• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Rade KDH sa predstavila trojica kandidátov na predsedu hnutia

  • 16:33 28.05.2016
  • Bratislava
Rade KDH sa predstavila trojica kandidátov na predsedu hnutia

Hlavnou úlohou nového predsedu bude vrátiť kresťanských demokratov do parlamentu.

Stať sa lídrom KDH má záujem Eleonóra Porubcová, Alojz Hlina a Miroslav Kráľ. Trojica kandidátov sa dnes predstavila v Bratislave na celorepublikovej Rade Kresťanskodemokratického hnutia. Tá sa zaoberala prípravou volebného snemu, ktorý sa uskutoční 11. júna v Ružomberku.

Počet ašpirantov na predsednícku stoličku nemusí byť konečný, vysvetlil novinárom zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac. Ďalšie mená môžu pribudnúť v čase, ktorý ostáva do snemu i priamo na ňom. Podľa Zajaca kandidatúru zvažuje napríklad člen predsedníctva hnutia Ladislav Štefanec, ktorého navrhli viaceré okresné snemy, najmä v Žilinskom kraji.

Zajac samotný je však s trojicou kandidátov spokojný. Pripomenul, že od marcových parlamentných volieb, v ktorých hnutie neuspelo, bolo dosť času na takéto rozhodnutie. „V dnešnej chvíli už sa relevantní kandidáti mali predstaviť. Ten, kto nechá kandidatúru na samotný snem, bude hendikepovaný,“ domnieva sa zastupujúci šéf KDH.

Hlavnou úlohou nového predsedu bude vrátiť kresťanských demokratov do parlamentu. „Všetci títo traja kandidáti vedia, že KDH má byť ľudovým hnutím, aby sme dokázali riešiť ekonomické, sociálne témy, tie témy, ktoré ľudí trápia,“ zdôraznil Zajac s tým, že KDH má riešenia pre každodenný život ľudí na Slovensku.

„Toto deklarujú všetci traja kandidáti na predsedu, na tom je všeobecná zhoda. Ide teraz o to, komu z týchto troch, alebo aj ďalších kandidátov dajú ľudia dôveru, najviac mu budú veriť, že dokáže ľudí na Slovensku o tom presvedčiť,“ doplnil zastupujúci šéf hnutia.

Rada KDH dnes rozhodla, že 391 delegátov volebného snemu bude nové vedenie hnutia voliť elektronicky. Pripravila tiež návrh na zmenu stanov, ktoré bude snem schvaľovať. Počet predsedov hnutia by sa mal znížiť zo šiestich na troch a ich funkčné obdobie zo štyroch na dva roky.

Členovia Rady tiež rozhodli o rokovacom a volebnom poriadku snemu. Okrem iného stanovili, že v prípade rovnosti hlasov jednotlivých kandidátov v prvom kole sa uskutoční druhé kolo volieb. Ak v ňom žiaden nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov snemu, voľba sa zopakuje v treťom kole.

Zajac napokon oznámil, že kandidáti na predsedu hnutia sa predstavia členom hnutia na dvoch diskusných fórach. Prvé sa uskutoční 2. júna v Prešove, druhé 6. júna v Bratislave. „Aby sme vytvorili priestor pre to, aby ich ľudia mohli poznať a zodpovedne sa rozhodnúť pre toho najlepšieho,“ doplnil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.