• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Kvalita vôd na kúpanie na Slovensku mierne klesla

  • 19:52 25.05.2016
  • Brusel
Kvalita vôd na kúpanie na Slovensku mierne klesla

Na Slovensku bolo vlani sledovaných 33 lokalít na kúpanie.

Kvalita vody určenej na kúpanie v Európe sa neustále zlepšuje od roku 1991. Zatiaľ čo vtedy malo vhodnú vodu len 56 percent monitorovaných oblastí, v roku 2015 spĺňalo minimálne požiadavky na kvalitu vody až 96 percent a výbornú kvalitu malo 87 percent z viac ako 21.000 pobrežných a vnútrozemských lokalít. Vyplýva to z dnes zverejnenej výročnej správy Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA) o kvalite vôd určených na kúpanie.

Analyzované boli vzorky odobraté v krajinách EÚ, vo Švajčiarsku a v Albánsku. Vzorky boli analyzované z hľadiska kontaminácie vody fekáliami z kanalizácie alebo chovu hospodárskych zvierat.

Na Slovensku bolo vlani sledovaných 33 lokalít na kúpanie (0,2 percenta v európskom meradle), z toho 81,8 percenta spĺňalo minimálne požiadavky kvality, 48,5 percenta dosiahlo výbornú kvalitu (v oboch prípadoch pokles o deväť percent oproti roku 2014) a tri percentá zo všetkých kúpalísk mali vodu s nedostatočnou kvalitou.

Na čele zoznamu krajín s vynikajúcou kvalitou vody je tak ako vlani Luxembursko, kde vyhovelo všetkých 11 monitorovaných miest. Nasledujú Cyprus, Malta, Grécko, Chorvátsko, Taliansko, Nemecko a Rakúsko. Naopak, najviac miest s nízkou kvalitou vody je v Albánsku.

Na celom území Európy bola za rok 2015 ako nevyhovujúca označená kvalita vody len v 385 lokalitách na kúpanie. Podiel nevyhovujúcej vody na kúpanie poklesol z 1,9 percenta v roku 2014 na 1,6 percenta v roku 2015.

Najvyšší počet oblastí s nevyhovujúcou kvalitou vody bol vlani v Taliansku a vo Francúzsku (po 95 oblastí) a Španielsku (58).

Viaceré veľké turistické oblasti a mestá v EÚ ako Blackpool, Kodaň či Mníchov už začínajú profitovať z investícií do zlepšených kanalizačných systémov, vďaka ktorým je čistejšia voda na kúpanie aj v prístavných oblastiach, riekach a priľahlých plážach.

Eurokomisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella v tejto súvislosti konštatoval, že to je výsledok 40 rokov investícií do kvality vody a infraštruktúry v oblasti odpadových vôd.

"Ide o znamenie toho, že legislatíva EÚ funguje dobre. Takisto to svedčí o tom, že vysoko rozvinutá hospodárska oblasť, ako je tá naša, dokáže zabezpečiť dodržiavanie prísnych ekologických noriem," uviedol Vella.

Hlavným zdrojom znečistenia vôd určených na kúpanie je kanalizácia a odtok vody z poľnohospodárskych podnikov a ornej pôdy. Miera znečistenia sa zvyšuje pri silných dažďoch a záplavách.

Kúpacia sezóna v roku 2015 bola prvou, keď kvalitu vôd v lokalitách na kúpanie monitorovali všetky členské štáty EÚ podľa ustanovení revidovanej smernice EÚ z roku 2006. Smernica špecifikuje, kedy možno kvalitu vody na kúpanie klasifikovať ako výbornú, dobrú, dostatočnú alebo nevyhovujúcu, v závislosti od úrovní zistených fekálnych baktérií.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.