• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Martinské Centrum Pokoj zdvojnásobí kapacitu

  • 11:57 27.05.2016
  • Martin
Martinské Centrum Pokoj zdvojnásobí kapacitu

Zariadenie poskytuje ochranu a podporu obetiam násilia v rodinách. Vďaka financiám z nórskych fondov rozšíri svoje služby.

Projekt na skvalitnenie služieb ochrany a podpory pre obete násilia v rodinách v Centre Pokoj a jeho konkrétne zámery dnes predstavilo občianske združenie (OZ) Brieždenie na odbornom seminári v Martine. TASR o tom informovala Tatiana Kmecová z Úradu vlády SR.

Centrum Pokoj podľa nej s podporou nórskych fondov zdvojnásobí svoje kapacity. "Grant pre projekt predstavuje takmer 838.000 eur, OZ Brieždenie projekt spolufinancuje sumou 93.057 eur. Finančné prostriedky umožnia rekonštrukciu priestorov, v ktorých sídli Centrum Pokoj, jeho modernizáciu, rozšírenie, ale najmä skvalitnenie a humanizáciu poskytovaných služieb. Po ukončení projektu sa zariadenie stane bezpečným ženským domom spĺňajúcim minimálne európske štandardy. Bude to už piaty bezpečný ženský dom na Slovensku svojho druhu, vybudovaný prostredníctvom programu Domáce a rodovo podmienené násilie v rámci Nórskeho finančného mechanizmu," uviedla Kmecová.

Doplnila, že vďaka projektu sa rozšíri kapacita zariadenia z doterajších 33 na 60 osôb. "Odstráni sa nevyhovujúci stavebno-technický stav - vymení sa pokrytie strechy, okná, zateplí sa plášť, vyregulujú rozvody kúrenia a modernizujú hygienické zariadenia. Vybudujú sa podkrovné izby, nové priestory kuchyne a jedálne, miestnosti pre terapeutické, rehabilitačné a resocializačné služby. Ďalej pre ergoterapie, prácu s počítačmi a obstará sa vybavenie vrátane informačno-komunikačných technológií. Celkovo pribudne desať ubytovacích izieb, dve hygienické miestnosti, nové pracovné dielne (tri miestnosti), počítačová miestnosť, kancelária pre poradenstvo, jedáleň, spoločenská miestnosť, návštevná miestnosť, nová tretia kuchyňa a obnovia sa dve príručné kuchyne," dodala Kmecová.

Na seminári sa zúčastnili delegácie Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v SR, Úradu vlády SR ako Správcu programu Domáce a rodovo podmienené násilie v rámci Nórskeho finančného mechanizmu, zástupcov vyšších územných celkov (VÚC), organizácií venujúcich sa problematike rodovo podmieneného násilia a realizátorov projektu. "Okrem informácií o projekte seminár poskytol priestor na získavanie ďalších poznatkov, ako aj na výmenu skúseností či konkrétnych príkladov z praxe, ako ešte viac a kvalitnejšie pomôcť či zlepšiť starostlivosť o ženy ohrozené domácim násilím a ich deti," podotkla Kmecová.

Centrum Pokoj je zariadením núdzového a chráneného bývania a je jediné pre danú cieľovú skupinu pre okresy Martin a Turčianske Teplice a jedno z štyroch v rámci Žilinského kraja.+6uzavrela Kmecová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.