• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Ústredie práce dalo podnet na Generálnu prokuratúru kvôli Marcovi

  • 19:24 25.05.2016
  • Bratislava
Ústredie práce dalo podnet na Generálnu prokuratúru kvôli Marcovi

Dôvodom je nakladanie s informáciami o súkromnom a rodinnom živote malého Marca, ktoré považuje Ústredie práce za neoprávnené.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny dnes podalo podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR pre podozrenie z porušovania práv maloletého Marca. Ten bol v máji na základe rozhodnutia súdu odvedený zo školy v obci Brehy a odovzdaný matke. Dovtedy žil u starých rodičov. Na pôde Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny o tom dnes informoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Ústredie práce v podnete pre GP uvádza, že v ostatných dňoch je celé Slovensko svedkom, že sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa. "Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," píše sa v podnete, ktorý prečítal Richter.

Minister zároveň informoval, že podľa informácií zo Švajčiarska je malý Marco v poriadku a matka sa zdržiava na adrese, ktorú uvádza. "Sťažovala sa, že ju prenasledujú médiá," povedal Richter. Matka sa tiež podľa jeho slov obrátila na slovenské veľvyslanectvo vo Švajčiarsku, kde požiadala o právnu pomoc. Dôvodom majú byť časté slovné útoky a vyhrážky aj zo strany jej príbuzných. "Bola poskytnutá súčinnosť zastupiteľského orgánu," uviedol minister.

Ľudskoprávny výbor zároveň jednohlasne prijal uznesenie, v ktorom vyjadril vážne znepokojenie nad opakujúcimi sa prípadmi pochybení pri výkonoch súdnych rozhodnutí vo veciach týkajúcich sa maloletých. Poslanci tiež odporučili komisárke pre deti Viere Tomanovej informovať výbor o zisteniach a navrhovaných opatreniach na kontrolu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Výbor ďalej požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby preverilo a zvážilo možnosti právnej ochrany dieťaťa formou poskytnutia právneho zastúpenia dieťaťa tak, aby boli zabezpečené jeho práva. Rezort má tiež do 30. augusta 2016 informovať ľudskoprávny výbor o vzdelávaní justičných pracovníkov pri konaniach s maloletými.

Ministerstvo práce poslanci požiadali, aby do 30. augusta 2016 predložilo analýzu súčasného stavu ochrany detí pri výkone rozhodnutí súdov, aby našlo a zaviedlo vhodný systém výberu sociálnych pracovníkov a v súčinnosti s ministerstvom spravodlivosti pripravilo a realizovalo efektívny spôsob spoločného vzdelávania odborných pracovníkov všetkých zložiek sociálnoprávnej ochrany detí.

O prváka Marca sa celý život starali starí rodičia. Po čase sa však jeho matka rozhodla, že by mal bývať s ňou. Súd preto začal riešiť, do koho starostlivosti sa malý chlapec dostane. Stará mama chlapca však požiadala o predbežné opatrenie, aby mohli naďalej vychovávať malého Marca. Matka chlapca sa však voči rozhodnutiu príslušného súdu vo veci predbežného opatrenia odvolala, príslušný súd následne toto rozhodnutie o dočasnej starostlivosti malého chlapca u jeho babky zrušil. Po malého chlapca 13. mája prišla sociálna pracovníčka spolu so súdnym úradníkom a odviedli ho násilím z triedy i zo školy a jeho matka ho následne odviezla do Švajčiarska. Súd o celkovom zverení malého chlapca do opatery však ešte nerozhodol.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.