• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

FOTO: V Bratislave zlikvidovali druhú najväčšiu kolóniu chránených belorítok počas hniezdenia

  • 9:37 26.05.2016
  • Bratislava
FOTO: V Bratislave zlikvidovali druhú najväčšiu kolóniu chránených belorítok počas hniezdenia

Ornitológovia odsudzujú tieto spôsoby pripomínajúce stredovek a vyzývajú k zastaveniu takýchto nelegálnych aktivít.

Belorítky preleteli zo zimovísk v Afrike na Slovensko viac ako 10.000 km. V Bratislave ich privítali unikátne. Pod Mostom SNP im v strede hniezdnej sezóny zhodili hniezda. Šokovaní a pohoršení sú nielen ornitológovia, ale aj občania, ktorí si všímajú zmätené vtáky. Výrazne ubúdajúce belorítky prišli o násady a zrejme aj o mláďatká. Teraz sa snažia hniezda nanovo opraviť, aby mohli opätovne zahniezdiť.

Na Slovensku v súčasnosti vrcholí hniezdna sezóna. Vtáky vychovávajú svoje mláďatá alebo inkubujú vajíčka v hniezdach. Toto obdobie patrí v živote vtáctva medzi najcitlivejšie, preto je ochrana vtáctva v čase hniezdenia veľmi prísna aj podľa slovenskej legislatívy a akýkoľvek zásah do priebehu hniezdenia je takmer úplne vylúčený. Obzvlášť striktne sa ochrana uplatňuje na hniezdne kolónie. Napriek tomu sa priamo v centre Bratislavy tieto dni odohral opak a došlo k likvidácii desiatok hniezd v Európe ubúdajúcich belorítok na Moste SNP.

„Pri prvom podnete od obyvateľov Bratislavy sme najskôr nemohli uveriť, že k zlikvidovaniu kolónie naozaj došlo. Ešte minulý týždeň sme totiž belorítky na Moste SNP osobne kontrolovali a nič nenasvedčovalo tomu, že by mohlo dôjsť k prerušeniu hniezdenia. Žiaľ, po kontrole musíme konštatovať, že došlo k úplnému zlikvidovaniu druhej najväčšej kolónie belorítok v Bratislave. Bolo zničených 66 hniezd. Tento barbarský skutok je v Bratislave bezprecedentný,“ vysvetľuje Jozef Ridzoň, ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko. SOS/BirdLife Slovensko spolu s ďalšími organizáciami realizuje mapovanie vtáctva v celej Bratislave v rámci prípravy Atlasu vtákov Bratislavy, preto sú hniezdiská vtáctva dobre zmapované. Väčšou kolóniou ako tou na Moste SNP je podľa aktuálnych údajov len kolónia na prehradení Dunaja v Čunove.

Ochrana belorítky obyčajnej, vtáka ktorý nerozlučne sprevádza človeka už stáročia, a ktorý sa spolu s lastovičkou teší veľkej pozornosti ako posol jari, sa posledné roky sprísňuje. Dôvodom je pokles početnosti tohto druhu. Za posledných desať rokov totiž početnosť belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 % a v niektorých mestách až o 60-70%. „Hlavným dôvodom poklesu početnosti lastovičkovitých vtákov na Slovensku, a teda aj belorítok, je intenzifikácia využívania krajiny, úbytok hmyzu, rekonštrukcia a zatepľovanie objektov, ako aj nepriaznivá situácia na zimoviskách a migračných trasách. Preto tento užitočný hmyzožravý druh u nás ubúda a dokonca v novom Červenom zozname vtákov Slovenska bol klasifikovaný už ako takmer ohrozený. Ochrana každého jedného hniezdiska je dôležitá,“ upresňuje Ján Gúgh, hovorca SOS/BirdLife Slovensko.


Vzhľadom k tomu, že išlo o zlikvidovanie významného hniezdiska, SOS/BirdLife Slovensko podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, bude žiadať exemplárne potrestanie vinníkov a uskutočnenie náprav na lokalite. Dozor na lokalite je nevyhnutný vzhľadom k tomu, že napriek zničeniu hniezd, ktorých spoločenská hodnota spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120000 EUR, sa niektoré belorítky na lokalitu vrátili a začali si hniezda stavať znovu. Je teda dôležité zabezpečiť, aby už nedošlo k opätovnému zlikvidovaniu hniezdisk tohto ťažko skúšaného druhu, ktorý po prenasledovaní v Afrike nachádza pokoj na hniezdenie práve u nás na Slovensku.

Zdroj: info.sk, SOS BirdLife Slovensko. Foto: SOS Birdlife Slovensko
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.