• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

VIDEO: BaH v únii chce 78 % Srbov, Chorvátov a Bosniakov

  • 15:39 27.05.2016
  • Bratislava
VIDEO: BaH v únii chce 78 % Srbov, Chorvátov a Bosniakov

Bosna a Hercegovina si uvedomuje úlohy, ktoré musí zvládnuť na to, aby sa mohla stať členom EÚ, povedal minister zahraničných vecí I. Crnadak po rokovaní s ministrom M. Lajčákom v Bratislave.

Vstup Bosny a Hercegoviny (BaH) do Európskej únie má veľkú podporu, európske smerovanie krajiny podporuje 78 percent Srbov, Chorvátov i Bosniakov. Na tlačovej besede to dnes v Bratislave uviedol minister zahraničných vecí BaH Igor Crnadak po rokovaniach s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom. Jednou z kľúčových tém rozhovorov bolo blížiace sa predsedníctvo SR v Rade EÚ a tiež ašpirácia Bosny a Hercegoviny zaradiť sa medzi členské krajiny EÚ.


BaH si uvedomuje úlohy, ktoré musí zvládnuť na to, aby sa mohla stať plnohodnotným členom EÚ. Kľúčovým bude podľa ministra Crnadaka zvládnutie stabilizačných a asociačných dohôd, pri tejto príležitosti spomenul aj tri kolá negociácií, ktoré má už krajina za sebou. V neposlednom rade ide taktiež o spoločný mechanizmus koordinácie pre rokovania medzi Bosnou a Hercegovinou a Európskou úniou či preukázanie zreteľného pokroku v celom procese zo strany tejto balkánskej krajiny.


"Neočakávame žiadnu skratku napriek priateľským vzťahom medzi krajinami, ale dúfame v podporu," povedal Crnadak na margo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Minister pritom verí, že požadované úlohy, ktoré krajine vyplývajú, sa im podarí splniť v najbližšom období, že budú výrazne a rýchlo napredovať a že začiatkom júla prídu do Bratislavy s prvými dobrými správami.

Minister Lajčák v tejto súvislosti a pri príležitosti predsedníctva SR v Rade EÚ poznamenal, že aj Slovensku záleží na európskej perspektíve Bosny a Hercegoviny a podporuje jej začlenenie do EÚ. "Bude to jednou z našich priorít," uviedol Lajčák.

Témou dnešných ministerských rokovaní bola okrem integrácie BaH do EÚ aj možnosť rozvoja bilaterálnych vzťahov medzi krajinami, predovšetkým v ekonomickej oblasti. Práve v tejto oblasti vidí Lajčák nevyužitý potenciál a spomenul nárast exportu aj importu v posledných rokoch, ako aj záujem slovenských podnikateľov o územie Bosny a Hercegoviny. Na margo toho Crnadak uviedol, že z jeho pohľadu rozvoj vzťahov medzi krajinami nič nespomaľuje a preto verí v ďalšiu spoluprácu a podpísanie ďalších možných dohôd a zmlúv, čím by sa len potvrdili dobré a priateľské vzťahy medzi krajinami. V rámci rokovaní sa ministri dotkli aj ďalších tém, ako napr. situácia na západnom Balkáne či migrácia, venovali sa aj niektorým regionálnym témam. O kandidatúre Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN sa nehovorilo, podľa Crnadaka sa oficiálne rokovania ešte len očakávajú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.