od zápasu k zápasu a nelietame v oblakoch. Treba ísť proste ďalej."

Respondenti sa tiež zhodli v tom, že všetci hráči na ihrisku vo víťaznom tíme podali vysoko nadštandardné výkony. "Dostali sme gól, ale ukázali sme, aký sme silný tím. Otočili sme z 0:1 na 3:1 a to je obrovská sila mužstva či už fyzická či psychická. Gól nás nezlomil, ale nás to nakoplo. Marek to trafil vynikajúco, pridali sme ďalší gól a Nemci možno z toho boli v šoku. Ale podali sme každý z nás fantastický výkon, a preto sme vyhrali," povedal Ďurica.

Slovák Juraj Kucka (druhý sprava) a Nemec Julian Draxler v hlavičkovom súboji počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016. V pozadí Martin Škrtel, vľavo sa prizerá Jonas Hector. Foto: TASR/Michal Svítok
Zápas "spestrilo" nepríjemné počasie v podobe prudkej búrky s krúpami, Ďurica ocenil bojovnosť a odhodlanie, s akým sa Slováci s ťažkým terénom vyrovnali: "Počasie si nevyberieš. Nakoniec sa hralo, hoci ihrisko vyzeralo ako vyzeralo a stála tam voda. Ale nerobilo nám to problém, vyhrali sme zaslúžene. Sme radi, že všetci odohrali zápas bez zranení. A ideme ďalej. Ešte generálka so Severným Írskom a ideme naostro."

Obrana pracovala výborne, hoci favorit si podľa očakávania šance vytváral. Mnohokrát si ale nemecké hviezdy vylámali zuby na výbornom slovenskom brankárovi Matúšovi Kozáčikovi. "Celé mužstvo si za výkon víťazstvo zaslúžilo. Keď chcete zvíťaziť nad mužstvom ako je Nemecko, výkony musia byť nie na sto percent, ale na stodesať percent," uviedol kapitán Škrtel a na tému nárast sebavedomia skonštatoval: "Je to dôležité víťazstvo. Dá sa povedať, že Nemci boli obrovským favoritom. A my sme ich dokázali zdolať na ich štadióne, čo sa vždy počíta a na psychiku je to dobré. Ale samozrejme, toto bol iba prípravný zápas a tie dôležité nás ešte len čakajú. Je to vzpruha, ale nemôžeme to preceňovať."

Špílmacher Hamšík opäť dokázal kvalitu, umnou rozohrávkou dokázal spoluhráčov upokojiť a napokon jeho exportná strela odštartovala nečakaný obrat. "Nevyhráva sa každý deň u majstrov sveta. Sme šťastní. Som rád, že to môj gól nalomil a potom sme to otočili," uviedol stredopoliar Neapolu a na margo ťažkých podmienok v druhom polčase dodal: "Nebolo to ľahké, za tú polhodinku sme stvrdli, Nič to nemení na veci, že sme vyhrali u majstrov sveta. Nakopne nás to. Celé mužstvo to ešte viac zocelí a ideme ďalej."

Povedali po zápase (zdroj: dpa):
Ján Kozák, tréner SR:
"Som rád, že sme dosiahli skvelý výsledok proti svetovému mužstvu. Bol som rád, že v prvom polčase sme sa súperovi postupne vyrovnali aj po futbalovej stránke a v druhom tiež v bojovnosti.

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Je to určite skvelý výsledok. Nie každý príde do Nemecka a porazí majstrov sveta. Pre nás je to fantastické. Či už pred EURO alebo aj v kariére. porazili sme svetových šampiónov Talianov, Španielov aj Nemcov. Pre nás výborné. Hra bola dobrá, výborne sme bránili."

Matúš Kozáčik, brankár SR: "Prvá polhodina im vyšla. Našťastie sme sa nezložili. Dokázali sme to otočiť. To počasie nebolo nič príjemné, ale pre oboch to bolo rovnaké."

Juraj Kucka, stredopoliar SR: "Penalta ma mrzí, nebolo to až také surové. On to šikovne využil, ja som sa ho dotkol. Bolo super viesť 2:1. Ten druhý polčas tomu dopomohol. Bol to už boj, moc sa hrať nedalo. Pri mojom góle brankár zazmätkoval."

Mario Götze, stredopoliar Nemecka: "Bolo dobré, že sme po prestávke hrali v takýchto náročných podmienkach. Človek nikdy nevie, možno nás niečo podobné bude čakať aj vo Francúzsku. Prehrali sme, ale je to len príprava. Musíme na sebe tvrdo pracovať, aby sme predviedli vrcholnú formu na šampionáte."
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.