• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Islam u nás podľa premiéra nemá priestor, Islamská nadácia: Uráža nás

  • 20:52 25.05.2016
  • Bratislava
Islam u nás podľa premiéra nemá priestor, Islamská nadácia: Uráža nás

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa mesiac po operácii cíti dobre a každým dňom naberá viac síl. Dostáva sa do "úplnej pohody" a pripravuje sa na ťažký mesiac, ktorý sa začne od 1. júna.

Ak niekto hovorí, že Slovensko chce byť multikulturálne, tak ide proti podstate tejto krajiny. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Robert Fico, ktorý potvrdil, že SR pod jeho vedením zotrvá na odmietavom postoji k utečeneckým kvótam.

"Náš postoj je legitímny, budeme v ňom pokračovať," uviedol Fico a poukázal na to, že správnosť postoja slovenskej vlády potvrdila aj realita. "Keby som videl tie ostatné krajiny, ktoré tak veľmi za tie kvóty bojujú, že ich aj napĺňajú, tak by tá naša pozícia nebola taká silná. Ale keď sa pozriete na to, koľko ľudí premiestnili na základe kvót, tak tam vidíte dve veľké nuly," upozornil premiér.

Deklaroval, že záujmom krajiny musí byť zachovanie vlastných tradícií. V tejto súvislosti zopakoval, že si neželá na Slovensku "ucelenú islamskú komunitu". "Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne budú presadzovať svoje veci," zdôraznil premiér a poukázal na skúsenosti Malty. "Niekoľkokrát som o tom hovoril s maltským premiérom a povedal, že problémom nie je to, že migranti prichádzajú, ale že menia charakter krajiny," uviedol Fico.


"A my nechceme meniť charakter krajiny, ktorá je postavená na cyrilo-metodských tradíciách. Na niečom, čo je tu celé stáročia. Preto buďme k sebe úprimní a povedzme si, že to takto na Slovensku nemôže ísť," uviedol premiér s tým, že je povinnosťou politikov o týchto veciach hovoriť veľmi jasne a otvorene.

Ak sa tak neudeje, budeme podľa Fica sledovať to, čo sa udialo v Rakúsku. "Ak toto niekomu nestačí v súvislosti s migračnou krízou ako dobrý príklad, ak niekomu nestačí to, čo sa deje v Nemecku s podporou politických subjektov... Možno, že keby sme sa my nepostavili k migračnej kríze tak, ako sme sa postavili, tak by to bolo všetko inak, boli by percentá rozdelené úplne inak," povedal premiér.

Islamská nadácia: Premiér uráža moslimov, necítime sa tu bezpečne

Premiér Robert Fico uráža moslimov a ich vieru a dokazuje, že ústavný princíp ochrany vierovyznania asi pre moslimov neplatí. Vo svojom stanovisku to uvádza Islamská nadácia na Slovensku. Reaguje na dnes zverejnené slová predsedu vlády o tom, že "islam nemá na Slovensku priestor" a že si "na Slovensku neželá ucelenú islamskú komunitu".

Nadácia pripomína, že moslimovia sa v tomto štáte necítia bezpečne, hoci Fico pred voľbami sľuboval, že bude "chrániť Slovensko". "Doteraz sa nás výraznejšie nezastal ani raz," uvádza nadácia v stanovisku. Poukázala tiež na fakt, že Slovenská republika sa onedlho stane predsedníckou krajinou v Rade EÚ a bude predsedať i takmer 20 miliónom moslimov, ktorí v EÚ žijú. "Premiér im však práve odkázal, že ich viera u nás nemá priestor." Fico podľa moslimov poškodzuje záujmy SR ako suverénneho štátu, ktorý si buduje svoje postavenie na medzinárodnej scéne.

"Je už len tragikomickou zhodou okolností, že jeho najnovšie vyjadrenie prišlo v rovnaký deň, kedy vláda schválila nomináciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN, teda inštitúcie, ktorej samotným zmyslom existencie je bojovať proti nenávisti a násiliu vo svete," dodala nadácia.

Od júna chce byť fit

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa mesiac po operácii cíti dobre a každým dňom naberá viac síl. V rozhovore pre TASR uviedol, že sa dostáva do "úplnej pohody" a pripravuje sa na ťažký mesiac, ktorý sa začne od 1. júna.

"Vtedy sa uskutoční stretnutie Európskej komisie a vlády SR priamo v Bruseli, bude sa týkať nášho predsedníctva," informoval premiér. Ako poznamenal, jún bude okrem prípravy na slovenské predsedníctvo aj mesiacom v znamení rozhodnutia britských voličov v referende. "Nechcem si ani predstaviť, čo by znamenal výsledok odporúčajúci vystúpenie z Európskej únie, aj vzhľadom na to, že je viacero krajín, ktoré by zrejme naštartovali podobný proces," skonštatoval Fico. Očakáva tiež intenzívne diskusie na tému migračnej krízy. "Ukazuje sa, že turecko-grécka cesta je zabezpečená, no objavuje sa trasa cez Stredozemné more do Talianska, takže budeme veľmi pozorne počúvať správy od našich talianskych kolegov," povedal.

"Idem teda v takom tempe, aby som bol od 1. júna totálne fit a pripravený na všetky povinnosti," dodal na margo svojho súčasného pracovného vyťaženia.


Zdravotné komplikácie, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu a kardiochirurgický zákrok, nechce dramatizovať. "Každý asi musí prejsť v živote etapou, povedal by som, generálnej opravy," uviedol.

Minister Drucker má Ficovu plnú podporu

Rozhodnutie obsadiť post ministra zdravotníctva nepolitickým profesionálom sa ukázalo ako správne. Presvedčený je o tom premiér Robert Fico, ktorý v rozhovore pre TASR deklaroval ministrovi Tomášovi Druckerovi plnú podporu.

Fico v rozhovore pripomenul, že otázka zdravotníctva bola pred voľbami veľmi diskutovanou témou, no keď prišlo k rozhodovaniu o obsadení funkcie ministra zdravotníctva, nebola o tento post "žiadna veľká bitka", ani medzi terajšími koaličnými partnermi Smeru. "Keďže zodpovednosť za zdravotníctvo ostala v Smere-SD, hoci táto téma bola predmetom predvolebného súboja, treba si tiež položiť otázku, či tam nebolo viac politiky ako toho podstatného," upozornil Fico.

Pri rozhodnutí o nastavení krízového manažmentu ocenil aj postoj koaličných partnerov. "Rozhodli, že chcú byť súčasťou akéhosi bloku, ktorý bude s ministrom pracovať. Že to nebude iba vec jedného politického subjektu, Smeru, ale že cítia zodpovednosť za to, že zdravotníctvo ostalo opäť na chrbte strany Smer-SD," vysvetlil premiér.

Fico sa pochvalne vyjadril o tom, ako minister využil "voľné ruky", ktoré dostal pri personálnych nomináciách. "Napríklad pána Haška, pokiaľ ide o Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, považujem za veľmi slušného chlapa. Keď som videl životopis nového šéfa VšZP, je to absolútny profesionál, ktorý nie je napojený na žiadne ekonomické alebo lobistické štruktúry, ktoré by mohli ovplyvňovať chod slovenského zdravotníctva," uviedol Fico.

S ministrom Druckerom sa chystá hovoriť o ďalšom postupe pri riadení rezortu. "Chcem, aby po tomto prvom období išiel hlbšie a predstavil mi ďalšie veci, ktoré plánuje," uviedol premiér, ktorý si pochvaľuje, že sa téma zdravotníctva odpolitizovala. "Dnes má minister zdravotníctva v podstate pokoj pre svoju prácu," skonštatoval.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.