• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

FOLK EXPO Slovakia predstaví v Bratislave rôzne podoby folklóru

  • 12:06 27.05.2016
  • Bratislava
FOLK EXPO Slovakia predstaví v Bratislave rôzne podoby folklóru

Medzinárodné kolokvium, scénické programy, výstavy, filmové projekcie, tanečné workshopy, prezentácie nositeľov tradícií i súčasných umelcov, prinesie FOLK EXPO Slovakia prvý júnový víkend.

Medzinárodné kolokvium, scénické programy, výstavy, filmové projekcie, tanečné workshopy, prezentácie nositeľov tradícií i súčasných umelcov. Toto všetko prinesie FOLK EXPO Slovakia prvý júnový víkend do Bratislavy. Podujatie sa bude konať od 3. do 4. 6. 2016 v SĽUK-u.

O folklóre odborne i menej vážne
FOLK EXPO Slovakia otvorí v piatok 3. 6. medzinárodné kolokvium, na ktorom sa bude diskutovať o folklórnom priemysle, presahoch tanečného a filmového umenia, prepojení folklóru s novými technológiami, ľudových remeslách, hudbe a digitalizovaní kultúrneho dedičstva. Ako prednášajúci vystúpia experimentálny umelec a performer Benoit Maubrey (USA), režisérka Andrea Šestáková, generálna riaditeľka ÚĽUV-u Dana Kľučárová, módna dizajnérka Lenka Sršňová, koncertný majster a zakladateľ súboru pre starú hudbu Solamente Naturali Miloš Valent, riaditeľ Centra pre tradičnú ľudovú kultúru Vladimír Kyseľ, Matej Novotný a Ján Lacko zo spoločnosti VIS GRAVIS.

Večerný scénicky program o rôznych (i nečakaných) podobách folklóru v súčasnej tvorbe EXPO FOLKCOOL zavŕši prvý deň podujatia. Na scéne sa predstavia multižánrový huslista Ján Kružliak ml., mladý skladateľ Martin Štefánik s projektom Ľudové mladistvá, skupina tanečného humoru Všetečníci, performer Benoit Maubrey (USA) a SĽUK.

Od emócií k informáciám
V sobotu 4.6. si návštevníci v rámci prezentačného priestoru FOLK EXPO budú môcť pozrieť ukážky plisovania sukní, uväzovania čepcov a výroby tráčikov, vypočuť hru na samozvučné hudobné nástroje, porozprávať sa s Matejom Rabadom o modrotlači, Michaelou Giertlovou o projekte FakeFolk, Sylviou Ciulisovou o značke SlovakiaGift, zoznámiť sa s aktivitami Národního ústavu lidové kultury zo Strážnice (CZ), prezrieť si knižné publikácie z oblasti etnológie a folkloristiky alebo prototypy drevených hračiek od renomovaných slovenských umelcov.

Fotografická výstava Slovak Press Photo Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti predstaví najlepšie snímky zachytávajúce pestrosť slovenskej krajiny, jej tradície, súčasnosť, mestá, vidiek, prírodu i ľudí. Vystavené budú aj komorné kolekcie fotografov Ctibora Bachratého (Chorea Slovaca), Zuzany Hečkovej (Slovenské haute couture), Jána Ševčíka a Petra Bališa (Tanec a film – dve médiá v pohybe).

Milovníci tanca a pohybu sa budú môcť zúčastniť tanečných workshopov: Folky-polky pod vedením umeleckého vedúceho SĽUK-u Stanislava Marišlera a Flamenco s tanečnou pedagogičkou Libušou Bachratou.

Večerný multimediálny scénicky program Tradície pre budúcnosť. Od emócií k informáciám predstaví výsledky národného projektu Digitálny fond tradičnej ľudovej kultúry. Ukážky zdigitalizovaných prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva doplnia autentické vystúpenia kolektívov i jednotlivcov zo Skalice, Veľkého Blahova, Novej Bane, Príbeliec a Hrušova.

Čo je Folk Expo Slovakia?
FOLK EXPO Slovakia je projekt, ktorého cieľom je prezentovať klasické a inovatívne prístupy k tradičnej ľudovej kultúre, vzdelávať, spájať folklórne a nefolklórne komunity, podporovať vzájomné zdieľanie informácií a skúseností. Podujatie organizuje Slovenský ľudový umelecký kolektív a Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru.

Vstup na FOLK EXPO Slovakia je voľný.

Viac na:
www.sluk.sk
www.ludovakultura.sk
www.facebook.com/sluk.sk
https://www.facebook.com/events/1683858355199537/permalink/1687679388150767/
www.facebook.com/CPTLK/
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.